標題: 學gundam war的入來吧~ [打印本頁]

作者: CYPHER    時間: 2011-4-16 00:56     標題: 學gundam war的入來吧~

要學的入黎討論+發問吧~

最近開的BGM帖(已加名)
http://hkbs.freebbs.tw/redirect.php?tid=17650&goto=lastpost#lastpost

原來開了新區www
本區第1帖w
作者: 2003097    時間: 2011-4-16 01:20

how to play at base???
作者: CYPHER    時間: 2011-4-16 01:30

先看完呢D吧~

我BLOG的東東~
http://hk.myblog.yahoo.com/execypher/article?mid=26
在其他壇的東東~
http://hkpokemona.org/forum2/vie ... page%3D1&page=1
<-#2~#13討論部份不用看
因為之後現出Q&A解釋
討論中是Q&A出之前以紅渣參考的

作者: 沉睡的猛虎    時間: 2011-4-16 08:34

等會放副戰國同無事做上黎仙
作者: darkload    時間: 2011-4-16 13:17

有人有白Wed機嗎?仲有白回地
作者: 沉睡的猛虎    時間: 2011-4-17 12:38

大問題,
第一,什麼是AF,MF,GF?
第二,GN FLAG既效果,
佢本來系直既,
傷STEP衝出去,
佢話再計多次傷,
系唔系會打到10点傷出黎 ?(佢本身5格)
第三,
人地一台5攻5防機 車埋黎,
我傷STEP果時開燒野,
燒死佢,
佢有無打到我 ?
作者: 沉睡的猛虎    時間: 2011-4-17 13:04

副無事做
機:
大金吉x2
細日吉x2
GN FLAGX3
猛男X3
COIN FLAGX3
GN008X2
SP82X2

ch:
無事做X1
政特女X1
媯娘X1
哈姆X1

CO:
宇宙光X2
最低的惡'/a'3
水入X2

OP:
一日X3
吐血X1

9子地,
3綠地
6綠COIN地

請評
作者: 沉睡的猛虎    時間: 2011-4-17 19:39

太少人玩gw,無人理我 ?
作者: CYPHER    時間: 2011-4-17 21:20

太慢了吧(係咪4TURN出?)
無事做DECK
本身白色武士道2TURN出武士道(TRANS-AM)
AF:規定效果後效果(BF是前)
MF:G高達的機體,可入RING的機,只可SET有GF的人,MF是指MOBILE-FIGHTER
GF:G高達的人,只有GF人可SET MF機,GF指GUNDAM FIGHTER
GN FLAG是AF效果吧
傷判規定後飛入去再做1次戰鬥,但做唔到移動就開唔到效果

作者: 沉睡的猛虎    時間: 2011-4-18 09:17

QUOTE:
原帖由 CYPHER 於 2011-4-17 21:20 發表
太慢了吧(係咪4TURN出?)
無事做DECK
本身白色武士道2TURN出武士道(TRANS-AM)
AF:規定效果後效果(BF是前)
MF:G高達的機體,可入RING的機,只可SET有GF的人,MF是指MOBILE-FIGHTER
GF:G高達的人,只有GF人可SET  ...

不的不知道如何加快呀......
就是說gn flag是最後兩堆機打完,
再去打多次,
我想我明白了

白色武士道是指?
作者: CYPHER    時間: 2011-4-18 20:37

白色2.2用太陽風出武士道TRANS-AM,在傷判規定效果前武士道開效果,之後唔駛走

⑧ル③Хшみю・эштリみю
COMMAND
C-S87 白 2-2-0 R
(攻撃ЗЪЧк):手札ズやペщЯЧЬ1枚メ自軍配備リэヤズэ①みю状態ザ出エ。アソщЯЧЬゾヵс⑦Эソ対象ズスヘォ、ФфみЖ判定ЗЪЧкソ規定ソ隍Gソ解決後ズ、ヴみуろヘ取ベ除ろホペ

GNX-U02X сЗьレ(Ьь⑦ЕухみЭ)
UNIT
SP-82 緑 紫2-緑2-5-2 SP
кэм⑦Ь(5) 高機動 速攻 強襲 換ヾeсЗьレ〕 《(1)》特殊兵ヾeЬь⑦ЕухみЭ〕
(戦闘иラユИ):《(1)》アソロみЭゾ、ЗЪЧк終了時ネザ、「速度2」ザ与りヘホペ戦闘ФфみЖ以外ザゾ、ФфみЖメ受んォ移動ウスゆ
иьЧヲ系 ヤлЧЭ系 MS 専用「тЗУみ・йЁЭみ」
宇宙 地球 [7][0][5]
作者: 沉睡的猛虎    時間: 2011-4-18 21:26

要拉一些白玩不是更難玩嗎 ?
本身兩色地就難....
作者: 義經    時間: 2011-4-18 21:30

光圈82

係邪道之中既表表姐

當時風靡到唔少少男少女投入邪道82

直到依家都有好多人沉醉於當中!

話說 光圈82 外另有 跳機白

有人有興趣可以介紹下
作者: 沉睡的猛虎    時間: 2011-4-18 21:35

找個人教教我改武士道.....................
作者: CYPHER    時間: 2011-4-18 23:21

其實普通武士道DECK不就是用武士道+TRANS-AM+Mr.ヮ⑦Фу(?)+GN-FLAG+假爐+迅雷騎兵+睇電視嗎?

作者: darkload    時間: 2011-4-19 09:08

QUOTE:
原帖由 CYPHER 於 2011-4-18 23:21 發表
其實普通武士道DECK不就是用武士道+TRANS-AM+Mr.ガンダム(?)+GN-FANG+假爐+迅雷騎兵+睇電視嗎?

正解
作者: 沉睡的猛虎    時間: 2011-4-19 11:22

QUOTE:
原帖由 CYPHER 於 2011-4-18 23:21 發表
其實普通武士道DECK不就是用武士道+TRANS-AM+Mr.ガンダム(?)+GN-FANG+假爐+迅雷騎兵+睇電視嗎?

呀,原全不明白...
睇電視是什麼 ?
GN-FANG在拉比1搵唔到效,
迅雷騎兵用意何在 ?
作者: CYPHER    時間: 2011-4-19 13:04

睇電視
ЗロヨЬ
革新ソ波濤
COMMAND
C-46 緑 2-3-0 C
(配備иラユИ):「専用機ソЙЧЬ」ソ組ノ合マオザ指定イホサゆペ、自軍щЯЧЬゎゆペ場合、自軍本ЯUロみЭメ全サ見サ、ガソ組ノ合マオゎ成立エペワцьヱУみ1枚メ抜わ出ウ、表ズウサろヘ手札ズ移エ事ゎザわペ。ガソ後、自軍本Яy敵軍кяユчみズЁцЧиюウサパヘよ。

是我打錯字,是FLAG
SVMC-01X GNиьЧヲ
極ソ閃光
UNIT
U-00-48 緑 紫1-緑1-3-2 AR
【1枚制限/自軍】 кэм⑦Ь(7) ヱユЧヱ 戦闘配備 速攻 強襲 《[2・3]》換ヾeиьЧヲ〕 《(1)》特殊兵ヾe擬似太陽〕
(ФфみЖ判定ЗЪЧк): AF 《(1)》敵軍部隊1コメ指定ウ、アソロみЭメガソ部隊ソゆペ戦闘リэヤソ任意ソ順番ズэ①みю状態ザ移エ。ガソ場合、アソロみЭソ部隊シ指定ウギ部隊ゾ、戦闘ФфみЖソ応酬メ行よ。
иьЧヲ系 MS 専用「ヲьгу・リみロみ」
宇宙 地球 [5][1][3]
作者: 沉睡的猛虎    時間: 2011-4-22 08:32

結果自己頂唔住,
都系玩番獄天,00Q同星頭eixa...
副野無咩企得到幾個turn...
一陣放上黎啦...
作者: mons    時間: 2011-4-22 12:26

秘天中(主題deck說)
典籍戰機 3
秘天 3
秘天一型 2
秘天二型 1
秘天三型 1
秘天四型 1
秘天五型 1
正義女神F2 2
戰車女神F 2
審判女神B 2
正義女神F2&星水女神F 2

黑3分速攻人 1
1分溤恩 1
黑紫union人 1
黑紫補給人 1

-2-2-2雙頭 2
變黑國力雙頭 2
雙極閃光 3
眼差 1
c眼 3
黑紫掉手 2

剎耶ace 3

紫地 5
黑coin 地 3

還有2張忘了是啥的說
作者: 義經    時間: 2011-4-22 13:46

QUOTE:
原帖由 mons 於 2011-4-22 12:26 發表
秘天中(主題deck說)
典籍戰機 3
秘天 3
秘天一型 2
秘天二型 1
秘天三型 1
秘天四型 1
秘天五型 1
正義女神F2 2
戰車女神F 2
審判女神B 2

黑3分速攻人 1
1分溤恩 1
黑 ...

武力根盡戰爭呢?
作者: CYPHER    時間: 2011-4-22 20:05

果堆女神全部唔駛用= =
其實秘天5型+座天2佬已經好變態
唔用黑紫炸?
談判桌?貓耳呢??
王留美?
這堆是基本吧
還有武統
反正用完武統都係用眼差食埋佢回21
地太少吧

作者: mons    時間: 2011-4-22 21:42

回義經:
無位,同埋lee 班人無武力根絕戰爭

回cypher:
lee 副真係打主題(00p+00f)
仲有個班女神都好好打ga
同無最後照準係5洗入留美姐姐的
而且秘天加審判女神B加3分速攻人加ace夠draw 有餘
今日返去改一改,因為之前收左野

典籍戰機 3
秘天 3
秘天一型 2
秘天三型 1
秘天四型 2
秘天五型 1
正義女神F2 2
戰車女神F 2
審判女神B 2

黑3分速攻人 1
黑紫union人 1
黑紫補給人 1

-2-2-2雙頭 2
變黑國力雙頭 2
不平分子 1
雙極閃光 3
眼差 1
c眼 3
黑紫炸機 2

巴士站 2

剎耶ace 3

紫地 5
黑coin 地 3
作者: CYPHER    時間: 2011-4-22 21:57

咪就係轉做秘天主題囉=w=

獄天是LOCKON機?
EXIA用模型版
GP-55 紫 2-2-4-2 R
кэм⑦Ь(5) ヱユЧヱ
(自動B):アソロみЭゎ場ズ出ギ場合、敵軍щЯЧЬ1枚ソкяユメ無傳Rウ、持グ主ソ本ЯU上ズ移エ。ガソ場合、敵軍本Яy2回復エペ。
(ФфみЖ判定ЗЪЧк):《R》アソロみЭシ交戦中ソ、4以下ソ合計リOメ持コ敵軍щЯЧЬ1枚メ破壊エペ。
リヱЁヤ系 MS 専用「刹那・F・Йユリユ」
宇宙 地球 [5][2][5]

另外仲可以雪崩EXIA配00R/00Q的高機動
同埋可用ヮ⑦ФуリヱЁヤ&ヮ⑦ФуЫшЮфЗ
人1方面剎那同絕望先生都夠
不過主要都係你混咩色
作者: mons    時間: 2011-4-22 22:23

QUOTE:
咪就係轉做秘天主題囉=w=

5明你講咩= =(我認我蠢)

以我所知一般00r/q deck 都5係用紫色人的= =“
混紅/藍/黑的話會用返lee3隻色的人算
作者: CYPHER    時間: 2011-4-22 22:41

雙色人多數效果配雙色嘛~

黑紫
飛機x3
秘天x3
1型x3
4型x2
5型x2
其實已經夠用

作者: mons    時間: 2011-4-23 22:06

秘天5型+座天2佬-> 不行的,秘天5型是自動無得cut,開了座天2佬效人家也不會接你
作者: CYPHER    時間: 2011-4-24 07:46

我有話自己TURN用咩?
人地出擊打你先QUICK2佬落去飛入戰區交戰直接開效果炸
佢飛出去都算係做左部隊

тгリю・ЬэЯЪュ
CHARACTER(UNIT)
CH-00-6 紫 1-1-3-0 U
ЛяЗУюжみユ⑦ヲ 男性 子供
ヱユЧヱ
(攻撃ЗЪЧк):《(1)》アソロみЭゎЙЧЬイホサゆペщЯЧЬメ戦闘リэヤズ移エ

GN-XXX GMR-000 ЙиャみьЖリю(第五形態)
UNIT
U-00-27 黒 紫2-黒2-5-2 AR
кэм⑦Ь(5) 高機動 《[0・4]》換ヾeьЖリю〕
(自動D):アソロみЭゎ戦闘リэヤズゆペ状態ザ、自軍部隊ゎ交戦中シスゲギ場合、防御力ソ合計値ゎ8以下ズスペプよズ、敵軍щЯЧЬメ破壊エペ。アソ隍Gザゾ、可能ス限ベ、防御力ソ値ゎ低ゆщЯЧЬメ優先的ズ破壊ウスんホタスヘスゆ。
作者: a53156987    時間: 2011-4-24 12:14

請問一副主流紅紫OOR/OOQ要幾錢到?
作者: CYPHER    時間: 2011-4-24 23:47

QUOTE:
原帖由 a53156987 於 2011-4-24 12:14 發表
請問一副主流紅紫OOR/OOQ要幾錢到?

如果要齊的話都滿貴的
你預多少錢組?
不過00主流現在是獨角獸00(不過副野過千的)
作者: mons    時間: 2011-4-25 02:16

QUOTE:
原帖由 CYPHER 於 2011-4-24 07:46 發表
我有話自己TURN用咩?
人地出擊打你先QUICK2佬落去飛入戰區交戰直接開效果炸
佢飛出去都算係做左部隊

ミハエル・トリニティ
CHARACTER(UNIT)
CH-00-6 紫 1-1-3-0 U
ソレスタルビーイング 男 ...

你說清楚點吧
你這樣說有誰知你是說人= =
p.s. 沒用的,這個世代,秘天5型也炸不到什麼的說......現實是他連秘天四型也勝不了.....
所以用米加菲不如用c洛哥,起碼對面全世界減防,
有機會炸得死對面機先.....
作者: CYPHER    時間: 2011-4-25 03:41

QUOTE:
原帖由 mons 於 2011-4-25 02:16 發表

你說清楚點吧
你這樣說有誰知你是說人= =
p.s. 沒用的,這個世代,秘天5型也炸不到什麼的說......現實是他連秘天四型也勝不了.....
所以用米加菲不如用c洛哥,起碼對面全世界減防,
有機會炸得死對面機 ...

直接2個一齊'/a'D
其實真係玩的話不如用TR-5(見你用斯洛哥不是指主題才說這神物XD)

ORX-005 ヰцкь⑦TR-5むиャユдみめ
不敗ソ流派 / リヱЗЪ⑦Ёъ⑦йみЗУみ3
UNIT
U-151 黒 2-6-2 U
кэм⑦Ь(5) 変形 宙間戦闘(2) 特殊ЁみюЭ(3)
(攻撃ЗЪЧк):《X》アソロみЭシ、アソロみЭシ同ェリэヤズゆペ自軍щЯЧЬX枚メ、戦闘リэヤ1コズэ①みю状態ザ移エ。アソУみ⑦、アソロみЭソ部隊ソ全サソщЯЧЬゾ、敵軍ヵс⑦Эソ対象ズスヘスゆ。
宇宙 地球 [0][3][7]
MS形態
[4][2][6]

ORX-005 ヰцкь⑦TR-5
戦慄ソ兵威
UNIT
U-161 黒 2-4-1 C
ヱユЧヱ 変形 宙間戦闘(2)
(自動A):手札ズやペ「名称:TR-5」ザやペ全サソщЯЧЬゾ、「換ヾeTR-5〕」メ得ペ。
宇宙 地球 [3][1][3]
MA形態
高機動
  • [1][4]

1次過幾部5型飛出去之後之後炸24防XD(而且成隊唔受COMMAND)
    作者: mons    時間: 2011-4-25 11:53

QUOTE:
    原帖由 CYPHER 於 2011-4-25 03:41 發表

直接2個一齊�'/a'D
    其實真係玩的話不如用TR-5(見你用斯洛哥不是指主題才說這神物XD)

ORX-005 ギャプランTR-5〔ファイバー〕
    不敗の流派 / エクステンションブースター3
    UNIT
    U-151 黒 2-6-2 U ...

對住d 00r同00q已經傻仔左仲要下set弩級防5到
    作者: pkli6232    時間: 2011-4-25 18:54

,玩白色
    要抽咩???
    作者: mons    時間: 2011-4-25 20:13

QUOTE:
    原帖由 pkli6232 於 2011-4-25 18:54 發表
    ,玩白色
    要抽咩???

新白基deck 2∼3盒已齊基本料
    作者: CYPHER    時間: 2011-4-25 20:24

QUOTE:
    原帖由 mons 於 2011-4-25 11:53 發表

對住d 00r同00q已經傻仔左仲要下set弩級防5到

要防下SET的請用下SET吧
    明明官方易講弩級只可弩級擋
    你用弩級講即係全部舊咭唔好玩
    咁你仲玩黎做咩?

作者: mons    時間: 2011-4-25 23:30

對住d 00r同00q已經傻仔左-->此仍重點....

同埋黑紫打快時,tr-5真係好慢= =“

p.s. 講開踢人戰區點解5用星水女神F 同溤恩(主題控中)
    作者: CYPHER    時間: 2011-4-25 23:36

QUOTE:
    原帖由 mons 於 2011-4-25 23:30 發表
    對住d 00r同00q已經傻仔左-->此仍重點....

同埋黑紫打快時,tr-5真係好慢= =“

p.s. 講開踢人戰區點解5用星水女神F 同溤恩(主題控中)

我的純黑正是TR-5+日札對面00都打唔到=w=
    還有斯洛哥+漢布拉比
    作者: mons    時間: 2011-4-25 23:45

你都話純黑la
    同你win 日扎+out game 魷魚而5係tr5 lor= =

同tr5拉出去日扎個效會開5到,除非交戰中,
    因為無攻擊出擊
    作者: CYPHER    時間: 2011-4-25 23:53

QUOTE:
    原帖由 mons 於 2011-4-25 23:45 發表
    你都話純黑la
    同你win 日扎+out game 魷魚而5係tr5 lor= =

同tr5拉出去日扎個效會開5到,除非交戰中,
    因為無攻擊出擊

日札本身交戰有效果,之前打完人地之後可以用TR-5拉出去交戰
    而且TR-5可以出擊後才用效,果時已出擊左
    只要一日無離開戰區日札效果依然有效(與使用大氣圈突入相同,由戰區去另1戰區,出擊時效果依然有效)
    而且TR-5可幫魷魚交戰
    作者: pkli6232    時間: 2011-4-26 00:05

QUOTE:
    原帖由 mons 於 2011-4-25 20:13 發表

新白基deck 2∼3盒已齊基本料

咩名?
    幾錢?

仲有邊到有卡表????
    作者: CYPHER    時間: 2011-4-26 00:12

QUOTE:
    原帖由 pkli6232 於 2011-4-26 00:05 發表

咩名?
    幾錢?

仲有邊到有卡表????

純白ソ鋼翼
    約$150=1
    入面已齊白基本料
    而且有24彈ACE(自由)
    作者: Wilson    時間: 2011-4-26 05:02

QUOTE:
    原帖由 CYPHER 於 2011-4-25 23:53 發表

日札本身交戰有效果,之前打完人地之後可以用TR-5拉出去交戰
    而且TR-5可以出擊後才用效,果時已出擊左
    只要一日無離開戰區日札效果依然有效(與使用大氣圈突入相同,由戰區去另1戰區,出擊時效果依然有效)
    而且 ...

紅黑00R或紅黑t紫00打純黑都死的
    唔好話咁都俾純黑出到日札或斯洛哥
    咁都配備毒牙唔到/坐廚師/奪獸彈
    咁果個人打Deck都好渣下/手氣好差 =   =
    作者: 沉睡的猛虎    時間: 2011-4-26 20:34

紅紫00Q,00R唔系呢陣最惡最勁既deck咩 ?
    因為經常同副紅紫00Q打,
    搞到自己改到副武士唔知咩樣,
    似獄天爆duel多,
    但系有武士同gnflag,
    好似就好好打咁,
    但系00q清場就真系見得安安...
    一陣post上黎~
    作者: 沉睡的猛虎    時間: 2011-4-26 20:48

Gnflagx3
    武士機x3
    獄天ar x2
    智天arx2
    智天r x2
    Gn008arx2
    星頭eixa x2
    金吉x1

哈姆
    政特女
    開獄天果個
    唔識走媯娘
    洗效傻子那

水入x3
    最低�'/a'3
    宇宙光x2

6綠coin地
    9子地,
    3綠

要笑我就笑吧,
    新手自己正既deck我諗系極限了嗎 ?

作者: CYPHER    時間: 2011-4-26 20:51

QUOTE:
    原帖由 Wilson 於 2011-4-26 05:02 發表

紅黑00R或紅黑t紫00打純黑都死的
    唔好話咁都俾純黑出到日札或斯洛哥
    咁都配備毒牙唔到/坐廚師/奪獸彈
    咁果個人打Deck都好渣下/手氣好差 =   =

我副純黑已經越整越平
    根本唔係比賽DECK
    只係FUN玩
    3隻OUTGAME魷魚+1隻日札魷魚
    2個斯洛哥+2個日札+1個尼歌亞+1個佐米托夫
    2隻朱比多利斯+3隻TR-5+3隻TR-5核心+2隻黑霸機+2隻黑高達+緊急配備
    2隻拜亞蘭+1隻3分雙機+3隻密撒拿+1張滿身瘡痍
    連ACE同COIN地都無入
    而家諗緊點重執副黑變ZM,因為最近見到隻得意野

QUOTE:
    原帖由 沉睡的猛虎 於 2011-4-26 20:48 發表
    Gnflagx3
    武士機x3
    獄天ar x2
    智天arx2
    智天r x2
    Gn008arx2
    星頭eixa x2
    金吉x1

哈姆
    政特女
    開獄天果個
    唔識走媯娘
    洗效傻仔

水入x3
    最低�'/a'3
    宇宙光x2

6綠coin地
    9子地, ...

可用3張綠IR地(回復)
    因為綠色缺回血
    政特女用3,有多可變政特
    最後照準+鬼氣迫超毒
    變革者實力和敵對同胞都是必須品
    戰鬥力方面
    有武士道就必勝(封對方)
    用睇電視可直接搵上手(場有武士道機時)
    假爐+危險份子收監
    其實有無諗過超人機關?

作者: 沉睡的猛虎    時間: 2011-4-26 21:14

QUOTE:
    原帖由 CYPHER 於 2011-4-26 20:51 發表

我副純黑已經越整越平
    根本唔係比賽DECK
    只係FUN玩
    3隻OUTGAME魷魚+1隻日札魷魚
    2個斯洛哥+2個日札+1個尼歌亞+1個佐米托夫
    2隻朱比多利斯+3隻TR-5+3隻TR-5核心+2隻黑霸機+2隻黑高達+緊急配備
    2隻拜亞蘭 ...

超人唔明效,佢系指場上or手上?
    照準幾支好 ?
    鬼氣我大有本錢上3,
    假爐只針雙色好似就唔多岩 ?
    變革者實力好似搵唔到效呀 ~~~~~~
    作者: CYPHER    時間: 2011-4-26 21:16

QUOTE:
    原帖由 沉睡的猛虎 於 2011-4-26 21:14 發表

超人唔明效,佢系指場上or手上?
    照準幾支好 ?
    鬼氣我大有本錢上3,
    假爐只針雙色好似就唔多岩 ?
    變革者實力好似搵唔到效呀 ~~~~~~

你將危險份子比對面不就可以用假爐嗎?
    作者: pkli6232    時間: 2011-4-26 22:19

其實咩色好玩????
    小弟想玩白
    但唔知仲有無d屈d ge
    作者: mons    時間: 2011-4-27 00:24

綠紫,
    抽濾不足,
    所以一般都是ace一日長通殺的說
    政特女不是不可,
    但沒照準好像不大用途....
    反而王留美加世界歪好像好一點。
    同人可以考慮入禁忌賈圖(綠色少有有回避性能的人)

白色的話神速白好夠玩,
    2分聖約4分神西雙機5分雀拉destory真的很狼
    作者: Wilson    時間: 2011-4-27 01:47

假爐最少都+1+1+1
    不過咁多紫機要黎冇用
    敵對同胞好物+1
    4分不看國力釣能釣對方又不用End turn死潮爽德
    熾天要來做乜 ? Lockon系已夠燒不用再減防
    人方面建議入爹卡路洽(誤) , 綠紫燒沒不用的理由
    回血入IR地同眼差 , 嫌貴用偽眼差都可頂住先
    抽mons大已說了
    沒有武力根絕 ? 解OP或人主要靠它了

超人機關
    out場上減手上合計
    作者: Wilson    時間: 2011-4-27 01:49

白色未又係廚光圈82 (ry
    作者: Wilson    時間: 2011-4-27 02:02

暗兄弟機 *2
    光兄弟機 *3
    雙手 *2
    27彈袖付 *3
    查理剎帝利雙機 *2

廚師 *1
    20彈普露 *1
    EB3捷度 *1
    17彈西布頓 *1

Command
    細密約 *2
    宙統 *1
    大密約 *1
    急*3
    彼方 *2
    惹魂*2

OP
    內調 *1
    轉向*1
    自護御姬 *2
    波地 *3

紅Coin地 *3
    藍Coin地 *3
    紅基本地 *2
    藍基本地 *3
    捕兵雙頭 *3
    周邊 *2

不要問ACE在那
    總統機太可憐 , 出齊了卻廢到冇人玩 , 所以平平地砌來玩玩
    可以看看玩了五年多的人砌的Deck可以去到幾新手

作者: CYPHER    時間: 2011-4-27 07:56

其實有無諗過各機散開或不存在黎出總統機?(或用25ace出雙手直接炸機=w=)

QUOTE:
    原帖由 Wilson 於 2011-4-27 01:47 發表
    假爐最少都+1+1+1
    不過咁多紫機要黎冇用
    敵對同胞好物+1
    4分不看國力釣能釣對方又不用End turn死潮爽德
    熾天要來做乜 ? Lockon系已夠燒不用再減防
    人方面建議入爹卡路洽(誤) , 綠紫燒沒不用的理由
    回血入 ...

其實武士道玩齊武士機set+人呼+睇電視+路過幾隻傭兵座天2號機(全是紫綠)已經好夠玩
    再唔夠就用埋雙渣+ace推機
    另外仲有張別名假爐的兵裝
    Уヨ
    雷鳴ソ使徒
    OPERATION(UNIT)
    O-00-21 緑 紫1-緑1-3-0 U
    (自動A):アソロみЭシ交戦中ソ、ЫшヤющЯЧЬザゾスゆ全サソ敵軍щЯЧЬゾ、-2/-2/-2メ得ペ。アソ隍Gゾ重複ウスゆ。
    束縛 兵ヾ@別名「擬似太陽」

作者: 沉睡的猛虎    時間: 2011-4-27 08:24

QUOTE:
    原帖由 CYPHER 於 2011-4-27 07:56 發表
    其實有無諗過各機散開或不存在黎出總統機?(或用25ace出雙手直接炸機=w=)

其實武士道玩齊武士機set+人呼+睇電視+路過幾隻傭兵座天2號機(全是紫綠)已經好夠玩
    再唔夠就用埋雙渣+ace推機
    另外仲有張別名 ...

姐系人地-2-2-2,我就+2+2+2 ?
    作者: CYPHER    時間: 2011-4-27 20:21

QUOTE:
    原帖由 沉睡的猛虎 於 2011-4-27 08:24 發表

姐系人地-2-2-2,我就+2+2+2 ?

假爐
    對方雙色咭+1=X
    +X+X+X

別名假爐
    與此咭交戰不是雙色的機-2-2-2
    就算對方唔用雙色假爐只+1+1+1
    但都會食-2-2-2
    而且仲會用埋危險份子收監
    SET比對面
    咁對面就會有雙色咭強化假爐
    作者: 沉睡的猛虎    時間: 2011-4-27 21:03

危險份子收監幾支好呢 ?
    兩支我諗就ok,
    假爐都系兩支 ?
    假假爐呢咁 ?
    假假爐可能實用d,
    如果無危險份子收監上手,
    咁都系+1
    作者: Wilson    時間: 2011-4-27 22:25

R假爐厲害的地方在於可以用黎打本國 =   =
    我的建議是2R假爐1U假爐
    不過如果唔換入D綠色機的話
    就咁入2U假爐幫智天獄天開效算 =   =
    作者: pkli6232    時間: 2011-4-27 22:28

我買左1副新白基deck
    遲d想買多盒
    但係而家應該買邊隻抽?
    作者: Wilson    時間: 2011-4-27 22:28

QUOTE:
    原帖由 CYPHER 於 2011-4-27 07:56 發表

入各機散開就要入多隻色/混紫

ACE ? 我唔用ACE來宣泄我對IR的不滿
    作者: Wilson    時間: 2011-4-27 22:31

QUOTE:
    原帖由 pkli6232 於 2011-4-27 22:28 發表
    遲d想買多盒
    但係而家應該買邊隻抽?

Winner Booster
    有W0 , 不死希羅同私兵
    不過我還是建議直接收

作者: CYPHER    時間: 2011-4-27 22:41

QUOTE:
    原帖由 pkli6232 於 2011-4-27 22:28 發表
    遲d想買多盒
    但係而家應該買邊隻抽?

不是抽~
    買多2盒
    之後
    先直接收無限正義
    本身副DECK有的料

■ロみЭэЗЬ
    【фユ⑦ЫЧワ】
    白 U-132 ヮ⑦ФуЮУヱ:2枚
    白 U-S44 ьヶョ(ヤ⑦Ээшみ・дюЬиラюЭ機):2枚
    白 U-S101 иэみФуヮ⑦Фу(гユсЧЬхみЭ):2枚
    白 U-S168 ヮ⑦ФуヤЗЬяユ・ヤヨЬияみу(дЧヱоみу裝備):3枚
    白 U-S174 ヮ⑦ФуヤЗЬяユ・ヤヨЬияみу(ь⑦ХцみЗЬьユロみ裝備):2枚
    白 U-S186 ь⑦ХцみЗЬьユヱヮ⑦Фу:2枚
    白 U-S220 Ышリюヮ⑦Фу&дЗУみヮ⑦Фу:1枚
    白 CH-S78 ヤ⑦Ээшみ・дюЬиラюЭ:1枚
    白 CH-S104 яユ・Е・дяю:1枚
    白 C-8 部品Э①пヨ:3枚
    白 C-9 中東國ソ支援:3枚
    白 C-47 гЧワ⑦ヲ:2枚
    白 C-75 К①ソ示エ未來:1枚
    白 C-S118 救國ソ英雄:1枚
    白 O-20 民暮U鼓舞:2枚
    白 O-S3 кь⑦Ь最高評議會:3枚
    紫 O-4 平和デソ祈ベ:3枚
    白 A-6 иэみФуヮ⑦Фу&ワь:1枚
    白 G-S9 白基本G:12枚
    白 G-S54 歌wソ騎士団:3枚
    【ДユЭпみЭ】
    白 C-7 返答:2枚
    白 C-52 老獪ス罠:2枚
    白 C-S6 殘イホギ希望:2枚
    白 O-S38 й①Чヱ③みЭ:1枚
    白 O-S46 訓練イホギ手駒:1枚
    紫 C-4 фЪレйяユロみ:2枚

本身成副DECK有多野都用得而且是打3
    作者: Wilson    時間: 2011-4-27 22:49

回血自由現在已不是白回血主流了吧 ?
    砌白中~重的回血話我會用
    回血自由1
    F&J2
    Prreventer Wind 1~2
    眼差/偽眼差1

零示打1~2就夠了
    作者: CYPHER    時間: 2011-4-27 22:50

QUOTE:
    原帖由 Wilson 於 2011-4-27 22:49 發表
    回血自由現在已不是白回血主流了吧 ?
    砌白中~重的回血話我會用
    回血自由1
    F&J2
    Prreventer Wind 1~2
    眼差/偽眼差1

零示打1~2就夠了

因為副DECK本身有=w=
    唔駛另外收
    作者: Wilson    時間: 2011-4-27 22:59

白Deck最離譜還是希羅ACE
    一張夠買3張XR (挖鼻
    作者: CYPHER    時間: 2011-4-27 23:03

QUOTE:
    原帖由 Wilson 於 2011-4-27 22:59 發表
    白Deck最離譜還是希羅ACE
    一張夠買3張XR (挖鼻

新手用24ace(白咭化)好了
    你還說叫佢收果d=w="
    未砌好已破產了
    新手乖乖地用3隻回水自由好了~
    作者: Wilson    時間: 2011-4-27 23:35

F&J不算貴 , 巿價好像5~60@
    玩兩種TCG的人除了我都應可負擔 /w\
    眼差好似150左右 , 真係唔OK未偽眼差囉 =3=
    反正白ST有
    Preventer Wind好似唔過30@
    結論砌白都係俾希羅ACE累到破產wwwww
    而且唔好講用埋妖女SP coin地wwwww
    作者: 義經    時間: 2011-4-28 00:06

QUOTE:
    原帖由 Wilson 於 2011-4-27 23:35 發表
    F&J不算貴 , 巿價好像5~60@
    玩兩種TCG的人除了我都應可負擔 /w\
    眼差好似150左右 , 真係唔OK未偽眼差囉 =3=
    反正白ST有
    Preventer Wind好似唔過30@
    結論砌白都係俾希羅ACE累到破產wwwww
    而且唔好講用 ...

白IR回水地+3希羅ACE夠其他色砌兩副有多
    作者: CYPHER    時間: 2011-4-28 00:10

仲要未計價錢同ACE無分別的模型WING ZERO喎= =
    作者: Wilson    時間: 2011-4-28 00:16

模型W0唔係150@ ?
    我好似未見過去到200咁離譜(汗

抱歉我真的忘了白回地
    一諗到係IR真係自動無視左
    作者: CYPHER    時間: 2011-4-28 05:04

QUOTE:
    原帖由 Wilson 於 2011-4-28 00:16 發表
    模型W0唔係150@ ?
    我好似未見過去到200咁離譜(汗

抱歉我真的忘了白回地
    一諗到係IR真係自動無視左

就係只有白25ACE要200
    其他貴極都係150
    隻模型WING已經唔係IR
    但個價已經同其他ACE差唔多= =
    作者: pkli6232    時間: 2011-4-28 08:47

= =
    希無人可以比個白
    deck list我參考
    作者: Wilson    時間: 2011-4-28 10:28

QUOTE:
    原帖由 CYPHER 於 2011-4-28 05:04 發表

就係只有白25ACE要200
    其他貴極都係150
    隻模型WING已經唔係IR
    但個價已經同其他ACE差唔多= =

希羅ACE普遍最少都250@ , 一般放價是300
    馬莉坦ACE都最少200 , 斯洛哥ACE都開始向200進發
    白回血地200起跳
    相比下W0C真係唔算貴

至於張野貴過其他色的ACE
    真係鬼叫模型Set咁伏冇人肯開
    本身一盒一定有一支 (攤手
    作者: Wilson    時間: 2011-4-28 10:40

QUOTE:
    原帖由 pkli6232 於 2011-4-28 08:47 發表
    = =
    希無人可以比個白
    deck list我參考

http://www.carddas.com/cdmasters ... rt100725dec.html#a3
    http://www.carddas.com/cdmasters ... rt100711dec.html#c3

畢竟已是上年的牌組
    只是當參考去看就行了
    作者: 沉睡的猛虎    時間: 2011-4-28 20:12

gnflag X3
    無事做x3
    無事做tax3
    金蟹x2
    哈姆專用flagx2

mr  無事做x2
    哈姆
    政特女x2

敵對同胞x2
    最低屋 x3
    水入x2
    R假爐x2
    u假爐x2
    危險份子收監x2
    一日x2

8紫地
    6綠coin地
    3綠地

打法:
    一日開turn抽無事做set上手,
    第2turn用 哈姆專用flag打下油 ,
    第3turn用gnflag快打,
    第4turn無事做ta打死人,
    第5turn一set有齊,出埋金吉,
    同一埋假爐一齊玩死人,
    最high系金吉同u假爐一齊負修正 ~
    無一日呢 ?
    都仲有哈姆專用flag打下油~
    無地呢 ?
    等死啦細路
    無事做唔齊set都可以
    無事做ta同哈姆專用flag玩下高機打下人10多下,
    姐系除咗打打打,
    就系無地等死.

作者: CYPHER    時間: 2011-4-28 21:30

負修是金蟹不是金吉吧...
    如果想快點可用BILLY
    唔用人呼/電視好難齊機齊人

作者: pkli6232    時間: 2011-4-29 10:19

咩叫coin地???????
    作者: CYPHER    時間: 2011-4-29 13:50

QUOTE:
    原帖由 pkli6232 於 2011-4-29 10:19 發表
    咩叫coin地???????

о③ユЬмみЗ隊
    対ヮ⑦Фу調査隊
    ヮХ党
    黒ソ部隊
    ヰ⑦ヮЮу軍
    歌wソ騎士団

效果一律是:

Generation
    G-84 青
    (自動A):アソロみЭゾリOXメ犍虰@ペ。イヘズ敵軍隍Gザゾ破壊イホスゆ。Xソ値ゾ、アソロみЭソ上ソヵユ⑦ソ個数+1シエペ。
    (自軍配備иラユИ):《R》手札ズやペщЯЧЬシヵс⑦Э以外ソロみЭ1枚メ、表ズウサろヘ持グ主ソ本ЯU下ズ移エ。ガソ場合、アソロみЭソ上ズヵユ⑦1個メ乗オペ。アソ隍Gソкяユゾ、Gソкяユシウサパ扱よ。
    作者: pkli6232    時間: 2011-4-29 14:07

我唔明咩叫
    アソロみЭゾ?リOXメ犍虰@ペ。イヘズ敵軍隍Gザゾ破壊イホスゆ。Xソ値ゾ、アソロみЭソ上ソヵユ⑦ソ個数+1シエペ。
    姐係點先有リO??
    作者: CYPHER    時間: 2011-4-29 14:12

此咭?國力X發生 另外敵軍效果不能破壞.
    X的值此咭上的COIN+1
    無COIN時X=1
    有COIN時X=COIN數+1
    作者: pkli6232    時間: 2011-4-29 17:52

什麼是模型set??????
    作者: Wilson    時間: 2011-4-29 17:56

QUOTE:
    原帖由 pkli6232 於 2011-4-29 17:52 發表
    什麼是模型set??????

http://www.projectcore.jp/product-list/599
    作者: 沉睡的猛虎    時間: 2011-4-29 20:46

抽模型set要小心,
    他除了會送你一大埋mg,pg盒面之外,
    還會有些可恨的金字去讓你空開心一場...

副野無另一d問題了吧 ?
    作者: CYPHER    時間: 2011-4-29 21:03

QUOTE:
    原帖由 沉睡的猛虎 於 2011-4-29 20:46 發表
    抽模型set要小心,
    他除了會送你一大埋mg,pg盒面之外,
    還會有些可恨的金字去讓你空開心一場...

副野無另一d問題了吧 ?

無問題啦~
    但可以的話其實3哈姆+3武士道
    之後用coin地會好d
    可以用人呼搵機嘛~
    人有多就入本國
    gn-flag+billy+金蟹
    咁就可以4turn出666大蟹
    另外哈姆和武士道撞名
    可以用埋傭兵大叔+絕望先生

作者: 沉睡的猛虎    時間: 2011-4-29 21:12

QUOTE:
    原帖由 CYPHER 於 2011-4-29 21:03 發表

無問題啦~
    但可以的話其實3哈姆+3武士道
    之後用coin地會好d
    可以用人呼搵機嘛~
    人有多就入本國
    gn-flag+billy+金蟹
    咁就可以4turn出666大蟹
    另外哈姆和武士道撞名
    可以用埋傭兵大叔+絕望先生

簡名一個都唔明...
    作者: CYPHER    時間: 2011-4-29 22:01

QUOTE:
    原帖由 沉睡的猛虎 於 2011-4-29 21:12 發表

簡名一個都唔明...

備兵大叔-亞利亞魯撒祖斯
    絕望先生-堤耶利亞
    作者: pkli6232    時間: 2011-4-29 22:03

有無人有winner booster list?
    作者: CYPHER    時間: 2011-4-29 23:10

QUOTE:
    原帖由 pkli6232 於 2011-4-29 22:03 發表
    有無人有winner booster list?

AR
    щЯヵみ⑦ヮ⑦Фу
    ヱ①Зпみ⑦・ヮ⑦ФуX1июヱ①З
    ヨユ⑦ヲヮ⑦ФуК①

R
    дЮみЖ・э⑦ヱЗ
    周_腋@
    ヲьгу専用щЯレ⑦иьЧヲロЗУу
    ヲьгу・リみロみ
    破壊工作

Кヱ・Ш⑧ャユ(ЖъЧЁш機)
    ЖъЧЁш・レиЁъみ
    不平分子ソ拘束
    Ьжヤ・ヤ①ЮヱЗ
    雲散霧消
    сЗУみヮ⑦Фу&風雲再起
    東方不敗
    出土品
    ёユ①・щユ
    ①ヶЗソ私兵
    ヮ⑦ФуリヱЁヤ
    刹那・F・Йユリユ

U
    Gйю
    ZкьЗA1B型(ヨラユйьユФみ)
    ЖшЭみ・ヤみЁУ
    иャ⑦ЬуЗユみк隊
    ЕヱⅡ(Ё⑦・сШЮヮ機)
    щЯレ⑦иьЧヲ(ヲьгу機)
    пЧЁш
    捲土重来
    Кヱ・ヤユ⑦(йяユй・ヵЧЬ機)
    ヮ⑦Фуヤйюоみю
    сяみб・йьЫュ
    手当ギベ次第
    ワцЗдю専用ヮ⑦Фу
    яヨюみь
    レヨヰшЗЬ・ヰФ⑦
    馴ホ合ゆソ拒絶

ヮ⑦ФуリヤсЗУみ(Gиャюヵ⑦くヾ^
    с⑦Фьヮ⑦Фу
    ワью・фワяю
    冷凍刑
    ヮ⑦ФуLOйみЗУみ(①ЧЁラ・ЮЬョみв機)
    ЗЬьユヱюみЖш
    ユЕみヱ・Жшみю
    退艦許可

кЬясユレЗ

C
    陸戦型ヮ⑦Фу(Ё①み機)
    陸戦型Жу
    ①⑦・ヵヨ
    Ё⑦・ヱэкЬ
    物量作戦

иャЧЬ・ヤ⑦ヱю
    ヴу・ロхи
    Ёцэヤ・йю
    хЯヱ・ワцЫュьЧヱ
    ёみЬ・оみヱ

ヮ⑦ФуTR-6むлユИюⅡめ
    сンЭЯヤ・ヵ①Яみ
    иャЗЬ・ДユЭ
    Ёцю・ヤヱЗЪュロ
    命令ソ錯綜
    ロкみю
    ヤьЮ・дУь
    ヤэヤЗ・хс
    дみ⑦И・ヮみ⑦ИдЧヱ
    パノ消ウ

ヨャЧЭ(тэЁц仕様)
    ヮ⑦ФуКйь
    фэみмю・ヮЖЧЬ
    дみЭс⑦
    多勢ズ無勢

эみレみヤみэみУユк
    リみюЗЬьユヱヮ⑦Фу
    ロユЬ・сЫュヮ⑦
    レ①みю・ヱみЫ⑦йюヲ
    砲弾ソげ

G
    о③ユЬмみЗ隊
    対ヮ⑦Фу調査隊
    ヮХ党
    黒ソ部隊
    ヰ⑦ヮЮу軍
    歌wソ騎士団
    作者: Wilson    時間: 2011-4-29 23:50

其實綠色人我一向都推薦霸王斯瑪
    又Court又Draw好實用

最低屋是那支 ?

作者: a53156987    時間: 2011-4-30 00:02

QUOTE:
    原帖由 CYPHER 於 2011-4-24 23:47 發表

如果要齊的話都滿貴的
    你預多少錢組?
    不過00主流現在是獨角獸00(不過副野過千的)

想玩oor多d,咁請問大約要幾多?
    作者: Wilson    時間: 2011-4-30 00:23

QUOTE:
    原帖由 a53156987 於 2011-4-30 00:02 發表

想玩oor多d,咁請問大約要幾多?

假設你玩紅黑00R

Unit
    00R $80@
    00Q $80@
    黑或紅雙頭機 100~120@
    0R $3~5@

Ch
    廚師 10~20@
    瑪莉坦 $30@

Com
    大密約 $20@
    細密約 $3~5@ (★ 大 , 細密約同名 , 只可共下3支)
    莎拉莎 $3~5@
    千年女王 $20@
    毒牙 $30~40@
    紅or黑雙頭一般約 $20@

OP
    內調 $3~5@
    轉向 $20~25@
    司令部 $60~70@
    木星圈 (我唔知巿價)

G
    coin地計$5~10@ , 基本G當唔使錢

ACE
    剎那ACE $70~80@
    瑪莉坦ACE $200@
    嘉曼ACE $150 (這我不太知巿價)

依我自己試組的Decklist來看
    一副連ACE的00R Deck大約$1700

作者: CYPHER    時間: 2011-4-30 00:40

唔好唔記得紫雙色要用紫基本或3色
    只用紅黑係玩唔到的
    作者: Wilson    時間: 2011-4-30 00:48

QUOTE:
    原帖由 CYPHER 於 2011-4-30 00:40 發表
    唔好唔記得紫雙色要用紫基本或3色
    只用紅黑係玩唔到的

啊糟腦殘左
    不過00R用0R換裝不用紫地 , 00R開效0.5
    結果只係00Q要用紫地play , 所似紅黑不算大問題
    最博的就混少少紫地+雙極閃光整紅黑紫三色用0R釣紫地
    穩陣D改砌紅紫 , 但走毒牙入雙極閃光都唔慌會有平
    再唔係唔用00Q , 又可砌紅黑又可平D
    1500(收人成幅DECK)~1700一定冇得走

作者: CYPHER    時間: 2011-4-30 01:18

QUOTE:
    原帖由 Wilson 於 2011-4-30 00:48 發表

啊糟腦殘左
    不過00R用0R換裝不用紫地 , 00R開效0.5
    結果只係00Q要用紫地play , 所似紅黑不算大問題
    最博的就混少少紫地+雙極閃光整紅黑紫三色用0R釣紫地
    穩陣D改砌紅紫 , 但走毒牙入雙極閃光都唔慌會有平 ...

其實直接紫紅 虛偽報告+大密約+沙拉沙+剎帝+紅25ACE+新兵器投入
    咁樣已經好正
    25ACE COUNT機 再用新兵器投入出場
    作者: Wilson    時間: 2011-4-30 01:36

QUOTE:
    原帖由 CYPHER 於 2011-4-30 01:18 發表

其實直接紫紅 虛偽報告+大密約+沙拉沙+剎帝+紅25ACE+新兵器投入
    咁樣已經好正
    25ACE COUNT機 再用新兵器投入出場

這已經是紅中Deck而不是00R Deck了吧 =   =

新兵器投入要看合計 , 點都唔夠0R換裝00R快

作者: a53156987    時間: 2011-4-30 12:05

其實我想砌紅紫多d
    作者: CYPHER    時間: 2011-4-30 12:19

紅COIN地x6+紫基本Gx8

(少人用)民意獲得(實質睇本國拎紫地+配密約用)

雲散霧消x3
    捕獲兵器x3
    故障x3
    虛偽報告x1
    細密約x1
    大密約x2
    沙拉沙x3

以上是基本

推薦:気迫勝グ
    作者: pkli6232    時間: 2011-4-30 15:40

玩白色
    要砌好deck
    大約幾錢先砌得到?
    作者: Wilson    時間: 2011-4-30 18:51

QUOTE:
    原帖由 pkli6232 於 2011-4-30 15:40 發表
    玩白色
    要砌好deck
    大約幾錢先砌得到?

先假設你係玩普通白DECK而唔係廚光圈82
    再假設開左兩盒ST , 咁入面的卡就唔show個價出黎

Unit(大路果D)
    模型set W0C $150@
    武神/WB W0 $50~70@
    F&J 50~60@
    2分聖約 30~50@
    漢SET艾比安 $20@
    白雙頭機 $100~120@
    W+死神 (唔多知巿價)
    D&B

Prevent Wind ~20@
    不死希羅 5~10@
    不動雷

com
    白雙頭 20~30@
    部品
    中東
    Hacking
    部品

OP
    評議會
    禁言

白回地 >=$220@
    coin地
    普G
    23彈特G $5@

ACE
    希羅ACE $250~300@
    基拉ACE

在買了2盒ST(約$300)下
    Total砌好一副Deck共花$2600~2800左右

唔要希羅ACE同白雙頭機即刻平1000~1200

作者: pkli6232    時間: 2011-4-30 21:07

咩叫廚光圈
    Wilson 哥
    作者: Wilson    時間: 2011-4-30 21:23

QUOTE:
    原帖由 pkli6232 於 2011-4-30 21:07 發表
    咩叫廚光圈82
    Wilson 哥

其實頭果版已有介紹到
    另外光圈82先係一個名詞

光圈係
    ヴォワチュール・リュミエール
    C-S87 白 2-2-0 R

(攻撃ステップ):手札にあるユニット1枚を自軍配備エリアにリロール状態で出す。このユニットはコマンドの対象にならず、ダメージ判定ステップの規定の効果の解決後に、ゲームから取り除かれる。

而82係 マスラオ(トランザムモード)
    SP-82 緑 紫2-緑2-5-2 SP
    高機動 強襲 換装〔マスラオ〕 《(1)》特殊兵装
    (戦闘フェイズ):《(1)》このカードは、ステップ終了時まで、「速度2」で与えられる戦闘ダメージ以外では、ダメージを受けず移動しない。

用光圈係2分拉82出黎
    然後用82效果避光圈out game副作用
    咁就可在2分有部好打的神棍機

另外會用ディアゴ

CH-S148 白 2-3-0 U
    (自軍攻撃ステップ):《(2)》「特徴:女性」を持つ自軍キャラクターがいる場合、手札にある、5以下の合計国力を持つユニット1枚を選んで、地球エリアの任意の順番にリロール状態で出し、このカードをセットする。

3分釣82或其他神棍機
    人地未起好晒壇 , 你已在2分同3分起好壇痛打對手

廚係負面形容詞 , 我唔知點解釋先好

作者: 沉睡的猛虎    時間: 2011-4-30 21:29

SP-82既效直到金日都味用過,
    所以想問下到底系咩呢 ?
    作者: pkli6232    時間: 2011-4-30 21:34

= =
    有d效果
    睇rules都唔識
    作者: Wilson    時間: 2011-4-30 21:45

QUOTE:
    原帖由 沉睡的猛虎 於 2011-4-30 21:29 發表
    SP-82既效直到金日都味用過,
    所以想問下到底系咩呢 ?

(戦闘フェイズ):《(1)》このカードは、ステップ終了時まで、「速度2」で与えられる戦闘ダメージ以外では、ダメージを受けず移動しない。

佢可在一個step內唔食速度2(即普通戰dam)以外和任何傷害兼不受任何效果去移動
    包括規則(某條除外)

簡單d講
    就係效果生效期間 , 你只可用普通戰dam打爆佢(如果你未俾佢速攻打爆你) or 用卡直接「破壞」
    or對手腦殘使82係歸還開效 , 不受歸還規定的效果返去配備area留在戰area而被某條規則強制out game
    否則效果生效期間無敵

作者: pkli6232    時間: 2011-4-30 21:46

咩叫
    《0》?
    《x.x》?
    《0每》?
    回血自由,回ge卡係放邊?
    作者: Wilson    時間: 2011-4-30 21:48

QUOTE:
    原帖由 pkli6232 於 2011-4-30 21:34 發表
    = =
    有d效果
    睇rules都唔識

邊度唔明 ?

光圈82雖然打法比較腦殘
    但始終係中/熟手才用得熟的deck
    所以新手還是砌d普通deck玩住去記rule同睇text
    或者俾廚光圈82電一次才明怎運作
    作者: pkli6232    時間: 2011-4-30 21:51

我唔係話光圈82= =
    作者: Wilson    時間: 2011-4-30 22:00

QUOTE:
    原帖由 pkli6232 於 2011-4-30 21:46 發表
    咩叫
    《0》?
    《x.x》?
    《0每》?
    回血自由,回ge卡係放邊?

《》內的是使用效果要支付費用的意思
    《0》是指開效果需支付0費 , 《1》是1費的意思
    1費即是「從本國移一張卡去捨山」, 和play機 , 人果d的cost一樣
    暫時不要問《0》有咩意義 , 玩熟你就知

《x.x》左邊X是指定國力 , 右邊X是合計國力
    e.g. 《5.9》, 即要5指定(冇寫明指定色係咩色就=張卡的顏色) , 9合計才用效果

每指一個cut-in可用一次 , 一free time可用無限次
    實際運用要看過實戰比較好懂

回復指由捨山移回本國頂

作者: Wilson    時間: 2011-4-30 22:03

大劑 , 又腦殘
    82食的戰dam係只食普通的戰dam , 唔食速攻戰dam
    係勁好多的
    作者: mons    時間: 2011-4-30 22:13

如白以基deck 改的話,
    不建議用w0c主,
    反而打神速白,
    因為比較貴的只是希羅ace,神西雙頭和聖約,
    unit主打
    2分聖約
    神西雙頭
    db雙機
    p甲侵略
    destory
    沙多洛改
    wing死神
    fj
    回水free
    ij

ace
    基拉希羅各2

其他卡和别的白deck沒什麼大的分別
    作者: Wilson    時間: 2011-4-30 22:20

W0C能一turn打11度
    普通白中deck都會下二吧
    基本上都不需怎去配合

Destory現在好像沒人用了吧 ?
    作者: mons    時間: 2011-4-30 22:36

p甲侵略拉出destory(不用通常資源支付+怏速),5分打12度加有機會清對手手牌(or下set是6分打12加炸機的說),
    神速白打4分∼5分,
    因為神西出場已經打10度,
    5分有沙多洛時連自己本國也不用食那5度,
    就7換10變2換10
    作者: pkli6232    時間: 2011-4-30 22:54

神速係???
    分係???
    作者: Wilson    時間: 2011-4-30 22:58

下set destory係758
    所以係13度

打P甲都挺不錯
    不過砌出來都真的不便宜 (暴汗
    作者: Wilson    時間: 2011-4-30 23:00

QUOTE:
    原帖由 pkli6232 於 2011-4-30 22:54 發表
    神速係???
    分係???

指速度快 , 2分開始打人 , 4~5分可以準備end game
    唔明你問乜
    作者: pkli6232    時間: 2011-5-1 12:01

咩叫[分]???

mons大有無deck list 可參考??
    作者: Wilson    時間: 2011-5-1 13:52

啊 , 我明你問咩喇 =   =
    4分 = 4合計先play的卡
    作者: mons    時間: 2011-5-1 20:49

正確點,分是指自己場上的國力數
    e.g. 4分=自己場上合計有4個國力4

deck list 我真的沒有,
    但基本上都是上面我說的機為主
    作者: pkli6232    時間: 2011-5-2 00:53

聖約係...
    ps裝
    睇rules都唔明
    係咩?
    作者: CYPHER    時間: 2011-5-2 00:57

介紹一下新東東
    新手白deck用都可以(只是U所以不貴)
    GAT-X105E ЗЬьユヱE
    UNIT
    U-S250 白 2-4-2 U
    【PSぁ牷j 特殊ЁみюЭ(3)
    (ФфみЖ判定ЗЪЧк):《(1)》アソロみЭソ部隊ズゆペщЯЧЬ1枚メ、持グ主ソ手札ズ移エ。ガソ場合、アソロみЭズ、「補給」ソ隍Gメ適用ウ、+1/+1/+1ヵユ⑦2個メ上ズ乗オペ。
    ЗЬьユヱ系 MS 専用「Зヨラ⑦・ロю・дч⑦」

表面上只普通彈自己機強化的平庸東西
    但實際是救機神咭
    只是時點限制了效果範圍

此咭放到部隊後(2機以上)
    之後前機戰鬥擊破後就可用效果彈上手,而自身就會補給和放2個+111的COIN
    有時更可以避過某些效果
    其玩法有很多
    例如配光圈
    此機本身4分
    4分時光圈出IJ入部隊傷判前放板(444)之後彈走IJ(由於傷判後OUTGAME)
    咁就可以在4分時打11(當然還有更方便的用法)
    WING0(GTG)時,範兵2次自毀>彈走,打7=打13
    還可以此機加另1機(用ZEROSYSTEM) 打完時彈走另1機,避過ZEROSYSTEM的副作用
    本身只是2指定
    可以玩混色
    例如玩轉向/賈圖等
    搶機打完彈走下次再搶
    而且每次效果此機就會強化
    總之此機強弱因使用者而定
    作者: Wilson    時間: 2011-5-2 05:05

QUOTE:
    原帖由 pkli6232 於 2011-5-2 00:53 發表
    聖約係...
    ps裝
    睇rules都唔明
    係咩?

聖約係

UNIT
    U-S221 白 2-2-2 R
    テスタメント系 MS 専用「カイト・マディガン」
    【PS装甲(3)】 特殊シールド(3) 換装〔テスタメントガンダム〕
    (自動D):このカードは破壊された場合、敵軍配備エリアに移る。その場合、このカードは、破壊が無効になると共に「補給」の効果が適用される

P甲
    簡單d講 , 就係play時直出 , 但只要出過戰area(唔理你出擊定用效果拉入戰area) , 在出去果turn的End turn時以最後一個效果去解決「返上手」這效果
    若曾在這回合受補給 , 就唔使返上手

P甲(X)是返上手的時間中若自軍有X國力(若白國機就X張白國力 , 紅國機就X張紅國力) , 就唔使返上手
    作者: 沉睡的猛虎    時間: 2011-5-2 09:03

超可怕的事實,
    一個運氣強的fd在白卡堆拾到聖約...

話說,唔知大家点睇新既ace呢 ?
    作者: mons    時間: 2011-5-2 15:02

28ace....<br />
    有好有壞,<br />
    一如(我和c父)意料的瀘牌效果<br />
    定位和24彈和剎那ace相近<br />
    會否入deck 要看顏色和第3效果<br />
    (不過藍色的話應該會用28ace而5用25ace)
    作者: pkli6232    時間: 2011-5-2 19:29

spg係買咩有????
    作者: mons    時間: 2011-5-2 19:34

比賽獎品
    作者: pkli6232    時間: 2011-5-2 20:12

係唔係好似p卡咁= =
    作者: 義經    時間: 2011-5-2 20:23

QUOTE:
    原帖由 mons 於 2011-5-2 15:02 發表
    28ace....<br />
    有好有壞,<br />
    一如(我和c父)意料的瀘牌效果<br />
    定位和24彈和剎那ace相近<br />
    會否入deck 要看顏色和第3效果<br />
    (不過藍色的話應該會用28ace而5 ...

我個人認為比配合24彈有出奇draw的效果

24ace draw再28ace再瀘

補hand補得又快又穩定

最緊要28ace第1個效果係自軍回合做
    作者: mons    時間: 2011-5-3 00:10

但現在的問題就是抽,濾和加速只可三選二
    你也不會打六至九ace吧…
    (雖然evil會…)
    作者: 義經    時間: 2011-5-3 00:25

QUOTE:
    原帖由 mons 於 2011-5-3 00:10 發表
    但現在的問題就是抽,濾和加速只可三選二
    你也不會打六至九ace吧…
    (雖然evil會…)

6ace已經好平常

不過一定唔會9ace=,.=
    作者: CYPHER    時間: 2011-5-3 05:48

直接3種ACE各入2算吧= =
    特別是茶出了回收ACE的COMMAND
    根本唔怕無ACE用
    當然比弩級COUNT搞就只可以講句抵死= =

自己再生
    COMMAND
    C-G24 茶 1-1-0 C
    (配備иラユИ):自軍Жц⑦ヱчみЭズやペ、ACE、ネギゾщЯЧЬ1枚メ持グ主ソ手札ズ移エ。
    作者: mons    時間: 2011-5-4 00:37

QUOTE:
    原帖由 義經 於 2011-5-3 00:25 發表

6ace已經好平常

不過一定唔會9ace=,.=

常見比例
    3 24/剎那 ace
    2 + 2 ace (24/25 各2)
    3 + 3 ace (24/25 各3 or 24加剎那)
    作者: 沉睡的猛虎    時間: 2011-5-5 18:17

剎那ace有夠平 ?
    做咩會咁平 ?
    70一支 ?
    作者: Wilson    時間: 2011-5-5 18:35

剎那ACE原本係隨爆盒(25定26彈)送 , 一盒一支
    不過香港D舖擅自兩盒先送一支 , 拎左D去賣
    跟返一盒一支的話可能可再平D

作者: pkli6232    時間: 2011-5-5 20:51

邊隻係 SP CARD 盒地
    作者: 沉睡的猛虎    時間: 2011-5-11 21:58

想問下,
    第一,
    人地用一台三防機 車過黎,
    佢衝過黎既第一個防禦既自由時機 ,
    我開水入正死佢,
    果下点計 ?
    另一個 ,同樣情況,但我在判慯既第一自由時候開野正死佢,
    果下点計 ? 
    作者: CYPHER    時間: 2011-5-11 22:22

你指咩點計?
    咪就係打唔入囉@w@
    作者: mons    時間: 2011-5-11 23:15

不如用13隊做例
    對手用高達同reload 大炮打地球,
    你防禦step(5理前後la)用水入deal爆高達,
    入傷判時,
    部隊頭機係大炮所以打1度

如果你傷判前才開水入,
    因為傷判step 開始時部隊頭機係高達,
    所以就算高達爆左都係計大炮個射,
    變左打2度
    作者: 義經    時間: 2011-5-11 23:23

QUOTE:
    原帖由 CYPHER 於 2011-5-3 05:48 發表
    直接3種ACE各入2算吧= =
    特別是茶出了回收ACE的COMMAND
    根本唔怕無ACE用
    當然比弩級COUNT搞就只可以講句抵死= =

自己再生
    COMMAND
    C-G24 茶 1-1-0 C
    (配備フェイズ):自軍ジャンクヤードにある、 ...

認真的說對ace command我最多只會考慮綠色的燒3度

其他的.....
    作者: 沉睡的猛虎    時間: 2011-5-13 20:19

QUOTE:
    原帖由 義經 於 2011-5-11 23:23 發表

認真的說對ace command我最多只會考慮綠色的燒3度

其他的.....

唔好睇唔起最低最惡戰爭屋!
    作者: 義經    時間: 2011-5-13 20:31

QUOTE:
    原帖由 沉睡的猛虎 於 2011-5-13 20:19 發表

唔好睇唔起最低最惡戰爭屋!

你有認真看嗎= =?

"對ace"command<<<<<<<<<
    作者: 沉睡的猛虎    時間: 2011-5-13 20:39

QUOTE:
    原帖由 義經 於 2011-5-13 20:31 發表

你有認真看嗎= =?

"對ace"command<<<<<<<<<

我眼有問題,...sor...

不過個人認為戰爭屋真系好勁
    作者: CYPHER    時間: 2011-5-13 20:50

•有事ソ判断
    (攻撃ЗЪЧк):ACEメ含ハ自軍щЯЧЬ1枚メ、戦闘リэヤズэ①みю状態ザ移エ。

•絶好ソ獲物
    (敵軍ФфみЖ判定ЗЪЧк):戦闘リэヤズゆペ、ACEメ含ハщЯЧЬ1枚ズ3ФфみЖメ与りペ。

•一握ベソ天才
    (自軍ФфみЖ判定ЗЪЧк):ACEメ含ハ自軍щЯЧЬ1枚ゾ、Уみ⑦終了時ネザ+2/+2/+2メ得ペ。

•技量ソ差
    (敵軍防御ЗЪЧк):ACEメ含ハ、交戦中ソ敵軍щЯЧЬ1枚メ①みюエペ。

•自己再生
    (配備иラユИ):自軍Жц⑦ヱчみЭズやペ、ACE、ネギゾщЯЧЬ1枚メ持グ主ソ手札ズ移エ。

•弱体化
    (ФфみЖ判定ЗЪЧк):戦闘リэヤズゆペ、ACEメ含ハщЯЧЬ1枚ゾ、Уみ⑦終了時ネザ-1/-1/-1メ得ペ。
    藍紅茶白都是好物喎= =

話說白虎的白deck上主重炮嗎?
    用重沙可以3分出之後換裝
    而且名稱上重炮和沙漠都可換裝
    作者: 沉睡的猛虎    時間: 2011-5-13 21:08

QUOTE:
    原帖由 mons 於 2011-5-11 23:15 發表
    不如用13隊做例
    對手用高達同reload 大炮打地球,
    你防禦step(5理前後la)用水入deal爆高達,
    入傷判時,
    部隊頭機係大炮所以打1度

如果你傷判前才開水入,
    因為傷判step 開始時部隊頭機係高達,
    所以就 ...

哦,姐系傷判前既野系會影響到d邊隻系頭機.
    作者: mons    時間: 2011-5-14 21:44

QUOTE:
    原帖由 沉睡的猛虎 於 2011-5-13 21:08 發表

哦,姐系傷判前既野系會影響到d邊隻系頭機.

係,因為每個step ge開始時都會計一次部隊的排列
    作者: CYPHER    時間: 2011-6-15 00:15

新SP

ヮ⑦ФуX&⑧ュ⑦ヲヮ⑦Фу
    1茶 1白 合計4 資源2
    [1枚制限/自軍] 防止5 戰鬥配備
    (自動D)<0.X> 此咭的部隊向敵軍本國做成戰鬥傷害的場合,持有X以下防禦力的敵軍UNIT1枚破壞
    (傷害判定STEP)<[X]>戰鬥區1個,持有X以下防禦力,此咭以外的全部UNIT破壞
    4.3.4
    作者: 沉睡的猛虎    時間: 2011-6-15 12:17

一支ガンダムX&ヴィングガンダム就可以突破別人戰線...
    反而茶白難打呢...
    作者: CYPHER    時間: 2011-6-15 19:52

話說茶白SP已出2張了(之前是TURN-A+自由)
    其他色的到底幾時有?(只有紅黑的重+重2)
    作者: 沉睡的猛虎    時間: 2011-6-15 19:57

QUOTE:
    原帖由 CYPHER 於 2011-6-15 19:52 發表
    話說茶白SP已出2張了(之前是TURN-A+自由)
    其他色的到底幾時有?(只有紅黑的重+重2)

紅黑一早不該加強了...
    冠軍中的冠軍呀...
    但對什麼什麼日本的比賽中..
    茶打紅黑的最後一場中,
    打到最後一回合中,
    紅黑無地,直至3手始...
    我真的想死了
    作者: CYPHER    時間: 2011-6-15 20:06

所以才說
    藍黑又沒出(有Z有V2)
    紅綠(羅韋1+2)
    呢D色又唔出
    作者: 沉睡的猛虎    時間: 2011-6-15 20:40

話說想問問26彈隻藍ar(雙頭雙機)幾錢?
    作者: CYPHER    時間: 2011-6-15 21:06

QUOTE:
    原帖由 沉睡的猛虎 於 2011-6-15 20:40 發表
    話說想問問26彈隻藍ar(雙頭雙機)幾錢?

100蚊
    話說藍黑同綠組真係好弱勢
    雙色咭效果唔突出
    而家各混色(唔計紫)
    最強紅黑
    之後
    綠黑
    藍紅
    藍綠
    紅綠
    最弱藍黑
    作者: 沉睡的猛虎    時間: 2011-6-15 21:19

QUOTE:
    原帖由 CYPHER 於 2011-6-15 21:06 發表

100蚊
    話說藍黑同綠組真係好弱勢
    雙色咭效果唔突出
    而家各混色(唔計紫)
    最強紅黑
    之後
    綠黑
    藍紅
    藍綠
    紅綠
    最弱藍黑

下...26彈的盒set我用了70元找回來全新....
    作者: CYPHER    時間: 2011-6-15 21:42

你唔信就算
    而家張張雙頭機都係100蚊隻架啦
    作者: 沉睡的猛虎    時間: 2011-6-15 21:49

信啦我..
    我10蚊支俾咗人...
    作者: CYPHER    時間: 2011-6-15 22:01

=.=...
    你10蚊比左人...
    我同你2倍價20蚊要左佢....
    起碼我會好好發揮張咭...
    作者: clancy    時間: 2011-6-16 23:56

請問有冇人可以幫我制止我既瘋狂-.-
    繼不是我想砌的鬍鬚MIN  (請相信我,本身真的不是想砌鬍鬚MIN的)
    而家砌左朦丙同盟拳DECK (真的不是鬍鬚MIN了 ,請相信我)
    作者: CYPHER    時間: 2011-6-17 00:03

啊....那不是叫倒X同盟拳嗎?(沒誤

作者: clancy    時間: 2011-6-17 00:18

這隻TURN X沒強襲不夠好用
    用漢那隻比較好
    曾試過打40度強襲(未用朦丙同盟拳)
    作者: mons    時間: 2011-6-17 01:20

[等表演]說起混色,幾時有人會組副藍黑綠豬兜ace 無限朦丙拳deck 姐?[/等表演]
    作者: 沉睡的猛虎    時間: 2011-6-17 08:58

同盟拳最近好多人玩同外掛佢...
    作者: CYPHER    時間: 2011-6-17 17:14

QUOTE:
    原帖由 clancy 於 2011-6-17 00:18 發表
    這隻TURN X沒強襲不夠好用
    用漢那隻比較好
    曾試過打40度強襲(未用朦丙同盟拳)

佢主要是用來1機變6機啊
    即是同盟拳效果由2變12
    作者: pkli6232    時間: 2011-6-17 22:01

其實咩叫
    1張敵軍機體3點傷害
    我唔明點比 機體 3點傷害= =
    作者: CYPHER    時間: 2011-6-17 22:02

QUOTE:
    原帖由 pkli6232 於 2011-6-17 22:01 發表
    其實咩叫
    1張敵軍機體3點傷害
    我唔明點比 機體 3點傷害= =

=.=...
    咁簡單明顯都唔明嗎=.=
    作者: pkli6232    時間: 2011-6-17 22:06

不好意思
    小弟笨
    真的唔明= =
    作者: Wilson    時間: 2011-6-18 02:06

每部機都有防禦力
    當傷害累積至等於或大於防禦力就會破壞
    如一部機有3防 , 燒3度(俾機體3點傷害) , 就爆
    部機有6防 , 燒3度(俾機體3點傷害) , 再俾多3度補刀就爆

p.s.這是基本規則 , 說明書有寫
    p.s.2這明明是明仔的工作 =   =|||

作者: pkli6232    時間: 2011-6-18 15:15

thx wilson
    真好人
    作者: pkli6232    時間: 2011-6-19 21:34

爆盒幾錢?(25-28)
    作者: Wilson    時間: 2011-6-20 23:51

QUOTE:
    原帖由 pkli6232 於 2011-6-19 21:34 發表
    爆盒幾錢?(25-28)

我上年爆25彈好似三百二左右一盒
    唔知依家有冇加價
    作者: 義經    時間: 2011-6-21 00:09

QUOTE:
    原帖由 Wilson 於 2011-6-20 23:51 發表

我上年爆25彈好似三百二左右一盒
    唔知依家有冇�

350~360
    作者: Wilson    時間: 2011-6-21 00:51

QUOTE:
    原帖由 義經 於 2011-6-21 00:09 發表

350~360

已經去到貴過一盒BS了

GW和BS不同 , 呢幾年D setD白卡基本上都不會下Deck
    一set可能只有三四張有用 , 有時仲冇咁多
    對上一張出名的白卡好似是奪獸了
    所以基本上我不建議開盒 , 直接收卡好過
    作者: pkli6232    時間: 2011-6-21 17:50

thx,其實太陽爐點用??????????
    作者: 沉睡的猛虎    時間: 2011-6-21 18:02

QUOTE:
    原帖由 pkli6232 於 2011-6-21 17:50 發表
    thx,其實太陽爐點用??????????

太陽爐是指coin ?
    沒記錯有些機要上太陽爐coin之後就可以動
    作者: 義經    時間: 2011-6-21 18:05

QUOTE:
    原帖由 Wilson 於 2011-6-21 00:51 發表

已經去到貴過一盒BS了

GW和BS不同 , 呢幾年D setD白卡基本上都不會下Deck
    一set可能只有三四張有用 , 有時仲冇咁多
    對上一張出名的白卡好似是奪獸了
    所以基本上我不建議開盒 , 直接收卡好過

因為有ACE

基本上你玩多過多3隻色我都建議爆盒
    作者: 義經    時間: 2011-6-21 18:07

QUOTE:
    原帖由 沉睡的猛虎 於 2011-6-21 18:02 發表

太陽爐是指coin ?
    沒記錯有些機要上太陽爐coin之後就可以動

係某d卡效果

如00gundam

有太陽爐coin既時候佢先會有戰配

而已對面無合計4修正以上既人係戰區既時候唔比禁制

呢個係例子之一
    作者: pkli6232    時間: 2011-6-21 18:19

我想知(真的好多問題= =)
    有d卡改左效果
    咁舊卡係跟邊個效果?
    如中支
    作者: Wilson    時間: 2011-6-21 18:21

QUOTE:
    原帖由 pkli6232 於 2011-6-21 18:19 發表
    我想知(真的好多問題= =)
    有d卡改左效果
    咁舊卡係跟邊個效果?
    如中支

新卡
    (字數字數字數
    作者: 義經    時間: 2011-6-21 18:23

QUOTE:
    原帖由 Wilson 於 2011-6-21 18:21 發表

新卡
    (字數字數字數

係跟官方指定果個版
    作者: Wilson    時間: 2011-6-21 18:29

QUOTE:
    原帖由 義經 於 2011-6-21 18:05 發表

因為有ACE

基本上你玩多過多3隻色我都建議爆盒

就算有IR唔係張張都咁好彩可以值過百
    而且剩下的R不是張張都能用 , 一大堆$5~$10的貨色
    不好彩一盒只有1AR基本上是蝕了
    餘下的白卡多數不能用
    GW同C系都係一副除了地同小部份抽濾都是由R卡去構成牌組
    所以直接收卡一定省很多 , 除非rp非常好
    作者: 義經    時間: 2011-6-21 18:31

QUOTE:
    原帖由 Wilson 於 2011-6-21 18:29 發表

餘下的白卡多數不能用
    所 ...

所以咪話如果玩3隻色以上囉= =

============================

好似今set28彈咁

唔中白色ace基本上成盒應該返本

自用更佳

作者: 義經    時間: 2011-6-21 18:33

QUOTE:
    原帖由 Wilson 於 2011-6-21 18:29 發表

餘下的白卡多數不能用
    所 ...

對於c系個人認為係由錢去組成

已經唔係r咁簡單
    作者: Wilson    時間: 2011-6-21 18:40

QUOTE:
    原帖由 義經 於 2011-6-21 18:31 發表

所以咪話如果玩3隻色以上囉= =

============================

好似今set28彈咁

唔中白色ace基本上成盒應該返本

自用更佳

問題不是玩幾多色
    重點在於很多R卡都是不好用/入不到牌組
    這些卡又入唔到牌組又放唔出
    除非喜歡玩FUN DECK或有愛DECK , 否則爆完一堆卡真係唔知點算好

即使開中白ACE以外都唔一定回本
    除非再中多支GP03系or目が粒子炮
    開中一堆茶R=蝕到hihi
    作者: pkli6232    時間: 2011-6-21 18:42

小弟我第一張抽ge閃
    係希羅= =
    作者: Wilson    時間: 2011-6-21 18:43

QUOTE:
    原帖由 pkli6232 於 2011-6-21 18:42 發表
    小弟我第一張抽ge閃
    係希羅= =

閃 =   =a ?
    作者: pkli6232    時間: 2011-6-21 18:44

彩閃- -
    .......
    作者: 沉睡的猛虎    時間: 2011-6-21 18:48

QUOTE:
    原帖由 pkli6232 於 2011-6-21 18:44 發表
    彩閃- -
    .......

不是ace吧 ?
    作者: Wilson    時間: 2011-6-21 18:50

應該是ACE了
    rp這麼好 , 可能真的挺適合去爆盒
    作者: pkli6232    時間: 2011-6-21 18:50

自己諗啦= =
    買左5包25先中希羅ace= =
    作者: pkli6232    時間: 2011-6-21 18:54

邊到有gw比賽片睇= =
    作者: 沉睡的猛虎    時間: 2011-6-21 19:00

QUOTE:
    原帖由 pkli6232 於 2011-6-21 18:50 發表
    自己諗啦= =
    買左5包25先中希羅ace= =

先中?好一個先中呀...我朋友一直想找都找不到呀....

歡迎光臨 百識之谷 - 香港Battle Spirits 討論區 (http://hkbs.freebbs.tw/) Powered by Discuz! 5.0.0