標題: [日板] 墮天神龍卡組 [打印本頁]

作者: xcardplayer    時間: 2011-6-21 21:56     標題: 墮天神龍卡組

我的墮天神龍deck:http://www.battlespirits.com/mydeck/src/1309775395.html
13代出左後,大家覺得有咩卡係值得落的,本人心水有:金星神龍。
金星神龍LV2企場防守,死時粉3可以幫墮天堆墓,LV3效也不錯的。
現時問題時面對黃色,對手有手元有后髮時我是打不入的。
------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
我的月光神龍deck:http://www.battlespirits.com/mydeck/src/1309874546.html
之前那副很差的,抽卡好差,經常手牌不順,輸多羸少。
所以參考了日本的冠軍卡組及其他白deck,加入了storm draw及強抽brave作抽濾,小怪以星魂為主,一來容易合體,二來可以利用星魂兔作core boost。
以月光神龍為主力,天王神獸為攻擊用的,而且彈怪沒有限制,面對天地神龍都可用它。北斗是為了加速,又可以抽卡。
第十三代出了後,完全沒有任何卡想下,獅機是強,但我不想用。所以沒有甚麼更改,只是storm draw禁後多了一個位,不知下甚麼好?后髮?隱斗?
(話說這副簡潔得很)

作者: ray007    時間: 2011-6-21 22:06

機會相等....
墮天效可無限開.....
作者: xcardplayer    時間: 2011-6-21 22:09

又對bo!那麼out甚麼好?本身已經41deck了,我打算下2南三角座。
地卡都是突然想下的,未試。或者43deck算了。

作者: ray007    時間: 2011-6-21 22:11

巨獣皇1支夠用
飛鞋?
你回復都冇用,人咃BP大過你
作者: xcardplayer    時間: 2011-6-21 22:16

一直都無下wing boots,但又不見有你所說的問題,不過有wing boots的確會好D。
那麼1wing boots,1隱斗。
巨獸皇是用作救命用,有多次都靠佢保命,而且打2有不會很卡手呀!
(現在44deck了- -)
作者: ray007    時間: 2011-6-21 22:19

天星馬不用下3
開中北斗你會哭
作者: xcardplayer    時間: 2011-6-21 22:30

更新了,之前都是這樣更clancy大說過可以推墓做輕減,mons大又說低攻怪換高怪有so!
所以,我打3了。
作者: mannix    時間: 2011-6-21 23:22

八爪加金星我星6日試左
真係幾順
作者: clancy    時間: 2011-6-22 00:24

還是墮天文具斬比較好玩

個人覺得魔法與SPIRIT比較不太好
做不到變魔術既效果
作者: 壞人    時間: 2011-6-22 00:32

墮天文具斬
令我諗起三國傳果d咩斬咩斬......
作者: CYPHER    時間: 2011-6-22 04:38

QUOTE:
原帖由 壞人 於 2011-6-22 00:32 發表
墮天文具斬
令我諗起三國傳果d咩斬咩斬......

NDS果隻?
-------------------------------------------------
BSC05果張可以唔用
反正全體回復果張效果更好

1隻合體SPIRITS回復
全部SPIRITS回復但無合體不能攻擊
效果上完全凌駕
作者: darkload    時間: 2011-6-22 08:46

自然之力,光芒勇裝
looplooplooplooplooplooplooplooploop
looplooplooplooplooplooplooplooploopl
ooplooplooplooplooplooplooplooploopl
ooplooplooplooplooplooplooplooploopl
ooplooplooplooplooplooplooplooploop
looplooplooplooplooplooplooplooploop
另外靈魂數量不足只有18,
金星的子彈變到不夠用..........
建議南三角座只下1
BSC05不落
飛鞋也可不用
后髮加回一

作者: xcardplayer    時間: 2011-6-22 14:38

南三角座只下1張夠嗎?今天試了幾場了,經常沒有救命magic而被秒。
spirits數目我都覺得太少,那麼下甚麼好?現在turn1可出的只有地,想下些cost3或以下的獸,10代張cost2或星魂兔如何?
另外炸地其實需要嗎?有時面對聖域、闇之聖劍、灼熱真的對我好不利,又給對手輕減。
現在magic:2南三角、3后座、3回復magic、2盒子,10magic有無問題。
作者: xcardplayer    時間: 2011-6-22 21:36

推一推。。。。。。’2
作者: xcardplayer    時間: 2011-6-24 21:58

推............
作者: xcardplayer    時間: 2011-7-4 18:46

推一推......
1樓更新了。
作者: xcardplayer    時間: 2011-7-4 19:01

推..............
作者: 壞人    時間: 2011-7-4 19:01

稍認為magic不夠開墮天效會碌自己好多獸
作者: ray007    時間: 2011-7-4 19:05

冥土與墮天矛盾了
你MAGIC係手元就粉不到了
作者: xcardplayer    時間: 2011-7-4 19:07

本身就在手上的magic,在手元還是手牌中都唔會被粉嫁啦- -
另外8magic可以增加粉中后髮或回復效的機會,小鹿圈粉中就都OK的。
防守都以怪為主,此終不想下magic阻塞通道。
作者: 壞人    時間: 2011-7-4 19:08

個人認為神弓轉神聖好d
北斗打2夠啦
手元係要係hand開
抽左上手已經唔會再碌中,反而可以防到后髮(黃色外hand唔用得),佢冇話唔用得手元
另外可+無重力島
作者: riosuen    時間: 2011-7-4 19:11

其實得8張magic夠嗎? 點解唔得隱斗 綠色bsc05回復magic 飛鞋
13代果張5cost brave 同文具bravve 可以考慮下
你副dk驚唔驚比自己碌到冇卡
作者: 壞人    時間: 2011-7-4 19:12

唔會.................
因為當你冇卡
對手已經可以去死了
作者: clancy    時間: 2011-7-4 19:32

QUOTE:
原帖由 <i>riosuen</i> 於 2011-7-4 19:11 發表<br />
其實得8張magic夠嗎? 點解唔得隱斗 綠色bsc05回復magic 飛鞋<br />
13代果張5cost brave 同文具bravve 可以考慮下<br />
你副dk驚唔驚比自己碌到冇卡

你同過/用過墜天deck打過未?
墜天最多係因為用晒手牌都打唔死人而輸
自己搞死自己是一個笑話吧

還是那句墜天沒場地不會死
但有墜天在場時,有場地在手會哭
作者: 壞人    時間: 2011-7-4 19:36

QUOTE:
原帖由 clancy 於 2011-7-4 19:32 發表

你同過/用過墜天deck打過未?
墜天最多係因為用晒手牌都打唔死人而輸
自己搞死自己是一個笑話吧

還是那句墜天沒場地不會死
但有墜天在場時,有場地在手會哭

比我試下等你抽死吧!come on
作者: xcardplayer    時間: 2011-7-4 19:49

真的不用下地卡?我覺得冇地好難起場.張明星真的幫了不少.
作者: 壞人    時間: 2011-7-4 20:04

打冇重力島啦..........
作者: clancy    時間: 2011-7-4 20:05

兩張場地都不是防禦性質
而且墜天已經內建明星花園效果
對前期防守後期出獸都沒有關係
黃色一回合出一隻獸已經夠拉到出墜天
而且因為墜天要手牌所以也應該不會湧獸
明星花園效果等同沒有

如想找我對戰請星期六日到元朗合益佳佳
記得要叫我用墜天,不然我會用乙女
作者: 壞人    時間: 2011-7-4 20:07

得閒會泥..............
作者: xcardplayer    時間: 2011-7-5 22:13

推一推............
作者: xcardplayer    時間: 2011-7-6 19:01

推...........
順道講下副deck係BS online的實戰。
第1場:
打副天靈DK,一開始出海豚、星魂兔加速,因為一直抽不到炸地brave,被對手用大聖堂效抽和+core,之後炸到地了,但對手出了隻戰神乙女,我雖說不斷彈走對手的場,都仍有4-5隻,最好被后髮打敗。
第2場:
甲蟲武神DK一副,一開始招財貓天王神獸速攻,打到對手2血,後來對手出了鐵騎皇,冇法再彈手。後來更出了終焉及聖域,15000高攻企場。我抽不到炸地,只好用月神LV3合藍brave16000打佢,對手神速左隻brave,21000打死左我。之後不斷被人禁住來打,對手出埋甲蟲武神,後來抽到突機龍,成功炸地,用天王神獸彈走甲蟲,更用寶盒彈了終焉,但後來發玩人地飛鋼獸高攻過我,死埋。得堆小怪及北斗2件,不過對手都手牌都缺乏,只有甲蟲每turn打我,我得2血了。後來到我turn,用LV3北斗合突機龍打過,第一次對手用magic蚊死,第二冇magic了,甲蟲被炸,勝。
(第2場剛打完,所以記得好清楚)
作者: xcardplayer    時間: 2011-7-6 19:47

推...........
作者: s13002679    時間: 2011-7-6 20:15

月光果副
⑧ュヱЬэみ・о③ユЬ・Эьヶ⑦(水蛇春?)其實用聖域係唔係好點,雖然聖域易會被炸,不過加的甲多點,我反而覺得白brave可以唔落,轉其他色都幾好,反正都係拉出來,加隻死神我覺得都可以,星魂會唔會唔夠好夠,如果係我,我會考慮一下重裝蟲,唔洗諗有冇星魂,另外白熊都唔錯
整體都組得好好,冇得問題
墮天果副我找唔到有咩特別問題好捉啦...
作者: xcardplayer    時間: 2011-7-6 20:55

其實問題都是在於冇黃甲,此終后髮太強。我用兔子都因為系統好,聖域不下都冇位,有位都是重力爐優先.
作者: s13002679    時間: 2011-7-6 21:01

其實后髮到底會否被限?
作者: xcardplayer    時間: 2011-7-6 21:03

冇所謂啦!唔限副墮天仍舊好打,限左月神少了個問題。
作者: xcardplayer    時間: 2011-7-6 22:24

怎麼月光神龍卡組都冇人理會的?
作者: xcardplayer    時間: 2011-7-7 21:20

推1推.............
作者: xcardplayer    時間: 2011-7-8 18:36

比下意見啦,各位!!!
作者: s13002679    時間: 2011-7-8 18:49

QUOTE:
原帖由 xcardplayer 於 2011-7-6 21:03 發表
冇所謂啦!唔限副墮天仍舊好打,限左月神少了個問題。

我副月光基本上咩到夠打不過遇到后髮就...煩少少啦
副魔法好依賴后髮,真係限我都唔知點算好
副deck冇人評係因為D人搵唔到死雞去捉,證明你副野做得好
作者: xcardplayer    時間: 2011-7-8 18:57

我副墮天deck都很依賴后髮的。
月光神龍deck發現另一個問題是很怕船尾,除了白龍其他brave都變廢物的,北斗無得拉brave,星魂兔+唔到core,到時真係死得。
作者: __`細憂    時間: 2011-7-8 18:59

QUOTE:
原帖由 xcardplayer 於 2011-7-8 18:57 發表
我副墮天deck都很依賴后髮的。
月光神龍deck發現另一個問題是很怕船尾,除了白龍其他brave都變廢物的,北斗無得拉brave,星魂兔+唔到core,到時真係死得。

你副deck不太夠炸地吧?
作者: coc    時間: 2011-7-8 19:06

神弓鳥,隱斗BRAVE?
放棄鳥?
作者: xcardplayer    時間: 2011-7-8 19:07

你果副不是同我一樣只有3張炸地嗎?其實你同我這副都怕船尾的。
我想下12代的炸地magic,因為靈動效果+5000,有時打紅色真係用得上的。
另外神弓鳥及隱斗brave,神弓鳥及隱斗brave我都是二選一的,因為都是想要黃甲,如果把隱斗brave代替勝利白龍如何?

作者: __`細憂    時間: 2011-7-8 19:13

QUOTE:
原帖由 xcardplayer 於 2011-7-8 19:07 發表
你果副不是同我一樣只有3張炸地嗎?其實你同我這副都怕船尾的。
我想下12代的炸地magic,因為靈動效果+5000,有時打紅色真係用得上的。

我之前副野都有下的;
不過齊料后沒位可下的說;
作者: coc    時間: 2011-7-8 19:16

QUOTE:
原帖由 xcardplayer 於 2011-7-8 19:07 發表
如果把隱斗brave代替勝利白龍如何?

*好                         .
作者: __`細憂    時間: 2011-7-8 19:18

你最怕的是后髪;
那隱斗brave是最好的;
作者: xcardplayer    時間: 2011-7-9 18:24

感覺上都是下勝利白龍好,實戰過幾次黃色,一般只要有月光神龍或天王神獸控住對手場,對手都不易出到后髮,即使出了都仲有天王神獸。勝利白龍好在紅及紫甲,而且有核,面對炎星、太陽神龍deck時沒有紅甲完全企唔到場的。
作者: xcardplayer    時間: 2011-7-12 22:06

推一推。。。。。。。。
作者: 殘影    時間: 2011-7-12 22:08

肥浩也來搞這些東東..
聽日9點石離m記打唔打deck??
作者: ray007    時間: 2011-7-12 22:08

月光的不下聖域?
作者: 殘影    時間: 2011-7-12 22:08

QUOTE:
原帖由 xcardplayer 於 2011-6-21 21:56 發表
我的墮天神龍deck:http://www.battlespirits.com/mydeck/src/1309775395.html
自從知道音天攻擊要對手flash後先可以開後,開始覺得佢冇用,所以不下了。
另外南三角座都是不下了,有幾次開到佢而敗,改下小鹿圈,都 ...

白deck 終於唔洗自閉了= =
作者: xcardplayer    時間: 2011-7-12 22:09

你地去啦!我幾時起身就幾時黎啦!(比利的方法真有效- -
作者: 殘影    時間: 2011-7-12 22:13

我d deck- - 唔可以見人的..廢爆..
起身打比我吧=]
作者: __`細憂    時間: 2011-7-12 22:27

怕強襲同巨蟹穿心不?
幫下手去我個post睇睇啊吾該:)
作者: xcardplayer    時間: 2011-7-12 22:27

巨蟹只能用寶盒、月神彈開啦!
唔落聖域其實是冇位。
打強襲呢!用BP壓制住,一般月神合上突機龍都夠強襲高攻了,如果對手有俊星樓就只好合強抽brave。打強襲最大問題是雷神炮,完全開唔到救命magic。

作者: __`細憂    時間: 2011-7-12 22:31

人地有聖域甘點?我就系甘比人屈死左!
作者: xcardplayer    時間: 2011-7-12 22:35

你可以炸地的嘛!!!
作者: __`細憂    時間: 2011-7-12 23:33

攻擊turn點炸到?
就系甘就比人屈死-3-
作者: mannix    時間: 2011-7-12 23:39

邊個話不能炸??11代紅魔法 長矛??你當佢地死??
作者: xcardplayer    時間: 2011-7-17 20:39

推動!!!!!!!!!!!!!
作者: 殘影    時間: 2011-7-17 20:43

QUOTE:
原帖由 __`細憂 於 2011-7-12 23:33 發表
攻擊turn點炸到?
就系甘就比人屈死-3-

buster hammer 是啥?
作者: ray007    時間: 2011-7-17 20:43

墮天神龍5配后髮真係好難打......
飛鞋隱斗落晒試下
作者: xcardplayer    時間: 2011-7-17 20:51

你講果2張都打算落deck了,1飛鞋1隱斗(都係想補回后髮的位子),副deck實會差好多
想下星空冠,加強抽卡及面對強襲的抗性,但唔知out咩好,鐘樓補地花園補血。
還有甚麼magic好用的呢?
作者: ray007    時間: 2011-7-17 20:54

我建議飛鞋3隱斗1
自然之力.....
OUT 1花園如何?
作者: xcardplayer    時間: 2011-7-17 21:02

自然之力?在這副東東有甚麼用途?
鐘樓不要應該好D,我打算2花園2星空,如果下鐘樓都是保其他2張地,有時抽上手都有D卡。
如果飛鞋打3,我想下神獸,之前不下神獸都是因為沒有低費magic而已。
作者: ray007    時間: 2011-7-17 21:03

下神獸就要自然之力
你可以睇睇我副黃DECK,參考下:]
作者: panda465    時間: 2011-7-18 18:38

我想問下呢你用巨獸皇禁高COST
點解唔用貓娘呢貓娘係保命既好野
作者: riosuen    時間: 2011-7-18 19:08

QUOTE:
原帖由 panda465 於 2011-7-18 06:38 PM 發表
我想問下呢你用巨獸皇禁高COST
點解唔用貓娘呢貓娘係保命既好野

巨獸皇可以防對手用俊星樓令自己用唔到白色magic
巨獸皇Bp高過貓娘好多
巨獸皇保命易d
作者: panda465    時間: 2011-7-18 19:21

多謝你寶貴既意見
但我都係中意用貓娘
作者: xcardplayer    時間: 2011-7-21 19:36

巨獸皇及貓娘都是同一個目的,防守。
但是貓娘走出來最高都是4000,炮龍、矢座等好易炸死佢,冇咁易作出防守保命。
巨獸皇LV2出來則有7000BP,現時紅色magic炸怪去不到7000的,加上cost7可以合體,有白心,不會因對手俊星樓而出唔到白魔法。
作者: riosuen    時間: 2011-7-21 21:02

洗唔洗落無色brave? 合北斗炸到有黃甲既野
13代果張4cost黃地 可以考慮下
另外請問xcardplayer可唔可以睇下我副墮天dk?
作者: xcardplayer    時間: 2011-7-23 21:54

無色brave在這副卡組中除了合北斗外沒甚麼作為了,所以不考慮。
張黃地呢?我用花園保地,不打算入。
現在考慮入13代黃X及金星神龍,意下如何?
作者: supersaw    時間: 2011-7-23 21:59

比我屈死既deck...多下mist cutin吧
作者: xcardplayer    時間: 2011-7-23 22:02

金星deck死都不下的,月神deck有白三角、寶盒防守都夠的了。
綠、紅deck是要下只是未收罷了。

歡迎光臨 百識之谷 - 香港Battle Spirits 討論區 (http://hkbs.freebbs.tw/) Powered by Discuz! 5.0.0