標題: 手元問題 [打印本頁]

作者: harrysze88    時間: 2013-2-18 15:18     標題: 手元問題

我fd話因為手元話當手牌使用 所以show完出黎可以再show 而且可以掉 (以我記憶係5得)
作者: Oscarngncc    時間: 2013-2-18 15:22

不得 而且手牌係唔可以話掉就掉的
作者: harrysze88    時間: 2013-2-18 15:32

sor 我意思係例如秘劍 hand typhoon果d
作者: Oscarngncc    時間: 2013-2-18 17:36

唔受影響的
作者: 奧得    時間: 2013-2-18 18:08

手元係可以當成手牌使用

但實際位置係一個新區域,所以指定掉hand封hand的所有效果不可以對手元發效另外有d黃色卡係加手牌減費,手元入面既卡係得唔到減費效果

作者: kamsuetyee    時間: 2013-2-18 22:21     標題: 回復 #5 奧得 的帖子

手元入面既卡係得唔到減費效果

姐係點?
作者: 巡音流歌    時間: 2013-2-18 22:35

手牌是手牌
手元是手元

手元是一種由某些效果發動令卡加入此區域時再有的, 在一般情況下都沒有手元的

在手元的卡可以當作手牌使用, 但不能視為手牌使用

在效果發動時需留意效果的對象是手牌還是手元

e.g. 11彈的髮夾能封手牌不能封手元

上面說的手牌加輕減效果因效果對象是自己的手牌而不是自己的手元
作者: s041529    時間: 2013-2-18 23:12

基本上,手元淨係可以出,唔可以set,任何效果都影響唔到。
作者: ArWai    時間: 2013-2-19 00:05

QUOTE:
原帖由 s041529 於 2013-2-18 23:12 發表
基本上,手元淨係可以出,唔可以set,任何效果都影響唔到。

手元/手牌都會受效果影響
不過 手元同手牌係唔同既區域
由於手台/秘劍係掉手牌,唔係掉手元,所以手元唔會受影響
0峰等鎖使用magic卡,無論手元定手牌,都係使用,同樣可以鎖,burst係發揮因此鎖唔到
無論手元定手牌的卡牌都唔能夠隨意放去廢棄區

另外手元既特別之處係公開
雙方可隨意睇手元的卡牌
手元既卡牌唔可以set burst亦唔可以返回手牌

歡迎光臨 百識之谷 - 香港Battle Spirits 討論區 (http://hkbs.freebbs.tw/) Powered by Discuz! 5.0.0