標題: -----一個好基本嘅問題,但我真的忘了!求解!!----- [打印本頁]

作者: 40204379    時間: 2013-7-19 03:03     標題: -----一個好基本嘅問題,但我真的忘了!求解!!-----

我打個去人地抎野擋,我用效爆左打緊嗰隻野。咁請問係咪直食佢life?同樣地,黃色果D「當冇擋處理」係咪一樣直食?求幫忙!!
作者: tat9    時間: 2013-7-19 07:43     標題: 回復 #1 40204379 的帖子

第一個:唔系
第二個:系
作者: aacc8430    時間: 2013-7-19 09:22

QUOTE:
原帖由 40204379 於 2013-7-19 03:03 發表
我打個去人地抎野擋,我用效爆左打緊嗰隻野。咁請問係咪直食佢life?同樣地,黃色果D「當冇擋處理」係咪一樣直食?求幫忙!!

1. 隻野打過去 再用效爆左打緊果隻野 打緊果隻即係你果隻 咁你自爆左 隻野唔係場 又點扣佢life?
2. 係
作者: 40204379    時間: 2013-7-19 09:44     標題: 回復 #3 aacc8430 的帖子

I Mean爆人地擋嗰隻。文法有誤唔好意思⋯(話說我寫嘅係口語,都冇咩文法咖姐⋯⋯
作者: tat9    時間: 2013-7-19 17:45     標題: 回復 #1 40204379 的帖子

甘隻野在擋之前爆定係擋左先爆?
作者: nds1243    時間: 2013-7-20 20:22

應該係隻野打緊果時發效炸咗人地用黎擋果隻野
作者: 137946852    時間: 2013-7-20 23:08

A怪打>flash timing 炸B怪> 防守宣言 B怪根本不存在 > 不解釋
A怪打>flash timing 無炸 > 防守宣言 B怪擋 cancel左A怪既攻擊 > flash timing炸B怪> 完
如有錯誤請各路大大指點
作者: chungonion    時間: 2013-7-20 23:55

QUOTE:
原帖由 40204379 於 2013-7-19 03:03 發表

A1: 由於已經檔左,發動過防禦宣言,所以唔會扣life
A2: 由於當無檔過,所以必須用生命值食

歡迎光臨 百識之谷 - 香港Battle Spirits 討論區 (http://hkbs.freebbs.tw/) Powered by Discuz! 5.0.0