標題: 有關虛皇帝效 [打印本頁]

作者: 進擊的兵長    時間: 2013-7-30 19:13     標題: 有關虛皇帝效

第1條:如果有裝甲,虛皇帝個效裝甲受唔受效?
我既見解:假如虛皇上場先,對面一定要擺多粒core,否則當0lv自爆
如果人地有甲既怪上場先,之後再到虛皇帝上就唔受效
第2條:虛皇帝加lv core可唔可以重覆加?
作者: aacc8430    時間: 2013-7-30 19:31

QUOTE:
原帖由 進擊的兵長 於 2013-7-30 19:13 發表
第1條:如果有裝甲,虛皇帝個效裝甲受唔受效?
我既見解:假如虛皇上場先,對面一定要擺多粒core,否則當0lv自爆
如果人地有甲既怪上場先,之後再到虛皇帝上就唔受效
第2條:虛皇帝加lv core可唔可以重覆加?

1.你的見解正確
2.可以 你出3隻=cost+3
作者: mons    時間: 2013-7-31 10:02

1. 正確係,上到場就唔食
即是,如果場上有虛皇帝,召喚裝甲怪進場時,lv cost仍會加1,但出場後裝甲生效,lv cost回復正常
作者: nds1243    時間: 2013-7-31 22:08

1.你的見解完全正確
=====分隔線=====
據小弟見解:
一個完整嘅召喚係:1.支付cost  2.將足夠嘅core放在spirit上(目的係要滿足佢lv.1/2/3/4所需嘅cost數目,即係比lv.cost)
以上先係一個完整嘅召喚
既然虛皇帝放學係令人地lv.cost加1,咁召喚時就要跟翻個程序:比cost,比lv.cost+1。即使你召出黎嘅野有重甲都好,都要比咗cost同lv. cost+1之後先算召咗隻野出黎,由於成功召喚,所以到時再發動重甲將lv. cost變返正常都巨S用的臐C但係你滿足唔到lv. cost+1e個條件就等於召唔到張野出黎,未召到嘅spirit係唔可以發動重甲的
=====分隔線(睇唔明不解釋 )=====
2.可以

歡迎光臨 百識之谷 - 香港Battle Spirits 討論區 (http://hkbs.freebbs.tw/) Powered by Discuz! 5.0.0