標題: 身為作者,你會為甚麼生氣? [打印本頁]

作者: 雪衣    時間: 2014-2-4 15:55     標題: 身為作者,你會為甚麼生氣?

我最激氣的一次是被人罵我的文章變態(罵我變態不是問題,但千萬不要話我的文章變態)想到呢度真是
作者: 天堂鬼    時間: 2014-2-4 21:54

同感 ...還有被人胡亂改寫自己的作品,這種情況大多會被越改越糟糕 ...還有被說成中二病 ...
作者: 雪衣    時間: 2014-2-4 22:08

QUOTE:
原帖由 天堂鬼 於 2014-2-4 09:54 PM 發表
同感 ...還有被人胡亂改寫自己的作品,這種情況大多會被越改越糟糕 ...還有被說成中二病 ...

同感
作者: 奧得    時間: 2014-2-4 23:19

介不介意問他,

變態在哪個位置?
作者: 乂楓炎乂    時間: 2014-2-4 23:44

QUOTE:
原帖由 奧得 於 2014-2-4 23:19 發表
介不介意問他,

變態在哪個位置?

+1認可
個人都有主觀感受同意見
人地講得出變態,就有佢既理由
如果下下都就着你,無批評,文章就一定唔會有進步
接受批評係人生必經既階段
小事靠朋友,大事靠對手
人地肯在百亡中抽時間來一個唔多人熟識既綱站,睇一篇唔出名既小說/篇章,仲抽時間來講出自己感受已經算唔錯
做得呢行,預左.承受唔起,咪轉番做花生友lo.
連小小既批評、錯拆,都承受唔度,仲要開post發洩,點做大事
與其係度發洩、細時間,倒不如反思自己有d咩地方做得無咁好,問番理由,再作修改,仲好啦...
呢加野你問緋神,佢有多年既經驗,佢最熟p.s(拖埋你落水)
作者: 輝輝    時間: 2014-2-5 01:34

QUOTE:
原帖由 乂楓炎乂 於 2014-2-4 23:44 發表

+1認可
個人都有主觀感受同意見
人地講得出變態,就有佢既理由
如果下下都就着你,無批評,文章就一定唔會有進步
接受批評係人生必經既階段
小事靠朋友,大事靠對手
人地肯在百亡中抽時間來一個唔多人 ...

我覺得有什麼意見或批評,甚至辱罵也沒所謂,因為那是讀者的想法和讀後感。
改寫什麼的,也可以,就算那是被黑化。
最怕應該是唱獨角戲。
(只要有一個讀者,我都會寫,但等五月後,正確來說是四月二十四日後)
作者: ccya03064    時間: 2014-2-5 06:45

QUOTE:
原帖由 輝輝 於 2014-2-5 01:34 發表

我覺得有什麼意見或批評,甚至辱罵也沒所謂,因為那是讀者的想法和讀後感。
改寫什麼的,也可以,就算那是被黑化。
最怕應該是唱獨角戲。
(只要有一個讀者,我都會寫,但等五月後,正確來說是四月二十四日後)

你更我更
作者: 雪衣    時間: 2014-2-5 12:30

好了好了﹐其實我仍為某個傢伙不問自取而繼續 ﹐文章始終都是作者的心血﹐因此我一直也為這事氣憤(p.s由於這個討厭的傢伙不問自取的是異界之歌的原稿﹐我一定記著他)(其實每篇文章都是自己的心血﹐上面的分明是廢話 )
作者: 雪衣    時間: 2014-2-5 12:35

其實我最氣憤的不是被人罵文章變態﹐而是在未經我許可和不知情的情況下搶走原稿(我的思想真是不成熟﹐看來我應該向雪冰多多學習)
作者: ccya03064    時間: 2014-2-5 22:18

寫作路上慢慢長,孩子們加油吧!
作者: xjhm2468    時間: 2014-2-6 01:10

下?其實最氣憤既唔係 你睇住瀏覽數加左 但冇人回你咩0.0?
作者: 輝輝    時間: 2014-2-6 12:53

樓上的回覆意思是唱獨角戲
另回緋神,已經更文
作者: 沉默之壁    時間: 2014-2-6 14:38

其實只要瀏覽數有升過有人睇過已足夠

歡迎光臨 百識之谷 - 香港Battle Spirits 討論區 (http://hkbs.freebbs.tw/) Powered by Discuz! 5.0.0