標題: 以前D主流已死? [打印本頁]

作者: some_one    時間: 2015-1-23 18:46     標題: 以前D主流已死?

UT開始時已退坑...最近掂返發現以前D主流綠速,古龍,min dk等已漸微
取而代之既係紅綠,白紫,UT dk等
呢D dk真係比以前D主流快,勁?

呢家我手上得返以前剩低既3副dk
古龍
http://www.battlespirits.com/mydeck/decksrc/201501/1422009406.html
綠速
http://www.battlespirits.com/mydeck/decksrc/201501/1421150740.html
紫min
http://www.battlespirits.com/mydeck/decksrc/201501/1421480114.html
以前靠呢3副任1打比賽打PX冇難度
但而家用呢D出去同呢家D主流打會唔會比人虐殺?
同埋出左咁多新卡之下有咩可改善?
求解&求評@.@

作者: e019007992    時間: 2015-1-23 19:20

無魔有得玩
古龍 綠速 無得玩
作者: 尊貴小學雞    時間: 2015-1-24 00:54

無魔KEEP住勁, 但您要用番新出嗰啲究極

綠速您仲有得玩, 加番今代啲異合料, 但其實今代綠藍連鎖玩封召效, 您一改就啫係砌副新, 佢30代一次過出哂啲料, 舊嗰啲九成用唔到
如果用您副綠速做底玩番召效, 應該唔差, 加番今代啲綠連鎖藍怪同究極森羅, 不過咁改好似怪怪地
古龍就難玩喇, 紅色本身就年年轉砌法, 上年係龍人, 啱啱30代埋尾嗰啲勁到癲, 但嚟緊三四月又出新章新種族LU, 啫係又要轉喇
作者: 雞哥    時間: 2015-1-24 03:01

紅deck竜人玩晒(紅綠除外?!
作者: 尊貴小學雞    時間: 2015-1-24 12:32

QUOTE:
原帖由 雞哥 於 2015-1-24 03:01 發表
紅deck竜人玩晒(紅綠除外?!

30代出咗之後, 我覺得宜加啲DECK副副都差唔多, 無話邊副特別勁, 其他DECK都會贏到紅綠紫白, 睇下邊個抽得好啫

30代啲卡係勁, 不過下代改玩法, 大家都係觀望下先, 唔好投資咁多住

我今代都係開多副綠藍算, 仲有少少後悔添, 原本想借佢系統玩粉DECK, 但今代啲生還者好痴線, 夢想幻滅

龍人同天靈我就無整, 好貴
特別係紅DECK, 年年都轉系統, 舊卡9成用唔番, 邊追得咁多

回番樓主, 不如玩番無魔先, 無魔比較長遠, 個系統每代都KEEP住會出強化卡, 未必係最勁, 但一定唔廢, 但如果您要打比賽咁無計, 您試下咁改係最平最抵玩:

1. BSC17隻究極骸王(X), 同舊骸王(R, 汁墓地嗰隻),
2. 今代隻兩分無魔, 一定要落,
3. 魔法打下究極
以上好多都係白卡嚟, 淨係咁改同朋友仔或街人玩已經OK

如果有錢多, 可以試埋今代隻究極三巨頭, 不過用佢就要再落多啲多啲無魔究極, 變相成副DECK都改咗一半
跟住觀望下新代點玩法先決定再點改或開新DECK
作者: some_one    時間: 2015-1-24 14:26

多謝樓上幾位意見
即係而家既環境係:
古龍,綠速已太落後,早已被淘汰
雖然我都有D難以置信
畢竟個時呢兩副dk可以打天下

而家D主流點解可以淘汰佢地既?
照計綠速古龍又快又draw得又多珠用(係咁叉珠/回珠)
應該好難被淘汰架喎

另外照你地意思紫min可以循無魔dk呢個方向發展
(紫min本來就係無魔min)
只需減少min獸增加大獸,無魔UT,UT magic即可
使唔使落針UT既magic(以前D magic對UT冇效)同T count?
作者: e019007992    時間: 2015-1-24 16:14

古龍,綠速
哥時白重好似勁D

因為佢地仲快

紫min唔好大想頭到可以防人
反而要快MIN
MIN唔死人就輸係紫MIN
三巨頭未禁可以唔洗理UT
作者: 尊貴小學雞    時間: 2015-1-24 17:14

其實樓主可以咁諗, 您當人地都係用同您一樣既綠速, 古龍, 不過人地啲怪唔受您效果同埋全部多您一萬BP

樓上講得好啱, 無魔都係繼續玩湧, 不過係多咗啲究極幫您快湧同汁怪
當然您玩中速甩珠效都係有潛力既
點都好, 咁多年嚟, 無魔算係一個比較襟玩既系統, 您宜加嗰副改少少就玩得
三巨頭一日唔禁一日都有得玩, 究極三巨頭就比較難出, 不過效果更加強大, 湧又得防又得

其實宜加個形勢真係有史以嚟最平均, 唔係話真係攞住副紅綠紫白就大哂, 我覺得玩咗咁耐宜加係最好玩

今代每隻色都有出佢啲勁嘢, 一出壓場:

紅: 龍人, 今代兩隻紅X, 清場效
紫: 無魔, 今代究極三巨頭, 配合究極骸王, 好少珠就湧到好多怪出嚟仲要死完又出
綠: 紅綠快攻, 或者綠究極, 神虎地球劍全場疲勞封BURST
白: 紫白, 或者純白色機獸, 外掛今代甲龍X, 又係清場效
黃: 天靈減BP, 炮天使, 炮天使長, 又係清場
藍: 綠藍封召效, 內置抽牌差珠, 究極森羅封魔法, 穿血, 炸怪炸究極, 今代新組合, 好有潛力

話係最後一代BS我都信
不過下代新玩法, 又唔同世界LU

作者: 雞哥    時間: 2015-1-24 20:26

some_one bb we are long time no see u where play deck?
作者: some_one    時間: 2015-1-25 00:00

QUOTE:
原帖由 e019007992 於 2015-1-24 16:14 發表
古龍,綠速
哥時白重好似勁D

因為佢地仲快

紫min唔好大想頭到可以防人
反而要快MIN
MIN唔死人就輸係紫MIN
三巨頭未禁可以唔洗理UT

QUOTE:
原帖由 尊貴小學雞 於 2015-1-24 17:14 發表
其實樓主可以咁諗, 您當人地都係用同您一樣既綠速, 古龍, 不過人地啲怪唔受您效果同埋全部多您一萬BP

樓上講得好啱, 無魔都係繼續玩湧, 不過係多咗啲究極幫您快湧同汁怪
當然您 ...

試砌左下一副無魔min
http://www.battlespirits.com/mydeck/decksrc/201501/1422114392.html
淨係改左10張卡倒
感覺唔使晒幾多錢

但唔知會會太卡手/太慢/唔夠draw/唔夠保命 etc.
畢竟太耐冇砌過dk了
請指教

QUOTE:
原帖由 雞哥 於 2015-1-24 20:26 發表
some_one bb we are long time no see u where play deck?

你係火雞?
冇啦...以前打左好多比賽,PX
直至1-2年前周圍fd退得7788就自己退埋
而家都係有時無聊返下者
冇打算再戰江湖出黎同人挑機
自己係屋企對住副dk自high仲好

作者: 雞哥    時間: 2015-1-25 00:13

QUOTE:
原帖由 some_one 於 2015-1-25 00:00 發表

你係火雞?
冇啦...以前打左好多比賽,PX
直至周圍fd退就自己退埋
而家都係有時無聊掂返下者
冇打算再戰江湖出黎同人挑機了
自己係屋企對住副dk自high仲好

仲有我呢
不過自從UT出左我都少左玩
太複雜
作者: 尊貴小學雞    時間: 2015-1-25 00:42

ok架喇, 好正路, 您試一排先再睇下點, 主要都係睇下夠唔夠無魔細怪同改魔法卡組合, 我好建議究極骸王打三, 不過您試下先, 要練下幾時出啲細怪, 點留手嚟出究極骸王, 哩個要技巧

另外可以落MIND CONTROL(限一卡嗰張), 骸王一出自己怪唔洗放珠上去, 跟住一出MIND CONTROL, 對面就幾慘下(不過雙方究極都唔受影響既)

之後如果用究極三巨, DIEGOD可以轉做究極版, BSC17, 一樣係防粉防差珠
作者: 尊貴小學雞    時間: 2015-1-25 00:58

唔記得咗, 另外仲有隻紫DECK強烈推介外掛, 今代隻3COST生還者, 唔係無魔, 魔影嚟, 但效果非常強大, 內置防粉防炸, 佢2LV企場, 比人UT落墓既怪同究極可以免費召出嚟, R嚟, 同埋哩張多人要好似幾貴下, 不過係啲額外嘢嚟, 唔一定要落, 始終唔啱系統
作者: some_one    時間: 2015-1-26 00:15

http://www.battlespirits.com/mydeck/decksrc/201501/1422199891.html

稍微再改左下
咁樣好似再左D

1 cost神速換隻高級D既,召時draw 1無魔都係換左隻高級D既
Diegod轉左自帶防炸既生還者
高cost既三巨頭淨係打1
中cost既骸皇,闇王蛇就各打多1

主要改變都係magic到
走左可能會卡手既雙翼同威脅唔死秤
入左BS30-074呢張炸brave野
burst效冇理解錯既話應該係可以係trash將0-6紫色卡排次序放deck面or底再draw1
都幾實用(eg揀1張放返deck面再draw1=執1)
SD24-013保命draw牌兩相宜,掛左1張入去
咁樣係咪好D?

作者: 雞哥    時間: 2015-1-26 00:25

QUOTE:
原帖由 some_one 於 2015-1-26 00:15 發表
http://www.battlespirits.com/myd ... 501/1422199891.html

稍微再改左下
咁樣好似再順左D

1 cost神速換隻高級D既,召時draw 1無魔都係換左隻高級D既
Diegod轉左自帶防炸既生還者
高cost既三 ...

why not use 究極三巨頭?!
作者: kyron123    時間: 2015-1-26 12:14

15core 面對非counter依然強勢
作者: 尊貴小學雞    時間: 2015-1-26 20:55

QUOTE:
原帖由 雞哥 於 2015-1-26 00:25 發表

why not use 究極三巨頭?!

放究極三巨玩法同以前唔同, 仲有好貴

歡迎光臨 百識之谷 - 香港Battle Spirits 討論區 (http://hkbs.freebbs.tw/) Powered by Discuz! 5.0.0