標題: 久久回來一轉純吹水 [打印本頁]

作者: DanShenmo    時間: 2016-10-14 18:51     標題: 久久回來一轉純吹水

本人都係前BS玩家黎
近排做過下part time 同全職
發現bs同投身社會都係有規則......
但發現得有D遲左......

以前miss呀又話讀副學士又話高級文憑(唔係診所入面牆掛個d)
教授呀推薦新同學讀新科目
其實選錯科都係難搵工皆因老闆唔明同學讀咩
然後有時可能都係睇學校名同面試表現

個人經驗對方幾乎零市場觸覺
人工參考係上一份工既人工或報紙媒體

返工人人趕住搵兩餐
冇乜人情味
上司請食飯想攏絡下屬
有D公司既同事互相之間熟既而且冇咁忙就會傾陣野

識人讀名校生物科技
點知冇人請然後索性私人教音樂
純數統計物理化學如果考牌或做研究或響某特別行業應該有用

而家發現原來做出納訂水收拾文件等等係可以日日都有得做做唔完
咁既境況升職上車好似真係遙遙無期......

可能只有自己唔知發生咩事啦......

希望有前輩賜教增益!!

感覺上自己要多謝支持過自己既人同珍惜一d值得珍惜既人事(其實唔少BS卡都幾正, 自己都儲左D X卡
多謝大家支持啦,記憶所及暫時BS巨S用的暽L~

作者: 尊貴小學雞    時間: 2016-10-15 16:51

好多後生都係咁, 好似唔知自己想點, 讀書學嘢, 出到嚟做工又係另一回事, 不過點都好, 最緊要有工開
作者: 輝輝    時間: 2016-10-15 21:48

大學yr3路過
自從BS出左24代之後就冇玩,只能將BS、維利爾米加菲當回憶珍惜了
雖然我真係唔知讀完書之後自己想點
但係依家都係讀好D書,拎番張証書旁身
作者: 米粉    時間: 2016-10-24 02:46

QUOTE:
原帖由 輝輝 於 2016-10-15 21:48 發表
大學yr3路過
自從BS出左24代之後就冇玩,只能將BS、維利爾米加菲當回憶珍惜了
雖然我真係唔知讀完書之後自己想點
但係依家都係讀好D書,拎番張証書旁身

yr3 +1
只係知道短期目標係係mid-term final生存落去

歡迎光臨 百識之谷 - 香港Battle Spirits 討論區 (http://hkbs.freebbs.tw/) Powered by Discuz! 5.0.0