標題: 新手3個問題!!!
無頭像
abc226023 (紫月)
見習決鬥者

積分 133
帖子 73
BP 133
註冊 2012-10-27
用戶註冊天數 4170
來自 hk
狀態 離線
112.118.26.74
1)系flash時間,系咪只可以召1隻神速spirits???

2)強化"自己的「破弃对手的卡组效果」的张数+1张。"計吾計埋大粉碎or 巨人獵兵?

3)假設對手有6張spirits 我鳥獸烈神打 假設對手擋左 我場上有"自己的「破弃对手的卡组效果」的张数+1张。"的Spirits  咁姐系粉幾多張?

無頭像
timmy98bb (超電磁炮)
禁止訪問

桃浪大世界

積分 344
帖子 478
BP 344
註冊 2012-1-30
用戶註冊天數 4441
來自 慾望
狀態 離線
219.77.195.86
*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
bb7628 (獨行俠)
決鬥者
自由人

積分 370
帖子 583
BP 370
註冊 2010-9-24
用戶註冊天數 4934
來自 異世界
狀態 離線
203.185.57.143
1)系flash時間,系咪只可以召1隻神速spirits???
只要預備區有足夠core,就可以召唔只一隻

2)強化"自己的「破弃对手的卡组效果」的张数+1张。"計吾計埋大粉碎or 巨人獵兵?
係粉碎對手卡組的計

3)假設對手有6張spirits 我鳥獸烈神打 假設對手擋左 我場上有"自己的「破弃对手的卡组效果」的张数+1张。"的Spirits  咁姐系粉幾多張?
總知你攻階對面無有一隻疲就4張,食血就13張

無頭像
見習決鬥者

積分 133
帖子 73
BP 133
用戶註冊天數 4170
來自 hk
狀態 離線
鳥獸烈神每疲1隻粉4張?

bb7628 (獨行俠)
決鬥者
自由人

積分 370
帖子 583
BP 370
註冊 2010-9-24
用戶註冊天數 4934
來自 異世界
狀態 離線
203.185.57.143
如果有「破弃对手的卡组效果」的张数+1张就4張,無就變番原本的3張
食血都係...有+1張先變13張

無頭像
見習決鬥者

積分 133
帖子 73
BP 133
用戶註冊天數 4170
來自 hk
狀態 離線
thank you very much

無頭像
尊貴小學雞
高級決鬥者

積分 2018
帖子 2419
BP 2018
註冊 2013-1-23
用戶註冊天數 4082
狀態 離線
203.185.21.248
乜強化唔係總數+1咩, 好似唔會咁樣加完再X, 啫係: 3 X 5 + 1 = 16

Q12:

【強化】(自分の「相手へのデッキ破棄効果」の枚数を+1枚する)は、デッキを破棄する効果ならすべて+1枚されるの?

A12:

はい、すべて+1枚されます。ただし、効果に書かれた数値を+1枚するのではなく、実際にデッキを破棄する枚数に最終的に+1枚します。

無頭像
尊貴小學雞
高級決鬥者

積分 2018
帖子 2419
BP 2018
用戶註冊天數 4082
狀態 離線
唔記得一開頭啲人以為係卡上面數字加一咁鬼勁, 最後官方澄清係總數加一咩? 唔係咪玩哂

cliffhou1997
高級決鬥者

積分 422
帖子 1026
BP 422
註冊 2012-5-24
用戶註冊天數 4326
狀態 離線
113.255.31.63
你夠core召幾多都得
只要係粉卡較果既都計
睇下對手有冇藍甲或者有不受spirit效果影響的效果等等,如果冇一般都係對手全場疲哂
鳥獸效果,自己攻擊階段,對手每有一隻spirit進入疲勞狀態時,就粉對手3張
3(每一隻疲就粉3張)x6(阻擋果隻+受暴風效果影響的spirit+1(強化)=19張

無頭像
尊貴小學雞
高級決鬥者

積分 2018
帖子 2419
BP 2018
用戶註冊天數 4082
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 cliffhou1997 於 2013-3-28 00:35 發表
你夠core召幾多都得
只要係 ...

係19張, 計漏咗擋嗰隻, 應該係6隻, 總之就唔係疲一隻粉4張

CYPHER (聖剣ソ騎神)
長老
Жみヱ.ヶЧЭ.ЗУみЭьヶ⑦

積分 3779
帖子 5005
BP 3779
註冊 2010-10-28
用戶註冊天數 4901
狀態 離線
14.198.174.41

QUOTE:
原帖由 尊貴小學雞 於 2013-3-28 01:07 發表

係19張, 計漏咗擋嗰隻, 應該係6隻, 總之就唔係疲一隻粉4張

上面有正確答案啊去睇睇啦
擋果陣疲勞果隻未發暴風架
之後再暴風疲5
所以計2次效果
係3+1再15+1=20

mons
管理員
路…一直都在…

積分 5784
帖子 3744
BP 5784
註冊 2007-1-14
用戶註冊天數 6284
狀態 離線
61.92.146.230

ただし、効果に書かれた数値を+1枚するのではなく、実際にデッキを破棄する枚数に最終的に+1枚します。

個人的看法是3*6+1=19
因為鳥獸的效果是堂註於全個階段,無輪我觸發多少次都仍然是該效果造成。
不同於粉碎,巨人獵兵這些,他們的效果沒有持續性,解決後便完成效果,下一次攻擊已經是以新的效果。

無頭像
尊貴小學雞
高級決鬥者

積分 2018
帖子 2419
BP 2018
用戶註冊天數 4082
狀態 離線
202.140.72.91
其實我都想問好耐,佢lv2效係自己攻擊階段,咁我唔用鳥獸打人,用其他怪打,人地擋(疲勞),咁係咪都掉3張?

無頭像
尊貴小學雞
高級決鬥者

積分 2018
帖子 2419
BP 2018
用戶註冊天數 4082
狀態 離線
202.140.78.208
我覺得係每次攻擊計一次,啫係18+1
究竟信專業決鬥者好定管理員好?

mons
管理員
路…一直都在…

積分 5784
帖子 3744
BP 5784
用戶註冊天數 6284
狀態 離線
61.92.146.230
事實上我都仲問緊日本果面GE player, 有新消息會盡快update

無頭像
尊貴小學雞
高級決鬥者

積分 2018
帖子 2419
BP 2018
用戶註冊天數 4082
狀態 離線
202.140.78.207

QUOTE:
原帖由 mons 於 2013-3-28 14:20 發表
事實上我都仲問緊日本果面GE player, 有新消息會盡快update

管理員真係勁

無頭像
奧得
決鬥者

積分 622
帖子 808
BP 622
註冊 2010-5-6
用戶註冊天數 5075
狀態 離線
222.166.80.52
個人認為:

実際にデッキを破棄する枚数に最終的に+1枚します

這樣的話,就是應該以同一時點下發生的情況最終數+1(應該是這樣)

例如雷神炮+LV1粉碎SPIRITS一隻,有強化一隻下都係1(粉碎)+1(雷神炮)+1(強化)

因為是同時點所以應該係3,同樣應用鳥獸既話

就係MON大既答案,19張OAO

CYPHER (聖剣ソ騎神)
長老
Жみヱ.ヶЧЭ.ЗУみЭьヶ⑦

積分 3779
帖子 5005
BP 3779
註冊 2010-10-28
用戶註冊天數 4901
狀態 離線
14.198.174.41
佢指每個時點發生既破棄數最終+1
所以粉碎+雷神炮係
雷神炮1+強化1 之後 粉碎?+強化1
本身雷神炮同粉碎效果就係分開2個效果黎架
佢話唔係效果上的數值而係最終係指
你開破棄效果時最終破棄數上+1
所以如果發生多段效果時就會每個效果+1
鳥烈例子係因為
進行阻擋的疲勞和暴風的疲勞本身係2個時點令鳥獸效果發揮2次
所以變成每次效果+1

mons
管理員
路…一直都在…

積分 5784
帖子 3744
BP 5784
用戶註冊天數 6284
狀態 離線
119.237.59.33
問完

係每次計。
假設對方有3隻靈魂,用一隻防禦鳥獸的攻擊,然後暴風橫了其餘兩隻。
廢棄的數量為 (3*1)+1+(3*2)+1

無頭像
尊貴小學雞
高級決鬥者

積分 2018
帖子 2419
BP 2018
用戶註冊天數 4082
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 mons 於 2013-3-31 12:05 發表
問完

係每次計。
假設對方有3隻靈魂,用一隻防禦鳥獸的攻擊,然後暴風橫了其餘兩隻。
廢棄的數量為 (3*1)+1+(3*2)+1