標題: 有關虛皇帝效
進擊的兵長 (Levi)
見習決鬥者
最強的一米六~~

積分 163
帖子 257
BP 163
註冊 2013-6-11
用戶註冊天數 3943
來自 你家樓下
狀態 離線
14.198.33.125
第1條:如果有裝甲,虛皇帝個效裝甲受唔受效?
我既見解:假如虛皇上場先,對面一定要擺多粒core,否則當0lv自爆
如果人地有甲既怪上場先,之後再到虛皇帝上就唔受效
第2條:虛皇帝加lv core可唔可以重覆加?

aacc8430
決鬥者
唉 ~~~sosad~~~

積分 242
帖子 502
BP 242
註冊 2012-5-27
用戶註冊天數 4323
狀態 離線
59.148.144.73

QUOTE:
原帖由 進擊的兵長 於 2013-7-30 19:13 發表
第1條:如果有裝甲,虛皇帝個效裝甲受唔受效?
我既見解:假如虛皇上場先,對面一定要擺多粒core,否則當0lv自爆
如果人地有甲既怪上場先,之後再到虛皇帝上就唔受效
第2條:虛皇帝加lv core可唔可以重覆加?

1.你的見解正確
2.可以 你出3隻=cost+3

mons
管理員
路…一直都在…

積分 5784
帖子 3744
BP 5784
註冊 2007-1-14
用戶註冊天數 6284
狀態 離線
61.92.146.230
1. 正確係,上到場就唔食
即是,如果場上有虛皇帝,召喚裝甲怪進場時,lv cost仍會加1,但出場後裝甲生效,lv cost回復正常

nds1243 (CY Tony)
見習決鬥者

積分 122
帖子 130
BP 122
註冊 2013-4-15
用戶註冊天數 4000
來自 香港
狀態 離線
124.244.212.28
1.你的見解完全正確
=====分隔線=====
據小弟見解:
一個完整嘅召喚係:1.支付cost  2.將足夠嘅core放在spirit上(目的係要滿足佢lv.1/2/3/4所需嘅cost數目,即係比lv.cost)
以上先係一個完整嘅召喚
既然虛皇帝放學係令人地lv.cost加1,咁召喚時就要跟翻個程序:比cost,比lv.cost+1。即使你召出黎嘅野有重甲都好,都要比咗cost同lv. cost+1之後先算召咗隻野出黎,由於成功召喚,所以到時再發動重甲將lv. cost變返正常都巨S用的臐C但係你滿足唔到lv. cost+1e個條件就等於召唔到張野出黎,未召到嘅spirit係唔可以發動重甲的
=====分隔線(睇唔明不解釋 )=====
2.可以