投票標題: PAD vs BS  (單選) [參與投票的會員]
選項 1 : PAD
選項 2 : BS
對不起,您無權投票。

標題: PAD vs BS
雞哥
決鬥者

積分 551
帖子 806
BP 551
註冊 2013-2-28
用戶註冊天數 4046
狀態 離線
61.18.254.254
雖然係兩樣唔同既野,
但我發覺唔少人因打PAD而少左出黎打DECK/出黎打DECK都係成班人打PAD/多左講PAD而少左接觸BS

如果呢樣一定要你玩其中一樣,你會揀??

路過的 (jeky45913)
初心者
得閑飲茶~~

積分 10
帖子 29
BP 10
註冊 2013-7-27
用戶註冊天數 3898
狀態 離線
58.176.18.186
你可以打deck個陣,人地turn開手機挽PAD- -

e8965700 (馬神。路易十二。彈)
見習決鬥者
紅色CORE光主

積分 99
帖子 290
BP 99
註冊 2012-2-22
用戶註冊天數 4418
狀態 離線
14.136.74.44
有D人少咗打DECK都唔關我事,但我好憎D人一路同我打DECK一路PAD,1TURN要等佢15分鐘轉

爆烈之霸道 (CD-ROM)
決鬥者
CD-ROM只看不回

積分 402
帖子 881
BP 402
註冊 2012-11-11
用戶註冊天數 4155
狀態 離線
203.145.79.26
BS
原因:我掟左成萬$去玩BS,PAD又冇課金
所以BS優先。

樓上,某d冇品既人先掛住玩PAD姐,我做人好專心,因為一路玩BS一路PAD我會手殘轉錯珠

xjhm2468 (環奈呀( ̄∇ ̄))
高級決鬥者
我是人渣

積分 483
帖子 1539
BP 483
註冊 2010-10-11
用戶註冊天數 4917
來自 地球
狀態 離線
119.236.59.218
樓上咁敗家既......
玩左萬幾$
我就反而係購左錢
時時同FD用低買 市出
20-40咁番尼 都番左好多錢
同埋有時都有賣DECK
入番正題:
我只會係fd面前邊打bs邊打pad
不過我係轉一次珠就做一次野

aacc8430
決鬥者
唉 ~~~sosad~~~

積分 242
帖子 502
BP 242
註冊 2012-5-27
用戶註冊天數 4323
狀態 離線
59.149.115.11
對住廢柴就會一邊bs一邊pad

Gary
決鬥者

積分 195
帖子 370
BP 195
註冊 2013-3-1
用戶註冊天數 4045
狀態 離線
14.0.143.161
神魔呢 :@ :@

cliffhou1997
高級決鬥者

積分 422
帖子 1026
BP 422
註冊 2012-5-24
用戶註冊天數 4326
狀態 離線
113.255.31.107
冇玩pad路過,完全唔知pad有乜好玩
雖然我已經退坑,但如果要我選擇,我一定選擇bs
bs is the best

故紙 (Arthur Z.)
高級決鬥者
似水流年

積分 490
帖子 1037
BP 490
註冊 2013-4-8
用戶註冊天數 4007
來自 亞瓦隆仙島
狀態 離線
112.118.156.105

QUOTE:
原帖由 cliffhou1997 於 2013-8-28 17:07 發表
冇玩pad路過,完全唔知pad有乜好玩
雖然我已經退坑,但如果要我選擇,我一定選擇bs
bs is the best

+1
我打deck時會逼對面熄機.......

高級決鬥者

積分 422
帖子 1026
BP 422
用戶註冊天數 4326
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 故紙 於 2013-8-28 17:47 發表

+1
我打deck時會逼對面熄機.......

其實我覺得又唔洗去到逼對面熄機既程度
人地鐘意邊玩bs邊玩pad係佢自己自由
不過人地打deck唔專心搞到做錯野佢地真係抵死
有時打deck對面玩手機其實對自己都幾有利
btw,我並唔鼓勵邊玩bs邊玩pad

高級決鬥者
似水流年

積分 490
帖子 1037
BP 490
註冊 2013-4-8
用戶註冊天數 4007
來自 亞瓦隆仙島
狀態 離線
112.118.156.105

QUOTE:
原帖由 cliffhou1997 於 2013-8-28 17:58 發表

其實我覺得又唔洗去到逼對面熄機既程度
人地鐘意邊玩bs邊玩pad係佢自己自由
不過人地打deck唔專心搞到做錯野佢地真係抵死
有時打deck對面玩手機其實對自己都幾有利
btw,我並唔鼓勵邊玩bs邊玩pad

無癮+邊打deck邊打pad好唔尊重對面

zidanebenny (夏露萬歲~)
專業決鬥者
傳聞在這所鬧鬼的家

積分 1217
帖子 4611
BP 1217
註冊 2010-8-18
用戶註冊天數 4971
來自 爪牙の奇岩遺跡
狀態 離線
219.78.7.119
無錢買BS已退...
加上唔知去邊打deck

高級決鬥者

積分 422
帖子 1026
BP 422
用戶註冊天數 4326
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 故紙 於 2013-8-28 19:38 發表

無癮+邊打deck邊打pad好唔尊重對面

你唔鍾意佢地你可以唔同佢地打

巡音流歌 (日版才是王道, 謝絕港版神抄)
專業決鬥者
偽娘coser

積分 1054
帖子 4231
BP 1054
註冊 2011-3-19
用戶註冊天數 4758
來自 幻想鄉
狀態 離線
113.255.227.30

QUOTE:
原帖由 Gary 於 2013-8-28 11:32 AM 發表
神魔呢 :@ :@

神抄死開啦

高級決鬥者
似水流年

積分 490
帖子 1037
BP 490
註冊 2013-4-8
用戶註冊天數 4007
來自 亞瓦隆仙島
狀態 離線
112.118.156.240

QUOTE:
原帖由 cliffhou1997 於 2013-8-28 23:04 發表

你唔鍾意佢地你可以唔同佢地打

所以我咪少打lo

Gary
決鬥者

積分 195
帖子 370
BP 195
註冊 2013-3-1
用戶註冊天數 4045
狀態 離線
14.0.143.38

QUOTE:
原帖由 巡音流歌 於 2013-8-29 05:01 發表

神抄死開啦

主角3.1招技原創ga……珠都多你地18粒la

高級決鬥者
似水流年

積分 490
帖子 1037
BP 490
註冊 2013-4-8
用戶註冊天數 4007
來自 亞瓦隆仙島
狀態 離線
112.118.156.240

QUOTE:
原帖由 Gary 於 2013-8-29 10:53 發表

主角3.1招技原創ga……珠都多你地18粒la

我覺得神魔由頭到尾都淨係抄左遊戲模式......入面D餡都有自己特色

Gary
決鬥者

積分 195
帖子 370
BP 195
註冊 2013-3-1
用戶註冊天數 4045
狀態 離線
14.0.143.38

QUOTE:
原帖由 故紙 於 2013-8-29 10:56 發表

我覺得神魔由頭到尾都淨係抄左遊戲模式......入面D餡都有自己特色

講得好   
又唔見pizza hut告pizza box,大班告美心

k-on!! (專業潛水)
高級決鬥者
窮人

積分 1009
帖子 1689
BP 1009
註冊 2011-9-15
用戶註冊天數 4578
來自 直行轉左再轉右
狀態 離線
182.239.72.118

QUOTE:
原帖由 故紙 於 2013-8-29 10:56 發表

抄少少同抄曬全部都係抄
你考試抄人地一題,其他自己做,比老師捉到,你可唔可以話自己冇錯?
更何況一隻game比人抄遊戲模式同比人抄曬成隻game有何分別

高級決鬥者

積分 422
帖子 1026
BP 422
用戶註冊天數 4326
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 k-on!! 於 2013-8-29 12:46 發表

抄少少同抄曬全部都係抄
你考試抄人地一題,其他自己做,比老師捉到,你可唔可以話自己冇錯?
更何況一隻game比人抄遊戲模式同比人抄曬成隻game有何分別

其實你地係唔係已經離左題?

k-on!! (專業潛水)
高級決鬥者
窮人

積分 1009
帖子 1689
BP 1009
註冊 2011-9-15
用戶註冊天數 4578
來自 直行轉左再轉右
狀態 離線
182.239.72.118

QUOTE:
原帖由 cliffhou1997 於 2013-8-29 12:55 發表

其實你地係唔係已經離左題?

吹水區冇所謂啦

高級決鬥者

積分 422
帖子 1026
BP 422
用戶註冊天數 4326
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 k-on!! 於 2013-8-29 12:57 發表

吹水區冇所謂啦

就係因為有呢種心態先有二刀流的出沒
佢就係認為吹水區講咩都得,所以先發唔少膠帖

aacc8430
決鬥者
唉 ~~~sosad~~~

積分 242
帖子 502
BP 242
註冊 2012-5-27
用戶註冊天數 4323
狀態 離線
59.149.115.11

QUOTE:
原帖由 Gary 於 2013-8-29 11:25 發表

講得好   
又唔見pizza hut告pizza box,大班告美心

無頭像
禁止訪問

積分 98
帖子 60
BP 98
註冊 2013-6-8
用戶註冊天數 3946
狀態 離線
112.119.1.177
*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
o灼眼的夏娜o (火霧戰士)
見習決鬥者
Darkness Night~

積分 58
帖子 102
BP 58
註冊 2013-2-4
用戶註冊天數 4070
來自 紅世使徒
狀態 離線
203.145.79.31
其實神魔係咪抄game根本冇野好嘈
最緊要係好玩
D賽車game/射擊game咪又係抄,又唔見佢地嘈?

壞人 (伯母你老母)
長老
你老母

積分 2357
帖子 5858
BP 2357
註冊 2010-12-16
用戶註冊天數 4851
來自 街市
狀態 離線
112.118.60.233

QUOTE:
原帖由 o灼眼的夏娜o 於 2013-8-30 20:21 發表
其實神魔係咪抄game根本冇野好嘈
最緊要係好玩
D賽車game/射擊game咪又係抄,又唔見佢地嘈?

我唔介意有人玩隻game,佢改良的地方的確有創意(雖然我自己玩pad多)
重點是那他媽的設計師,你說參考再改良我都能接受,原創?你媽的別搞笑了

重申一次,我不針對game和玩家

Gary
決鬥者

積分 195
帖子 370
BP 195
註冊 2013-3-1
用戶註冊天數 4045
狀態 離線
14.0.143.184

QUOTE:
原帖由 壞人 於 2013-8-30 20:24 發表

我唔介意有人玩隻game,佢改良的地方的確有創意(雖然我自己玩pad多)
重點是那他媽的設計師,你說參考再改良我都能接受,原創?你媽的別搞笑了

重申一次,我不針對game和玩家

神魔冇講過原創

高級決鬥者
似水流年

積分 490
帖子 1037
BP 490
註冊 2013-4-8
用戶註冊天數 4007
來自 亞瓦隆仙島
狀態 離線
116.49.132.166

QUOTE:
原帖由 Gary 於 2013-8-31 10:23 發表

神魔冇講過原創

佢負責人有講過.....就係衰呢下囉,唔係都唔會有咁多人批評神魔

專業決鬥者
偽娘coser

積分 1054
帖子 4231
BP 1054
用戶註冊天數 4758
來自 幻想鄉
狀態 離線
113.255.238.245

QUOTE:
原帖由 故紙 於 2013-8-31 12:15 PM 發表

佢負責人有講過.....就係衰呢下囉,唔係都唔會有咁多人批評神魔

神抄
又唔認係參考pad
冇回應?
申利我漫節去左示威

Gary
決鬥者

積分 195
帖子 370
BP 195
註冊 2013-3-1
用戶註冊天數 4045
狀態 離線
14.0.143.106

QUOTE:
原帖由 故紙 於 2013-8-31 12:15 發表

冇link冇真相。。。

專業決鬥者
偽娘coser

積分 1054
帖子 4231
BP 1054
用戶註冊天數 4758
來自 幻想鄉
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Gary 於 2013-9-2 04:56 PM 發表
冇link冇真相。。。

請樓上睇神抄D廣告

結合寶石消除與RPG
神魔之塔
TOWER OF.....
自重

專業決鬥者
偽娘coser

積分 1054
帖子 4231
BP 1054
用戶註冊天數 4758
來自 幻想鄉
狀態 離線

brian0906 (萌死你~~)
決鬥者

積分 188
帖子 556
BP 188
註冊 2010-12-10
用戶註冊天數 4857
來自 地獄
狀態 離線
223.16.37.128
SOR pad全部原創

專業決鬥者
偽娘coser

積分 1054
帖子 4231
BP 1054
用戶註冊天數 4758
來自 幻想鄉
狀態 離線
神抄參考完pad唔似其他轉珠game咁

其他轉珠game會同人講佢參考pad

但神抄?

唔認都算

都要全城洗腦

迫一D唔知咩係pad ge人睇廣告

洗人腦

無頭像
stargazer713
見習決鬥者

積分 23
帖子 54
BP 23
註冊 2012-9-21
用戶註冊天數 4206
狀態 離線
42.2.124.218
人地D轉珠game起碼都認自己係抄先啦~

神抄仲要一開頭堅持係原創,雖然後來轉左做參考~

有無抄就心照啦~人地PAD有北歐神,神抄有,人地PAD有埃及神/希臘神,神抄都有

仲有D龍就更加唔好請~抄得咁足...

仲要宣傳得咁張揚~

真係唔知邊日神抄無人玩就正到爆~

專業決鬥者
偽娘coser

積分 1054
帖子 4231
BP 1054
用戶註冊天數 4758
來自 幻想鄉
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 stargazer713 於 2013-9-2 07:38 PM 發表

有無抄就心照啦~人地PAD有北歐神,神抄有,人地PAD有埃及神/希臘神,神抄都有

仲 ...

神抄又出潛能系統

唔知佢個靈感點來呢?

乾涸的沙漠
見習決鬥者

積分 35
帖子 84
BP 35
註冊 2012-7-28
用戶註冊天數 4261
狀態 離線
58.153.243.247
http://www.youtube.com/watch?v=e7wLzZlV2w0

最後個句嬲到 咩唔賺錢都做到3年

Gary
決鬥者

積分 195
帖子 370
BP 195
註冊 2013-3-1
用戶註冊天數 4045
狀態 離線
14.0.143.44

QUOTE:
原帖由 乾涸的沙漠 於 2013-9-2 19:43 發表
http://www.youtube.com/watch?v=e7wLzZlV2w0

最後個句嬲到 咩唔賺錢都做到3年

條link咪話左有認lo

Gary
決鬥者

積分 195
帖子 370
BP 195
註冊 2013-3-1
用戶註冊天數 4045
狀態 離線
14.0.143.44

QUOTE:
原帖由 巡音流歌 於 2013-9-2 17:07 發表
http://www.youtube.com/watch?v=s-1cZvJvqFk

慣例比返條link你

有話冇抄咩

Gary
決鬥者

積分 195
帖子 370
BP 195
註冊 2013-3-1
用戶註冊天數 4045
狀態 離線
14.0.143.44

QUOTE:
原帖由 stargazer713 於 2013-9-2 19:38 發表

仲 ...

西遊神又唔講下?主角抄得好足喎,d龍?睇下龍使同異界龍啦,北歐神只係可以係pad有咩,我地五神獸都早過你出喎sor

專業決鬥者
偽娘coser

積分 1054
帖子 4231
BP 1054
用戶註冊天數 4758
來自 幻想鄉
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Gary 於 2013-9-2 07:55 PM 發表

有話冇抄咩

人地咁樣問到佢

佢只係是是但但咁回囉唔該

專業決鬥者
偽娘coser

積分 1054
帖子 4231
BP 1054
用戶註冊天數 4758
來自 幻想鄉
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Gary 於 2013-9-2 07:58 PM 發表

西遊神又唔講下?主角抄得好足喎,d龍?睇下龍使同異界龍啦,北歐神只係可以係pad有咩,我地五神獸都早過你出喎sor

你老_都話左人地唔認

打手死開啦

Gary
決鬥者

積分 195
帖子 370
BP 195
註冊 2013-3-1
用戶註冊天數 4045
狀態 離線
14.0.143.217

QUOTE:
原帖由 巡音流歌 於 2013-9-2 20:20 發表

人地咁樣問到佢

佢只係是是但但咁回囉唔該

好過唔回lo

專業決鬥者
偽娘coser

積分 1054
帖子 4231
BP 1054
用戶註冊天數 4758
來自 幻想鄉
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Gary 於 2013-9-2 08:27 PM 發表

好過唔回lo

係咩

咁漫節記者問佢點解又答冇回應?

唔好笑死人啦

神抄玩家

Gary
決鬥者

積分 195
帖子 370
BP 195
註冊 2013-3-1
用戶註冊天數 4045
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 巡音流歌 於 2013-9-2 20:20 發表

你老_都話左人地唔認

打手死開啦

巡音女王話人係打手ge行為同嘉嘉話用戶“bshero"係打手冇分別lo
證據呀唔該
神魔之塔研究組比官方資助都冇比人話打手
唔認?用下腦呀唔該
人地gungho都未出聲就有一班玩家係度吠,唔怪之得巴哈有人話個game叫pig&dog la

Gary
決鬥者

積分 195
帖子 370
BP 195
註冊 2013-3-1
用戶註冊天數 4045
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 巡音流歌 於 2013-9-2 20:28 發表

係咩

咁漫節記者問佢點解又答冇回應?

唔好笑死人啦

神抄玩家

冇證據支持ge論點有必要回應咩?

專業決鬥者
偽娘coser

積分 1054
帖子 4231
BP 1054
用戶註冊天數 4758
來自 幻想鄉
狀態 離線
[轉載]
神魔爭論與其反思(上半部份)
作者: 重度蘿莉控

1. 背景

近日, 香港公司Madhead所製作的手機轉珠遊戲<<神魔之塔>>,於香港展開鋪天蓋地的宣傳. Madhead 聘得人氣女星陳妍希擔任代言人, 加強在Facebook上的宣傳, 巴士和地鐵皆能看見其是縱影, 廣告甚至在TVB黃金時段上出現. 並首次參加動漫展, 搭起私人舞台, 舉行推廣活動, 更有實體卡派發予玩家. 然而, 此舉引起一眾puzzle & dragons支持者不滿, 網上出現大規模罵戰, 雙方支持者論戰時有出現. 有見及此, 特撰文記錄與分享.

2.何解遭判為抄襲?
此處抄襲指盜用、-他人之原創的概念, 程式,以至插畫, 乃通俗定義. 著作權法上上並無抄襲一詞, Madhead盜用應為「觀念(Idea)」和「表達(Expression)」觀念指Gungho(puzzle & dragons製作公司)首創的限時無距離轉珠, 揉合角色扮演(Role-playing ) 和育成寵物系統. 表達則指Gungho的程式計算,介面, 插畫.

先是觀念, Puzzle & dragons在2012年2月20日於IOS上架. 世界上首隻揉合上述要素的遊戲. 製作人山本大介稱其參考了超過二百隻轉珠遊戲, 其中攸關重要的限時無距離轉珠概念, 受dungeon raid啟發. 另外, 自身隊友為五人, 外加一名好友隊長, 方可進入地下城. 而屬性分類非Gungho首創,分五屬性與血珠. 屬性與攻擊強度的變化, 則相剋攻擊產生兩倍數值, 被剋制攻擊產生一半數值. 火水木三者互生相剋, 光暗僅互相剋制屬性. Puzzle & dragons除了以龍為作寵物外, 亦加入各國的神祗, 如: 日本,中國, 印度, 北歐等. 將神話融入遊戲當中並非新鮮事, 故不納入指控之列. 但神魔之塔與Puzzle & dragons的觀念, 可謂一無兩樣,無論創新興非創新也一樣. 只作出微調, 如轉珠時間延長至六秒, 屬性相剋削弱為1.5倍. 神魔之塔發言人曾建中(Terry), 遭記者提問時, 否認抄襲, 承認曾參考Puzzle & dragons, 稱讚Puzzle & dragons,是好遊戲.

然後是表達, 神魔的抄襲可謂證據確鑿. 因為其combo計算公式與Puzzle & dragons一模一樣, 不知道自行開發的公式, 又與別人不謀而合的或然率有多少?
公式如下:
單次消除符文計算 = 100% + 25% x ( nn + sn - 3) + 25% x sn
多次消除符文計算 = 100% + 25% x ( n - 1)
連珠倍率公式 100%+(n-3)*25%,n=連珠總珠子數目
Combo倍率公式 100%+(n-1)*25%,n=總combo數目
第一條 消除的符文石=nn,消除的強化符文石=sn
第二 combo=n

Puzzle & dragons另一靈魂所在, 其6x5轉珠設計, 經過反覆驗証,方能得出此設計. 神魔當然擁有同樣轉珠設計. 介面位置讀者可自行比較, 小筆不廢筆墨, 描述其相同之處, 只要自行搜尋圖片, 必能發現兩者九成相似.
當然神魔亦有加入自身原創要素, 點列如下:
1.強化進化出售三者合而為一,
2.圖像式選擇關卡,
3.畫風走歐洲風格, 但肢體時有崩壞, 構圖亦遜於Puzzle & dragons, 且遭發現抄襲Puzzle & dragons的夜天龍
4. 計算combo沒有延遲
5. 新元素強化珠(但PAD 2012年11月幻獸已有強化珠)

然而神魔抄襲, 鐵證如山. 一眾否認抄襲的玩家, 應撫心自問, 你是為了神魔的原創要素而玩神魔嗎? 至於參考方面, 可搜尋一下Road to dragon的資料, Road to dragon承認參考Puzzle & dragon, 兩者一比較, 原創性高下立見.

3.神魔與Puzzle & dragons玩家的謬論

(A). 我們玩神魔, 因為我們應該支持香港出品

干犯: 不相干的謬誤(fallacies of relevance):訴諸情感(appeal to emotion)

支持一隻遊戲, 最重要不是它由那地區生產, 最重要他是不是一隻好遊戲. 一隻好遊戲, 原創性無疑佔了首要席位. 參考上文, 神魔的原創性有多少, 顯然易見. 支持者缺乏有力證據, 唯有訴諸愛港情感.
另外, 附上推論:
好遊戲必有豐富原創性,

好遊戲必有豐富原創性,可推出沒豐富原創性必不是好遊戲
(A→B notB→notA )

神魔原創性不足,

故神魔不是好遊戲

正正符合: 愛國主義是無賴最後的避難所。 ——塞繆爾•約翰遜
Patriotism is the last refuge of a scoundrel (Samuel Johnson1 1709-1784)

(B).好玩就得

干犯: 不相干的謬誤(fallacies of relevance):離題謬誤(Missing the point, Ignoratio Elenchi)

先改寫一下: 抄襲不重要, 最重要是我享受遊玩過程

神魔有趣與否, 先不作討論. 我們先假設它是一隻有趣的遊戲. 一眾玩家也去玩一隻抄襲遊戲, 並課金以示支持,那又有何問題?一隻抄襲遊戲大受歡迎, 又有何問題? 先不談其界外影響, 本文容後再談. 我想最重要是香港的形象. 香港銳意成為創意之都, 但一隻抄襲成功的遊戲, 更大肆宣傳. 身為一名知情的香港人, 我倍覺羞恥. 愈來愈多人知道, 香港出了如斯敗類, 何況現在已有香港人自嘲: 香港成了抄襲之都. 無論對外對內, 外則形象, 內則身份認同和凝聚力, 皆百害而無一利. 另外台灣人設身處地想一想:本國出了一隻如斯遊戲, 能否一笑置之? 此外, MadHead已令科大誠信成疑, 本港世界排名第二高的學府(QS世界大學排名第33名), 竟如此回應, 可謂啼笑皆非!( 詳情請閱蘋果報導)

C . 「Gungho故步自封, 主動放棄中國市場, 神魔的存在是彌補其不足. 一眾華人pad玩家與乞丏無分別選擇」

干犯: 實際上是訛誤, 因為資料不足, 而作出上述結論

其實,Gungho 已推出英文和韓文版, 並準備拓展業務至歐洲和澳洲. 為什麼不推出中文版? 製作人山本大介並未正面回應, 只答道主力在歐美國家發展, 因其知識產權保護較為完善. 從中可看出端倪, Gungho並沒推出中文版, 實際早已預料大中華地區, 必會推出林林總總山寨轉珠. 與其與他們競爭, 不如開拓其他市場. 我想這不難理解, 百貨應百客. Gungho縱使推出中文版, 現有的神魔玩家難道就會轉投PAD懷抱? Gungho為了北美伺服器, 所投放的心血有目共睹, 需要推出COC合作迷宮才能扭轉劣勢. 港臺值得推出COC? 根本連COC般的遊戲也沒有, 遑論推出合作迷宮. 呀! 最歡迎不就是神魔嗎? 不是Gungho放棄我們, 而是我們放棄Gungho.

至於「神魔的存在是彌補其不足」, 實際上是倒果為因. Gungho正是因一眾山寨作, 方不進軍大中華市場, 事實也證明Gungho決定明智. 一隻山寨作, 竟能大肆宣傳, 成為動漫展參展商, 其製作人甚至可於科大舉行講座, 大談其成功與創業. 與其控告Mad Head, 陷入沒完沒了的官司, 倒不如專心創作遊戲. 只因Gungho一直也專注於遊戲, 與強調自己:「戶口有七位數」「公司沒收入三年也沒問題」的某人大相徑庭. 維

「一眾華人pad玩家與乞丏無分別」
絕大多數Pad玩家必認同Gungho是一良心企業. 雖然Gungho已成一龐然巨物, 但未見其財大氣粗, 仍然推陳出新. 另外, 製作人山本曾表示, 歡迎海外玩家於日本伺服器遊玩, 絕不封鎖IP. 另外, 一眾香港玩家, 如有遺失帳戶或遭人惡意搗亂, 大多能取回帳戶. 不過玩家亦要有ID和密碼, 最好有Google pay的課金記錄作證. 這也算是乞丏嗎? 至少我從未見過乞丐有如此待遇, 如果Gungho欲刁難大中華玩家,大可以只限日本派石, 但它有這樣做?

D. 「極多當紅遊戲也有抄襲, 神魔亦有原創成分」

干犯: 概念扭曲謬誤

事實上, 新意念大多基於舊有概念, 這點無疑正確. 其中一種創作方法, 使歸納市面上成功產品要素, 再加入個人意念和特色. 神魔之塔絕非如此, 雖推出各種頭目特殊條件攻略, 但多番抄襲作畫, 整體與逆轉三國相比, 只是五十步笑百步矣. 兩者也一樣, 抄襲PAD整個營運模式, 系統則上文已述, 不再重複.

我們故且分遊戲為兩類, 一類取材自現實. 一類則憑空創造. 轉珠遊戲無疑是後者, 故難以與槍擊,格鬥, 運動等遊戲比較. 何況大多神魔玩家所舉的例子, 實際上也有極大分別, 如: 遊戲風格, 故事, 美術設計………. 以神魔之流相提並論, 無疑是侮辱. 只要問問各類遊戲的專家(宅), 必可得出正確答案. 至於憑空創造, 譬如憤怒鳥, Candy Crush, PAD等. 它們大多參考舊有概念, 但加入大量原創要素, 方能風靡全球. 或許可以用開創潮流的MONSTER HUNTER作例子, 它開創了狩獵遊戲潮流, 其後的噬神者和討鬼傳, 想必有參考MONSTER HUNTER, 卻絕非抄襲, 皆因其加入不同要素: 故事, 新武器, 風格, 系統……遊玩過後, 必發現另類之處.而神魔則比較像我國的「獵刃」, 可以自行搜索一下. 順命一提, 神魔所謂的故事元素, 實際上是背景吧! 如果有神魔玩家, 不妨敘述一下其原創故事予我, 分析一下其故事手法與情節. 不過, 可以先與「百萬亞瑟王」先比較一下.

專業決鬥者
偽娘coser

積分 1054
帖子 4231
BP 1054
用戶註冊天數 4758
來自 幻想鄉
狀態 離線
E. 「神魔並未宣稱自己原創」

這是神魔玩家的反駁, 反駁: 「神魔之塔不可謂不無恥, 竟敢宣稱自己原創. 」

現在在我們可以看看PAD玩家的證據:

摘自官方網站的圖片
:
被指為證據的句子: 「Tower of Saviors proves me again Madhead’s expertise in app gaming arena. Its delicate design and stunning 3D effects can hardly be found in any other games. 神魔之塔再一次體現Madhead在應用程式遊戲領域的專業知識, 精緻的設計及耀目的效果是神魔之塔. 」

中文論嚴謹度不及英文, 所以可取英文版本作準. 在英文一句, 前夜兩句分為獨立句子, 神魔之塔獨有僅包括:精緻的設計及耀目的效果, 而應用程式遊戲則見其專業知識. 這證據並不足以支持神魔自稱原創一說.

至於另一幅:

這是神魔早期的描述文: 寶石消除及角色扮演遊戲是手機遊戲的兩大主流. 神魔之塔突破傳統, 將兩者合而為一, 結合寶石消除及怪物對戰元素, 滿足兩類遊戲愛好者的需求. 手機遊戲生命週期短暫, 是大部份遊戲開發人員所面對的主要難題, 而神魔之塔就是要打破這個慣例.

綜合上述例子, 神魔之塔的確沒自稱原創------如你指原創二字, 的確沒出現在上述文字. 然而, 沒原創二字等於沒自稱「有創意」嗎? 這句便是證據: 「寶石消除及角色扮演遊戲是手機遊戲的兩大主流. 神魔之塔突破傳統, 將兩者合而為一, 結合寶石消除及怪物對戰元素, 滿足兩類遊戲愛好者的需求. 」各位知道突破傳統意思嗎?突破即冲破,超過;傳统解作世代相傳、具有特點的社會因素,如文化、道德、思想、制度等:發揚艱苦樸素的優良劇碼。(摘自現代漢語詞典) 配合前文後理: 前方敘述寶石消除和角色扮演遊戲, 下一句便稱求突破傳統, 將兩者合而為一, 可見神魔自認為創新. 雖未有稱自己為天來第一人, 卻自詡為為創新. 以一隻劣質山寨遊戲而言, 不可謂不無恥.

另外從Madhead 的擧動, 亦有意確立創新形象. 神魔之塔的製作人曾建中, 接受訪問時, 否認抄襲, 稱其為參考. 並於香港科技大學舉行講座, 分享其創意和成功故事. 請問其他山寨遊戲有沒有這樣? 何況, 曾先生也未有分享其創作過程, 更不能展示神魔試作版本, 如何決定其系統, 轉珠尺寸等. 因為他只抄襲Puzzle & dragons. 相反, 山本大介則參與製作者大會, 公開其創作過程, 展示創作意念, 以及Puzzle & dragons的測試版本.( 資源來源:宅文化研究第44集)

F. 「因為神魔之塔有500萬下載數, 所以是一隻好遊戲」

「因為Puzzle & dragons有1700萬下載數, 所以是一隻好遊戲」

單憑兩隻遊戲有大量支持者, 而斷定其為好遊戲, 實際上干犯謬誤. 一隻遊戲好壞與否, 其玩家數量並必然因果關係. 一隻好遊戲的要素, 本人不再複述. 另外, 亦有人可能因: 「好遊戲多人玩, 而得出多人玩的遊戲必好. 」實際上干犯形式謬誤, 屬於肯定後項謬誤.

干犯: 訴諸群眾謬誤(appeal to the majority)

最後, 回應一下魚蛋論. 有人將神魔之塔受攻擊, 歸納為香港人妒忌Madhead的成功. 為什麼沒人妒忌 HOT TOYS的成績? HOT TOYS的可動人偶炙手可熱, 收藏者和投機者為其通宵達旦排隊, 更被消費指導雜誌「Time Out」評為香港最佳50個獨立商店之一. 原因顯而易見, Madhead所得乃不義之財, 籍竊取他人, 以謀取暴利, 更四周宣揚自己的「成功」

我想用一個朋友提供的啜核的比喻, 從而明白反神魔者的心情.

相信大家未必嘗試作弊, 但必然知道有人在作弊. 無論是新聞,傳聞, 聽聞, 也一定有提及出貓的案例和方法.

作弊的確有違道德, 但事不關己, 己不勞心. 只要你影響不了我的成績, 同學大多若無其事, 何況你只是求一個合格?

然而, 作弊也要有分寸. 黃子華有云: 出貓唔好太高分(作弊成績不能太好)

有位同學, 他以作弊奪得全校第一, 然後向友人訴說自己溫習的辛酸:
寒窗苦讀數十載 一舉成名天下知, 懸樑刺股, 孜孜矻矻, 夙夜匪懈,
夙興夜寐……….. 此同學深感自己努力可嘉, 超凡入聖!

為了推己及人, 且為校增光, 他將自已全優成績單, 印成好幾楝高, 請人分發往全校每一角落. 不單如此, 因為獎學金不少, 成績單派往全港學校, 附上自己的成功故事, 且派予街上每位途人.

你是香城中學的人,

你感到羞恥嗎? 你感到不憤嗎? 你感到侮辱嗎?

那位同學姓曾, 名建中, 已在臺灣成立大型讀書會, 支持者眾.

專業決鬥者
偽娘coser

積分 1054
帖子 4231
BP 1054
用戶註冊天數 4758
來自 幻想鄉
狀態 離線
請樓上上上把這兩篇都看完再給我講話

Gary