標題: 龍輝神 問題
無頭像
kelvin16200
見習決鬥者

積分 124
帖子 72
BP 124
註冊 2012-10-5
用戶註冊天數 4192
狀態 離線
113.255.1.51
1:龍輝神自己當有強化使用既意思係咪姐係所以色 都強化比佢
e.g藍色 有粉碎spirits攻擊可粉1張 咁在場有龍輝神 粉碎spirits攻擊係咪變到粉2張

2:龍輝神 自己全部紅色Spirit增加“【強化】自己「破壞BP數值的效果」的範圍必須+1000”的效果
咁呢個效包唔包括龍輝神自己 因為輝神自己當有強化使用

3:如果我用強化抽卡(卡組抽2張 翻開2張 有強化加入手)
咁有強化加入手 果個效 抽到龍輝神  龍輝神 可唔可以入手

希望咁多位大哥用你地寶貴時間答小弟問題

炎武2011 (2014了!怎麼辦!)
高級決鬥者
路過的卡鬥士

積分 699
帖子 1514
BP 699
註冊 2011-8-9
用戶註冊天數 4615
來自 暗之彼方
狀態 離線
61.15.80.226
1.no 2,3.yes

00高達 (製作卡表的退坑人)
長老
00,笨大驅逐!

積分 942
帖子 970
BP 942
註冊 2011-5-29
用戶註冊天數 4687
來自 異世界之量子空間
狀態 離線
124.217.147.242

QUOTE:
原帖由 kelvin16200 於 29-8-2013 02:08 發表
1:龍輝神自己當有強化使用既意思係咪姐係所以色 都強化比佢
e.g藍色 有粉碎spirits攻擊可粉1張 咁在場有龍輝神 粉碎spirits攻擊係咪變到粉2張

2:龍輝神 自己全部紅色Spirit增加“【強化】自己「破壞BP數值的效果」的範圍必須+1000”的效果
咁呢個效包唔包括龍輝神自己 因為輝神自己當有強化使用

3:如果我用強化抽卡(卡組抽2張 翻開2張 有強化加入手)
咁有強化加入手 果個效 抽到龍輝神  龍輝神 可唔可以入手

首先感謝你觀看小弟的中文卡表

其實你既然有睇小弟果卡表
無理由睇唔清第1個效果

「這張Spirit當作持有【強化】效果使用。」
何謂Spirit卡
就係手牌中卡組裡以及廢棄區的Spirit就叫Spirit卡

出得場就唔叫Spirit卡,叫Spirit

所以第1題答案係唔得
出左場唔係Spirit卡,所以無左第1個效果當作持有【強化】效果使用。

第2題
無論龍輝神自身有無【強化】,都可以加【強化】,因為【強化】唔係屬性專用效果,姐係可以同時擁有超過2個
如3張Lv3龍輝神一同企場,咪各有3個【強化】

第3題
回歸Spirit卡
既然出得場就唔叫Spirit卡,叫Spirit
咁Spirit卡有咩用

就係手牌中卡組裡以及廢棄區可以接受有關【強化】的效果
例如你既問題
由於龍輝神係卡組,所以叫Spirit卡
你用強化Draw,開到有龍輝神,佢就可以入手
因為「這張Spirit當作持有【強化】效果使用。」
符合強化Draw需要的卡牌

龍輝神在手牌中時,可以用「自己手牌中持有【強化】效果的Spirit卡,可以不需支付Cost召喚」等效果拉出場,龍輝神同樣可以接受
在廢棄區時也可以用對應的效果攞上手/拉出場

無頭像
kelvin16200
見習決鬥者

積分 124
帖子 72
BP 124
註冊 2012-10-5
用戶註冊天數 4192
狀態 離線
113.255.1.51

QUOTE:
原帖由 00高達 於 2013-8-29 08:29 發表

首先感謝你觀看小弟的中文卡表

其實你既然有睇小弟果卡表
無理由睇唔清第1個效果

「這張Spirit卡當作持有【強化】效果使用。」
何謂Spirit卡
就係手牌中、卡組裡以及廢棄區的Spirit就叫Spirit卡

...

多謝解答
明白晒