標題: [日板] 厚面皮求黃色自閉DECK
無頭像
尊貴小學雞
高級決鬥者

積分 2018
帖子 2419
BP 2018
註冊 2013-1-23
用戶註冊天數 4103
狀態 離線
124.244.46.189
有無高手可以比副黃色自閉DECK我參考下, 我想改做詩姫DECK, 唔該哂

http://www.battlespirits.com/myd ... 307/1373537349.html
官網揾到哩副, 其實勁唔勁?

輝輝
高級決鬥者
本命夕麻副命桐乃三命十香四 ...

積分 771
帖子 1175
BP 771
註冊 2010-4-22
用戶註冊天數 5111
來自 tko
狀態 離線
116.48.19.23
詩姬唔使諗,10隻,自己start step先開效,又冇galaxy step
真係玩詩姬就打人算
呢閉自閉其實可以玩,不過係前幾代,依家D紅色/紫色,推太快,清場能力又高,很難玩的說,而且唔夠快

無頭像
尊貴小學雞
高級決鬥者

積分 2018
帖子 2419
BP 2018
用戶註冊天數 4103
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 輝輝 於 2014-2-17 23:18 發表
詩姬唔使諗,10隻,自己start step先開效,又冇galaxy step
真係玩詩姬就打人算
呢閉自閉其實可以玩,不過係前幾代,依家D紅色/紫色,推太快,清場能力又高,很難玩的說,而且唔夠快

無錯, 宜加真係咩DECK都好快, 又有究極, 好難守住, 導化姫又限一, 慢咗好多, 我砌咗副DECK都唔敢攞嚟同自己啲究極打

不過, 我策略唔係用ON STAGE, 係用番以前啲自閉料, 做到無限DRAW, 無限用MAGIC, 之後將DECK同墓地入面十隻詩姫上哂手(我淨係落咗最有用嗰幾款衣裝, 私服唔落, 共十二張), 再手推, 用輕減天使做輕減, 或者用蜂皇詩姫召效無限CORE, 其實好多詩姫既召效都好有用

如果上面貼嗰副想快啲應該點改? 謝

輝輝
高級決鬥者

積分 771
帖子 1175
BP 771
用戶註冊天數 5111
來自 tko
狀態 離線
詩姬唔係推完就完場(其實推完,打埋應該都完場)
佢要start step先開效,幾乎冇可能
如果係咁,不如自閉做盾,再用詩姬做矛,咁比較好

無頭像
尊貴小學雞
高級決鬥者

積分 2018
帖子 2419
BP 2018
用戶註冊天數 4103
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 輝輝 於 2014-2-17 23:49 發表
詩姬唔係推完就完場(其實推完,打埋應該都完場)
佢要start step先開效,幾乎冇可能
如果係咁,不如自閉做盾,再用詩姬做矛,咁比較好

係, 有時覺得出咗啲詩姫打埋去好似仲贏咗
落一張斷罪滅龍得唔得, 用隻綠蟲粉對面手, 跟住對面一次FLASH,  到我FLASH就用MAGIC停咗對戰佢, 再發滅龍效行多次TURN

輝輝
高級決鬥者

積分 771
帖子 1175
BP 771
用戶註冊天數 5111
來自 tko
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 尊貴小學雞 於 2014-2-17 23:52 發表

落一張斷罪滅龍得唔得, 比對面發一次FLASH, 跟住我用MAGIC停咗對戰佢, 再發滅龍效行多次TURN

咁其實係為做而做,其實你有10張詩姬,打完過去,再加斷罪滅龍,而最後你d詩姬仲留到場,對面都輸左

無頭像
尊貴小學雞
高級決鬥者

積分 2018
帖子 2419
BP 2018
用戶註冊天數 4103
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 輝輝 於 2014-2-18 00:19 發表

咁其實係為做而做,其實你有10張詩姬,打完過去,再加斷罪滅龍,而最後你d詩姬仲留到場,對面都輸左

無錯, 係為做而做

須世理 (長玩BS/ZX)
決鬥者

積分 715
帖子 830
BP 715
註冊 2010-11-4
用戶註冊天數 4914
來自 月照す氷結湖
狀態 離線
58.153.247.84

QUOTE:
原帖由 尊貴小學雞 於 2014-2-17 23:52 發表

落一張斷罪滅龍得唔得, 用隻綠蟲粉對面手, 跟住對面一次FLASH,  到我FLASH就用MAGIC停咗對戰佢, 再發滅龍效行多次TURN

如果真係要斷罪 咁用多張神鎖會好D
攻擊宣言對手唔開FLASH就直接完場

無頭像
尊貴小學雞
高級決鬥者

積分 2018
帖子 2419
BP 2018
用戶註冊天數 4103
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 須世理 於 2014-2-18 00:46 發表

如果真係要斷罪 咁用多張神鎖會好D
攻擊宣言對手唔開FLASH就直接完場

最斃係對手用FLASH先, 所以一定要LOOP嘢粉手, 跟住對手一次FLASH後用斷BATTLE既MAGIC, 好似第一代張白魔, 或者用白楯地, 咁就可以完BATTLE加END TURN直接發滅龍效, 神鎖都可以, 但驚對面防守時效
我發覺咁砌會比好多白色常用卡都針到, 冰霸白亞咁, 希望對面無黃甲

決鬥者

積分 715
帖子 830
BP 715
用戶註冊天數 4914
來自 月照す氷結湖
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 尊貴小學雞 於 2014-2-18 01:37 發表

最斃係對手用FLASH先, 所以一定要LOOP嘢粉手, 跟住對手一次FLASH後用斷BATTLE既MAGIC, 好似第一代張白魔, 或者用白楯地, 咁就可以完BATTLE加END TURN直接發滅龍效, 神鎖都可以, 但驚對面防守時效
我 ...

你係咪當詩姬隻華女死嫁=-=
冇黃甲 冰霸唔會有機會開效
TURN PLAYER指定
先發左華女先 指冰霸冇得發效
世界完全安靜哂

無頭像
尊貴小學雞
高級決鬥者

積分 2018
帖子 2419
BP 2018
用戶註冊天數 4103
狀態 離線
202.140.78.207

QUOTE:
原帖由 須世理 於 2014-2-18 07:46 發表

你係咪當詩姬隻華女死嫁=-=
冇黃甲 冰霸唔會有機會開效
TURN PLAYER指定
先發左華女先 指冰霸冇得發效
世界完全安靜哂

指一隻咋,仲要揀定無得轉指第二隻,我暫時副deck打一華女咋,無咁多位
另外如果佢無黃甲,我loop龍霸翼神之類啲效炸哂彈哂先都仲得,白亞我可以loop張deck底magic解決佢
不過真係要無黃甲
除非佢合白夜劍咁啦,唔係威脅到我個combo既怪係唔會有黃甲

決鬥者

積分 715
帖子 830
BP 715
用戶註冊天數 4914
來自 月照す氷結湖
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 尊貴小學雞 於 2014-2-18 13:23 發表

指一隻咋,仲要揀定無得轉指第二隻,我暫時副deck打一華女咋,無咁多位
另外如果佢無黃甲,我loop龍霸翼神之類啲效炸哂彈哂先都仲得,白亞我可以loop張deck底magic解決佢
不過真係要無黃甲
除非佢 ...

指一隻好多時候都夠你打死人啦
但最想知既係
咁打法 即係1隻獅機鎧合個體都可以令你做唔到野?
BTW
10係場 打死人機會仲大過條件勝利

無頭像
尊貴小學雞
高級決鬥者

積分 2018
帖子 2419
BP 2018
用戶註冊天數 4103
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 須世理 於 2014-2-18 21:21 發表

指一隻好多時候都夠你打死人啦
但最想知既係
咁打法 即係1隻獅機鎧合個體都可以令你做唔到野?
BTW
10係場 打死人機會仲大過條件勝利

宜加目標係要用十衣裝個效去贏, 真係要同人打我直頭唔玩詩姫啦

獅機鎧神阻唔到我, 個COMBO係咁:

1. LOOP達成, 無限DRAW, CORE, MAGIC, 召效
2. 出十隻衣裝詩姫, 詩姫地卡, 斷罪滅龍
3. 殺/彈所有場上有威脅既, LOOP十衣裝本身召效已經做到
4. LOOP效果粉對面手
5. 斷罪攻擊
6. 守方一次FLASH
7. 我方FLASH, BS01-148, 終止對戰(或其他同樣效果卡)
8. 斷罪滅龍效果, 完TURN再由開始階段行多次, 贏咗

除咗怕啲麻煩怪有黃甲, 仲怕佢有三段突SET咗BURST, 不過無位再落卡搞BURST喇
題外話, 睇番Q&A, 原來就算斷罪滅龍攻擊後被對面整走咗, 都可以發LV3效