標題: 3月7日合益光子力事件內幕
無頭像
貝斯卡爾
初心者

積分 0
帖子 4
BP 0
註冊 2014-11-11
用戶註冊天數 3425
狀態 離線
112.118.113.225
      本人當日係現場目擊事直到比賽完結先離開 , 以及在網上得知光子力FB將事件相反地打橫黎講 , 將告知大家所知事情

光子力研究站
5小時 ·

光子力日常:
曾經,我想信有圖有真相,雙眼見到的就有很大幾會就是事實,但原來眼看未為真才是真理。
如果一場比賽,參與人數比預定人數為多,增加獎品或獎項是可以理解的。但如果在這樣的情況下改了的獎品不是豐富了也不是增加了獎項,而是換了價值比原有的獎品為低的獎品,那又是什麼道理?
通常更改獎品或獎項都會在報名前說明,在比賽結束才更改獎品這又是什麼禮儀?
比賽的獎品成本又是否要在比賽前先預計好?待比賽結束後以蝕錢為由改獎品那又和騙子有什麼分别?
今天我終於明白了什麼是輸打贏要。

以上是光子力FB所post , 以上說當日的比賽搞手將獎品減少了 , "換了價值比原有的獎品為低的獎品"
當時本人在旁邊觀看 , 獎品沒有變少 , 反而增加了 , 從只有冠軍和亞軍的比賽 , 增加了季軍獎品 , 冠軍增加可以選擇 "一張機界蛇龍和一張洛基" , 其他沒有變更 , 亞軍增加可以選擇機界蛇龍一張 , 亞軍獎品變更為季軍獎品
       你們沒有看錯 , 是"增加" , 可能本人數學太差 , 4+1=3  而不是5 , 增加了的獎品 , 反而說換了價值比原有的獎品為低的獎品了 , 增加反而說換了更低...

比賽搞手在起初的抽獎人數3人 , 更改為5人 , 沒錯是5人 , 抽出的變品從普通的2至3張詩姬M卡更改為抽出木星劍和赤炎彈等等有用卡料獎品

然後 , 他們竟然以為冠軍是調查員deck一副 + 一組"一張機界蛇龍和一張洛基" or " UT烈霸+ 2張M卡差珠虫" 這樣 , 其實是一個大誤會 , 在場比賽的10個有8個人都知道獎品是分開的 , 一是調查員deck一副 , 二是一張機界蛇龍和一張洛基 , 普普通通的30元 , 想一次擁有 , 想想也知道是不可能的

再者 , 如果比賽搞手不更改獎品 , 依照原本post的獎品來發冠亞軍 , 相信是一定比當天最後的獎品少

最後 , 光子力的人想說的所謂"禮儀" , 你們當中的其中一個人暴怒 , 而且恐嚇比賽搞手 , 凶惡的眼神 , 手指一直指著比賽搞手 , 想打人的樣子 , 還說"你同我小心d , 睇住黎啦 " 然後比賽搞手不知所措 , 決定比多1張機界蛇龍佢地(冠軍簡左調查員deck)

各位! 係人係鬼 , 你地明眼人 , 一定睇得出邊一邊先係冇錯 , 已經再比多左野佢地 , 竟然說一些風涼說話 想搞事唔係咁樣搞!!!!

ccya03064 (緋夜)
長老
時代的眼淚

積分 600
帖子 2828
BP 600
註冊 2010-11-25
用戶註冊天數 4871
來自 屯門
狀態 離線
123.136.7.185
留名花生

無頭像
覺戀
見習決鬥者

積分 85
帖子 130
BP 85
註冊 2012-1-2
用戶註冊天數 4469
狀態 離線
果時嚇到我仆街    幾驚比佢打獲啊   佢幾大隻   我幾細粒 幾中意你個"可能本人數學太差 , 4+1=3  而不是5"
bwt 條友黑社會黎?

本帖最近評分記錄
雪衣   2015-3-8 18:38  BP  -2   粗口

無頭像
貝斯卡爾
初心者

積分 0
帖子 4
BP 0
註冊 2014-11-11
用戶註冊天數 3425
狀態 離線
你地兩邊比賽我都有去過 , 我覺得你地初幾次搞已經好過佢地

抽籤勁唔公平根本內定 , 次次比賽佢地都會派4個自己友 , 咁當然冇問題啦 , 重點係抽籤次次一定係4個自己友對返出面4個唔識既人 , 依個手法我都理解 , 為左回收獎品重複再搞比賽            獎品都明顯比佢地多 , 佢地無論人數幾多 10人 ,12人,14人 , 獎品都係一成不變 , 從不增加 , 獎品卡料實用情度更低

相信有去過比賽既人都知咩事 , 唔會想再去 , 本人住荃灣 , 雖然地方太遠 , 如果合益再有比賽我一定會去

無頭像
覺戀
見習決鬥者

積分 85
帖子 130
BP 85
註冊 2012-1-2
用戶註冊天數 4469
狀態 離線
多謝你支持   下次再黎玩過

島田真夢
初心者

積分 2
帖子 8
BP 2
註冊 2015-3-7
用戶註冊天數 3309
狀態 離線
119.237.42.137
打deck都搞到極度不安,叫人點頂

夜神月
初心者

積分 0
帖子 2
BP 0
註冊 2015-3-9
用戶註冊天數 3307
狀態 離線
124.244.62.115
光子力欺人太甚,以後點打比賽

kenny723
決鬥者

積分 216
帖子 471
BP 216
註冊 2011-12-31
用戶註冊天數 4471
來自 天皇星
狀態 離線
203.210.6.105
樓上兩位一個注冊一日,一個零日,咁似打手ge?
我不是幫光子力,但係你地只係參加者,主辦單位都未出聲,不如你地出少句聲好嗎?

夜神月
初心者

積分 0
帖子 2
BP 0
註冊 2015-3-9
用戶註冊天數 3307
狀態 離線
主辦單位味覺戀囉,未出左聲囉,你係咪眼殘架?
同埋我只係伸長正義

Moken (心隨微風走)
見習決鬥者
星爆氣流斬

積分 88
帖子 113
BP 88
註冊 2014-9-20
用戶註冊天數 3477
來自 你馬的貝
狀態 離線
123.202.188.149
哼!伸「長」正義……
字都寫錯,學咩伸張正義!

見習決鬥者
星爆氣流斬

積分 88
帖子 113
BP 88
用戶註冊天數 3477
來自 你馬的貝
狀態 離線
另外,覺戀係其他卡店,唔係搞手

見習決鬥者
星爆氣流斬

積分 88
帖子 113
BP 88
用戶註冊天數 3477
來自 你馬的貝
狀態 離線
另外,覺戀係其他卡店,唔係搞手

xjhm2468 (環奈呀( ̄∇ ̄))
高級決鬥者
我是人渣

積分 483
帖子 1539
BP 483
註冊 2010-10-11
用戶註冊天數 4916
來自 地球
狀態 離線
116.49.20.199
咁得閒做正字刑警  不如食花生好過啦
我地e家只係吐下苦水  都係求放過姐
  大家睇完算 明咩事 唔明pm問
呢個post等佢沉啦

s188700 (FoReVeR SoNe)
見習決鬥者

積分 69
帖子 159
BP 69
註冊 2011-12-6
用戶註冊天數 4496
來自 HK
狀態 離線
一回坑就見到d咁驚嚇嘅野