標題: 久久回來一轉純吹水
DanShenmo
初心者

積分 9
帖子 39
BP 9
註冊 2013-3-8
用戶註冊天數 4038
來自 諸神之砲台
狀態 離線
112.118.115.240
本人都係前BS玩家黎
近排做過下part time 同全職
發現bs同投身社會都係有規則......
但發現得有D遲左......

以前miss呀又話讀副學士又話高級文憑(唔係診所入面牆掛個d)
教授呀推薦新同學讀新科目
其實選錯科都係難搵工皆因老闆唔明同學讀咩
然後有時可能都係睇學校名同面試表現

個人經驗對方幾乎零市場觸覺
人工參考係上一份工既人工或報紙媒體

返工人人趕住搵兩餐
冇乜人情味
上司請食飯想攏絡下屬
有D公司既同事互相之間熟既而且冇咁忙就會傾陣野

識人讀名校生物科技
點知冇人請然後索性私人教音樂
純數統計物理化學如果考牌或做研究或響某特別行業應該有用

而家發現原來做出納訂水收拾文件等等係可以日日都有得做做唔完
咁既境況升職上車好似真係遙遙無期......

可能只有自己唔知發生咩事啦......

希望有前輩賜教增益!!

感覺上自己要多謝支持過自己既人同珍惜一d值得珍惜既人事(其實唔少BS卡都幾正, 自己都儲左D X卡
多謝大家支持啦,記憶所及暫時BS巨S用的暽L~

無頭像
尊貴小學雞
高級決鬥者

積分 2018
帖子 2419
BP 2018
註冊 2013-1-23
用戶註冊天數 4081
狀態 離線
124.244.47.108
好多後生都係咁, 好似唔知自己想點, 讀書學嘢, 出到嚟做工又係另一回事, 不過點都好, 最緊要有工開

輝輝
高級決鬥者
本命夕麻副命桐乃三命十香四 ...

積分 771
帖子 1175
BP 771
註冊 2010-4-22
用戶註冊天數 5088
來自 tko
狀態 離線
221.127.4.38
大學yr3路過
自從BS出左24代之後就冇玩,只能將BS、維利爾米加菲當回憶珍惜了
雖然我真係唔知讀完書之後自己想點
但係依家都係讀好D書,拎番張証書旁身

米粉
決鬥者

積分 543
帖子 764
BP 543
註冊 2010-8-5
用戶註冊天數 4983
狀態 離線
1.36.237.81

QUOTE:
原帖由 輝輝 於 2016-10-15 21:48 發表
大學yr3路過
自從BS出左24代之後就冇玩,只能將BS、維利爾米加菲當回憶珍惜了
雖然我真係唔知讀完書之後自己想點
但係依家都係讀好D書,拎番張証書旁身

yr3 +1
只係知道短期目標係係mid-term final生存落去