標題: [日板] 如何打嬴星龍deck???
riosuen (整合騎士 魂。Synthesis。One)
高級決鬥者
~Rewrite~

積分 1319
帖子 2554
BP 1319
註冊 2010-9-30
用戶註冊天數 4978
來自 屯門大興
狀態 離線
113.253.15.37
如題

hoho
決鬥者
尖尖尖

積分 57
帖子 335
BP 57
註冊 2010-11-10
用戶註冊天數 4937
來自 時間停止的燃燒戰場
狀態 離線
112.119.81.166
不死~~~~~~

xcardplayer
高級決鬥者

積分 973
帖子 1924
BP 973
註冊 2010-11-6
用戶註冊天數 4941
來自 第十一代灼熱之太陽補充包
狀態 離線
218.252.63.78
我覺得星龍一大敵人-白色,應該話係紅色的天敵。紅色要打羸白色絕對不是一件容易的事,白色絕大部分spirits及brave有紅甲,而且BP只是次於紅,加上紅色無甲,就算BP高都好易中伏(彩帶、寶盒)。我的星龍deck可是打倒了不少對手,最常敗於白色。
第二是藍色,由於藍色強襲/牙皇可以一turn打N次,打防守低的紅不是難是,一般藍打紅都是鬥快。

riosuen (整合騎士 魂。Synthesis。One)
高級決鬥者
~Rewrite~

積分 1319
帖子 2554
BP 1319
用戶註冊天數 4978
來自 屯門大興
狀態 離線
如果係黃色穿心點ok?

andy (Zero)
決鬥者
我只會叫自己Zero

積分 105
帖子 679
BP 105
註冊 2011-1-21
用戶註冊天數 4865
來自 零度煉獄
狀態 離線
119.236.71.39

QUOTE:
原帖由 xcardplayer 於 2011-2-10 18:02 發表
我覺得星龍一大敵人-白色,應該話係紅色的天敵。紅色要打羸白色絕對不是一件容易的事,白色絕大部分spirits及brave有紅甲,而且BP只是次於紅,加上紅色無甲,就算BP高都好易中伏(彩帶、寶盒)。我的星龍deck可是打倒了 ...

快?
同我的無效果湧獸紅DECK打個先知

王子 (路克)
決鬥者
梓喵

積分 308
帖子 483
BP 308
註冊 2010-9-26
用戶註冊天數 4982
來自 Tatooine
狀態 離線
180.94.185.84

QUOTE:
原帖由 andy 於 2011-2-10 18:24 發表

快?
同我的無效果湧獸紅DECK打個先知

湧怪?用月光龍搞拈你咪得lor。我就唔信打唔死你。除非你係0/1 cost

xcardplayer
高級決鬥者

積分 973
帖子 1924
BP 973
註冊 2010-11-6
用戶註冊天數 4941
來自 第十一代灼熱之太陽補充包
狀態 離線
218.252.63.78

QUOTE:
原帖由 riosuen 於 2011-2-10 18:23 發表
如果係黃色穿心點ok?

我主deck聖命穿心,副deck武裝,興趣星龍。
聖命試過打星龍,最大問題:聖命一般BP都低,紅色好易燒死佢,黃色起首都要召小怪或地做輕減先,但紅色可以一口氣燒光,所以都係難打。
星龍的確強,不過我想知樓主講的星龍是指?星龍都有不少打法。

高級決鬥者
~Rewrite~

積分 1319
帖子 2554
BP 1319
用戶註冊天數 4978
來自 屯門大興
狀態 離線
超神星龍+天地神龍+火龍星神+黑龍皇 果d

thunder (暴虐帝魔的鐮刀)
高級決鬥者

積分 891
帖子 1710
BP 891
註冊 2010-8-26
用戶註冊天數 5013
來自 Fanling
狀態 離線
220.246.157.100

QUOTE:
原帖由 riosuen 於 2011-2-10 19:29 發表
超神星龍+天地神龍+火龍星神+黑龍皇 果d

紫黃難打星龍
bp太低,太易燒
用白/藍打,bp高,白防高,藍連打強
白色可以慢慢打,藍色一定要快
白色可以lv2鐵騎、機神企場死頂等翼神、隱斗、終焉等key卡反擊,
唔夠抽可沉壁
藍色我唔多識,應該靠天秤+戰線*3+隱身/鬥快出x...

王子 (路克)
決鬥者
梓喵

積分 308
帖子 483
BP 308
註冊 2010-9-26
用戶註冊天數 4982
來自 Tatooine
狀態 離線
182.93.52.65
白色可是話係紅色既天敵。出超神星龍佢變返5個life咪比佢變lor,有裝甲唔洗合計10000爆。洗驚佢?用隻底bp既打超神星龍,令超神星龍疲勞or用magic令超神星龍疲勞,咁就可以反擊。

無頭像
hhh97
決鬥者

積分 799
帖子 845
BP 799
註冊 2010-9-25
用戶註冊天數 4983
狀態 離線
203.218.178.240
回復 #9 thunder 的帖子
只要沒有裝甲,
紫deck打大部分deck也沒有太大問題(打紅deck等猛攻or湧deck入sw也夠劏),
呪擊deck不理bp的破壞+湧(只要冇n bp以下全滅的卡就沒有太大問題,加上可拉番上手),
拔core deck清場不用說(不能拔core的天地神龍等另計,不過可以拔死格離個隻令超覺醒廢左),
不死deck更加可以以不死死劏+炸疲

以上只是紫deck對抗星龍deck的一些小方法,但辛唔辛苦就看看對手和自己的技術,
重有,現在有brave,紫spirits合左後D bp 都幾難用magic燒(用怪燒也燒不了很多隻)