標題: 新來報到,向各位打個招呼~
hildolfr
決鬥者

積分 393
帖子 424
BP 393
註冊 2010-6-15
用戶註冊天數 5071
狀態 離線
221.127.242.163
大家好,小的是新來的

我原本是儲(是儲啊)GW的,後來越儲越灰。

是我的運氣太爛吧,一包包抽中伏,連爆盒都一樣
最救命的是,那些GW的死人插圖啊,對一個儲卡的人來說,插圖是最最最重要的(比價錢/效果更重要)
你那些動畫cap圖算什麼意思啊?!(又勞氣了...)

我的朋友說過,卡這個東西啊,只儲是不有趣的,一定要玩
我也想玩GW啊,但一看它的效果我就暈了,出到24彈的果然很複雜...

一直想找第二隻card game轉行,終於給我找到了BS,效果不太煩(我見它只出了七八彈)
價錢也OK,還有那個插圖啊,卡應該要這樣嘛

結果,我的起心肝,把GW全賤賣了,買了港版BS starter(因為要看一看rule book)
現在,在開始玩之前,有幾個問題想問一下大家

1 我想先爆一盒booster來補強我的starter(順便看看開到什麼讓我決定玩什麼色),爆邊彈好?
2 在哪裡可以找人玩BS?(我去開的天悅是玩GW的地頭,好像沒人玩BS)
3 港版和日版有什麼分別?(我看過之前的post,日版好像不可以參加官方比賽嗎,那我怎麼辦?我改行就是因為有得玩嘛)
4 這個私人一點,據說大部分玩BS的都是小學(雞),我已經大學了( ),會給人排擠嗎?

既然是大學生,我當然不會像小雞一樣,我是有心想玩BS的,還請各位多多指教

tf00307237 (Infinite Stratos)
決鬥者
仰望天空 才發覺天空離我如此遠

積分 538
帖子 581
BP 538
註冊 2010-5-23
用戶註冊天數 5094
來自 新大陸
狀態 離線
113.254.243.29
1.爆炎/混沌,sd01,02,視乎你玩咩色,先爆一爆基deck整好d基本料,再爆擴張包
2.天悅個邊應該有港版比賽時先有人玩bs吧
3.日版不可以參加官方比賽,港版有花,日版無花,底下make in xxxx有分別
4.應該唔會,見過有大人玩都無排濟

windbird (ランボ)
決鬥者
白色廢柴

積分 2364
帖子 675
BP 2364
註冊 2010-1-10
用戶註冊天數 5227
來自 黑耀樂園
狀態 離線
123.202.166.132
我想問下樓主想玩咩色??
因為各有各特點
講番問題先
1.爆盒方面最好睇下有冇第一代,我認為第一代係一副DECK最重要嘅,日版玩家到依家組DECK都要用到第一代
2.玩BS其實係邊到都玩得,不過最好就卡鋪呀,公園呀,係m記玩有可能比D員工話(我星期日先試過)
3.港版同日版後面都有花,不過日版係暗花禁解,質素方面,日版係好D嘅,因為日版嘅閃卡唔會彎唔會花,而港版就相反
4.我識幾個玩BS嘅人已經係在職人士,佢地玩比賽果陣D細路都冇排擠佢地,所以玩BS係冇分年紀之分,只係D人識唔識野JE~

darkload
賢者
裝甲:紅,紫,綠,白,青,黃

積分 5894
帖子 3809
BP 5894
註冊 2009-12-7
用戶註冊天數 5261
狀態 離線
121.202.4.217
建議玩日版

eric_chui (地球人)
決鬥者
粉砕して ...

積分 1963
帖子 752
BP 1963
註冊 2010-4-5
用戶註冊天數 5143
狀態 離線
119.246.184.65
建議玩日版!!!!!!!建議玩日版!!!!!
日版卡比港版靚好多

無頭像
123-marco (九刀流-劍王)
決鬥者

積分 1333
帖子 389
BP 1333
註冊 2010-2-13
用戶註冊天數 5193
來自 爪牙之奇岩遺跡
狀態 離線
219.73.29.37
冇錯,日版雖然貴D,但係質地靚勁多,強烈建議玩日版

mons
管理員
路…一直都在…

積分 5784
帖子 3744
BP 5784
註冊 2007-1-14
用戶註冊天數 6320
狀態 離線
121.203.16.158
1 我想先爆一盒booster來補強我的starter(順便看看開到什麼讓我決定玩什麼色),爆邊彈好?--->你打算玩日版定港版先?
2 在哪裡可以找人玩BS?(我去開的天悅是玩GW的地頭,好像沒人玩BS)--->天水圍的天悅?是的話近點的有新北江,遠小小的有元朗合益
3 港版和日版有什麼分別?(我看過之前的post,日版好像不可以參加官方比賽嗎,那我怎麼辦?我改行就是因為有得玩嘛)--->gw不是也有比賽嗎?日版多點變化同各種顏色的能力較平均,港版就能打比賽但變化極少同某些顏色的天下
4 這個私人一點,據說大部分玩BS的都是小學(雞),我已經大學了( ),會給人排擠嗎?--->我都係大學生~

chengsteven31 (聖光之帝-光京)
見習決鬥者

積分 273
帖子 214
BP 273
註冊 2010-2-25
用戶註冊天數 5181
狀態 離線
59.149.6.191
日版好似好小地方

chengsteven31 (聖光之帝-光京)
見習決鬥者

積分 273
帖子 214
BP 273
註冊 2010-2-25
用戶註冊天數 5181
狀態 離線
59.149.6.191

初優
賢者
我是場地

積分 2852
帖子 2259
BP 2852
註冊 2010-2-12
用戶註冊天數 5194
狀態 離線
221.127.149.53
mons大都係大學生黎xD
我係中學生..
(唔知點解一答就想答第4條- -"
小學雞的問題.
依我睇 大多小學雞係玩港版.
因為係受co-co同動畫影響.
暫時冇同過玩日版ge小學雞打過.

跟住第3.
日版同港版最大分別真係比賽
我想搵番個post咖-3- 但係搵唔到 - -"
mons大幫手搵搵.
個到有齊港日分析.

http://hkbs.freebbs.tw/viewthread.php?tid=856&highlight=%B4%E4%C2%E0%A4%E9
基本上你有心睇哂可以知港同日ge好多野.
如果而家又開多個港日討論post一定多野講左.
想睇下港版轉賽制情況如何.

2.你住邊先- -"
天悅的話 冇記錯係長沙灣.
個到真係唔知. 問個邊d人la.
1.等你決定玩港定日再答.

hildolfr
決鬥者

積分 393
帖子 424
BP 393
用戶註冊天數 5071
狀態 離線
221.127.67.86
真是很多人關照小的啊... 先在這裡謝謝大家

先是港版和日版的問題,真是很矛盾,我喜歡日版的質素,又想玩港版的比賽,我都不知了

不過看了各位都說第1彈很有用之後,我看我都是先爆盒港版的BS01,一來收一點有用的卡
先整副基礎deck,先玩熟一點,二來還可以玩官方的比賽

日版就等我玩熟一點再買吧

初優
賢者
我是場地

積分 2852
帖子 2259
BP 2852
用戶註冊天數 5194
狀態 離線
bs01的確有好多勁野.
無論事但1盒都好掂..
紅綠個盒就有賢樹同長矛
仲有隻雀一睇就知伏野黎.
紫白有千本同摭光.
仲有個張又係伏野黎.
(p.s 日版的renew有齊千本同摭光)
如果遲下想玩日ge
建議買紅綠.
因為個盒d野係renew冇ge.
況且港版而家係綠色0cost衝哂過去就嬴@@

SkulL
見習決鬥者

積分 476
帖子 157
BP 476
註冊 2009-12-23
用戶註冊天數 5245
狀態 離線
116.49.213.191

QUOTE:
原帖由 <i>初優</i> 於 2010-6-15 22:18 發表<br />
bs01的確有好多勁野.<br />
無論事但1盒都好掂..<br />
紅綠個盒就有賢樹同長矛<br />
仲有隻雀一睇就知伏野黎.<br />
紫白有千本同摭光.<br />
仲有個張又係伏野黎.<br />
(p.s 日版的renew有齊千本同摭光)<br />
如果遲下想玩日ge <br />
建議買紅綠.<br />
...

<br />
最憎依個玩法
你吾好教壞人先得架-3-

mons
管理員
路…一直都在…

積分 5784
帖子 3744
BP 5784
用戶註冊天數 6320
狀態 離線
121.203.16.158

QUOTE:
最憎依個玩法
你吾好教壞人先得架-3-

無話教5教壞人lor
港版比賽deck就係咁ga la= ="
速攻同速攻
你估日版咩
有中速deck......

無頭像
123-marco (九刀流-劍王)
決鬥者

積分 1333
帖子 389
BP 1333
註冊 2010-2-13
用戶註冊天數 5193
來自 爪牙之奇岩遺跡
狀態 離線
219.73.29.37
見識過港版的人都知道係玩湧怪殺人架la,有什麼問題?

無頭像
kaichau20002000
見習決鬥者

積分 188
帖子 142
BP 188
註冊 2010-3-4
用戶註冊天數 5174
狀態 離線
210.6.255.168
序:
有玩家才有遊戲
看見有熱心的玩家 我一定會全力支持的
首先講講BS這隻卡牌遊戲既特色
以晶核(CORE)為遊戲的賣點 取勝之道是看你怎運用晶核(CORE)的分配
六色各有特點/色 分工均行
以怪獸為軸心 魔法輔助 地形加快遊戲速度
卡牌分C/R/M/X/P/PX/EX的稀有度

主文會分為四部份:
第一部份為回答你的問題
第二部份為港與日的分別
第三部份為港與日的優與缺點
第四部份為個人對BS的未來走勢

第一:
1.要睇你決定玩港/日版才能下決定
因為港日的對戰風氣/方式各有不同
但以BS01的魔法為最普及化
紅色:BS01-011/BS01-014/BS01-099/BS01-114/BS01-117/BS01-118
紫色:BS01-030/BS01-036/BS01-038/BS01-046/BS01-104/BS01-124/BS01-125
綠色:BS01-056/BS01-062/BS01-063/BS01-106/BS01-107/BS01-132/BS01-134/BS01-140
白色:BS01-090/BS01-112/BS01-141/BS01-142/BS01-144/BS01-146/BS01-147
上述的有些是BS01-08也適給用的
2.港與日的玩家分佈是不同地區的
港版:大埔/荃灣
日被:天水圍/元郎
3.港版有官方比賽 但戰鬥風氣被主流所影響 戰術則以小型COMBO為主
日版則戰術較多變化較大 戰術以大型COMBO及一回殺為主
4.以我所知 不論港日玩家的層面也存在大中小學生/就業人仕的 問題應該不大

第二部份:
港日最大的分別 我認為不是品質的問題 而是戰鬥環境
第一部份我也有說過 港以小型COMBO/速度取勝 原因是未到BS07也沒有全面的操施解決
BS07出了代表六隻不同顏色的天之勇者系列後 湧小怪(MIN DECK)的問題得到全面解決
天之勇者系列效果-資源/需求/COST0-2或以下的SPIRITS不能削減生命值
心水清的人看了就會明白 為何日版能以大型的COMBO的戰鬥主軸

第三部份:
港版優勢:
1.有官方比賽
2.戰術較簡單
3.有官方的支持及宣傳(如PX卡
日版優勢:
1.戰術較多
2.品質較港版好
3.戰術性較豐富

港版缺點:
1.品質較日版差
日版缺點:
1.代數比港版多 一時難以消化
2.銷售地區有所局限

第四部份:
以下為個人感點;
BS絕對是後起之星 有望與老遊一拼卡壇一哥的地位(最少日本以拼贏
但在香港 BS名望為何那麼消沉
主要是存在港日版的分岐及害蟲的為禍
我常見有人說是香港代理商的問題
無錯! 香港代理商的確有問題存在 但我認為我們這些玩家也應該要付上責任
要求質數與日版相約 但價錢不變
要求更改比賽規則 但不提出實用的建議
不斷的要求 但試想一下 你為這卡牌遊戲付出過甚麼
只有金錢而已
有人有的是技術 但不教導給別的人
有人有的是智識 但只是答左一句講左等待無講既野
自顧自 試問怎能吸引新血進來BS的世界 怎能壯大BS的勢力 不論港與日版

初優
賢者
我是場地

積分 2852
帖子 2259
BP 2852
用戶註冊天數 5194
狀態 離線
更改港版賽制的話.
我記得開過一個post.
有人建議過 而個方案都有幾多人接受.
公司個邊都有judge係lee個壇
應該會知.

港日優點缺點亦都開過post講過.
頁數總共有10幾頁.(雖然有d離題xD

技術的話.
冇錯 我地lee到好多人都有- -"
問題係.
有係一回事. 教係一回事 聽唔聽又係另一回事.
我好有心機教某幾個咖 可惜最後我係覺得佢地太拖泥帶水.
有人叫人評deck 我都贊成佢地打埋原因
等多d人討論好壞.

話說日本官方係一早想禁止湧獸ge問題.
例如:xx虛空系列,藍色炸細分ge出現

以上都係補充姐.

mons
管理員
路…一直都在…

積分 5784
帖子 3744
BP 5784
用戶註冊天數 6320
狀態 離線
121.203.38.21
要求質數與日版相約 但價錢不變--->你要求過lee個(至少我地班日版玩家無lor= =")
要求更改比賽規則 但不提出實用的建議--->請看   一人一mail,表達意見!
不斷的要求 但試想一下 你為這卡牌遊戲付出過甚麼--->我的話,卡表和大家吹緊水ge lee 度
有人有的是技術 但不教導給別的人 有人有的是智識 但只是答左一句講左等待無講既野--->我盡量做ga la......(不過我由bs03先開始玩,真係好難教港版...sor...)
自顧自試問怎能吸引新血進來BS的世界 怎能壯大BS的勢力 不論港與日版--->我努力緊ga la

無頭像
kaichau20002000
見習決鬥者

積分 188
帖子 142
BP 188
註冊 2010-3-4
用戶註冊天數 5174
狀態 離線
210.6.255.168
認真過頭添= ="
話說我只想幫樓主分清楚如何選擇而已
感覺上我對上既POST絕對係駡戰的導火線
所以不用理我那個POST的說話
提高品質不加價是有理的
以港元對換日元的價位來說
日本買一包BS擴充包既價錢真係唔需要HKD$17~20(以對換價來說

hildolfr
決鬥者

積分 393
帖子 424
BP 393
用戶註冊天數 5071
狀態 離線
221.127.170.90
結果我都是爆了一盒BS01香港版,老闆說1盒有8張閃,我果盒就有2張M,6張R。如果我在開盒時做的登記沒錯的話,連開5包的話多數會有2-3張閃,只有2個抽法會只有1張閃,相信之前那位不幸的朋友連抽9包都沒閃(我記得在這裡看過的,但不記得是哪裡了)的情況是很少見的。之後我真的去連開了5包BS03香港版,結果中了2張M,我的理論總算OK。

...啊,又離題了,爆了25包卡之後,我看應該可以先整副實驗deck試試,根據我抽的數量,應該是紫+白/綠的了,另外再整1副012腦殘湧怪deck試試我有沒有辦法破這招,如果有效的再和大家講。

決鬥者

積分 538
帖子 581
BP 538
用戶註冊天數 5094
來自 新大陸
狀態 離線
以港版黎講,一副deck用既閃卡其實好少,其他都係白卡,所以爆港版其實算係幾曬錢,其實收主要既料既話,慳返好多錢兼好快整到副似樣既deck,港版其實無乜排列可言,反而日版既排列令人有成功感,其實你可以去參加港版比賽,順道熟習下d人點打,加上可以同人收卡放卡,幫自己快d整好副野。

smallbilly (窮人)
決鬥大師
中六生

積分 5593
帖子 5699
BP 5593
註冊 2010-3-4
用戶註冊天數 5174
來自 屯門碼頭
狀態 離線
183.178.185.140
玩港版,除左白色咩色都玩湧獸

沉睡的猛虎
長老
劍無極

積分 3401
帖子 2842
BP 3401
註冊 2009-12-30
用戶註冊天數 5238
狀態 離線
210.6.223.85
白色都可以湧獸 港版既都得...唔知有個白銀流星咩

bel (Zeta)
決鬥者

積分 1284
帖子 631
BP 1284
註冊 2010-4-18
用戶註冊天數 5129
狀態 離線
220.246.56.157
if u儲 play yellow

決鬥者

積分 538
帖子 581
BP 538
用戶註冊天數 5094
來自 新大陸
狀態 離線
白色都可以湧獸,只不過湧得慢少少...

hildolfr
決鬥者

積分 393
帖子 424
BP 393
用戶註冊天數 5071
狀態 離線
221.127.138.150

QUOTE:
原帖由 tf00307237 2010-6-17 10:20 發表以港版黎講,一副deck用既閃卡其實好少,其他都係白卡,所以爆港版其實算係幾曬錢,其實收主要既料既話,慳返好多錢兼好快整到副似樣既deck,港版其實無乜排列可言,反而日版既排列令人有成功感,其實你可以去參 ...

是啊,我抽的閃的效果都不是太好,不過可以在哪裡買散卡?好像不太多地方有...

決鬥者

積分 538
帖子 581
BP 538
用戶註冊天數 5094
來自 新大陸
狀態 離線
http://www.danielco.com.hk/card/battle_spirits/event.html
以上比賽既部分地方店鋪有散卡賣,但唔建議買,因為有用既都比人晨早收曬,同埋會收得貴,建議去比賽地方同個邊d玩家換或收,通常可以好平咁收返黎,話唔定有意外收穫,咁岩星期六,日有官方比賽,今個星期六係屯門,如果你唔覺得遠既話可以去一去,拎d經驗之餘又可以換/收下卡,我之前都係乜都唔識,靠打比賽係咁拎經驗同換主要用既卡,當打好左港版,再慢慢再打日版,港版打到咁上下就會開始悶......

初優
賢者
我是場地

積分 2852
帖子 2259
BP 2852
用戶註冊天數 5194
狀態 離線
221.126.139.138
我可以好大膽咁講.
想買散卡 去元朗/天水圍/tm la.
我可以肯定係最平.

我都建議你打比賽..
你去一次比賽 永世難忘- -"
去完 打篇感想上黎..

決鬥者

積分 538
帖子 581
BP 538
用戶註冊天數 5094
來自 新大陸
狀態 離線
@@,確實記得第一次打比賽係好難忘,想當年,第一次就打黃XX,佢用火焰長矛炸自己地竟然draw卡,最慘既係,佢縮完規都係輸...跟住前幾個星期打九龍灣星輝,打比賽打到對面細佬喊,搞到我有種罪惡感...

初優
賢者
我是場地

積分 2852
帖子 2259
BP 2852
用戶註冊天數 5194
狀態 離線
221.126.139.138
原來比人長矛個個係你牙@@?
我有一次係比人地龍王姐.
之後都冇.
因為冇幾耐之後我就玩左日版.
唔想再跌落港版d黑暗入面.

決鬥者

積分 538
帖子 581
BP 538
用戶註冊天數 5094
來自 新大陸
狀態 離線
e+港版個風氣算好返好多,暫時未見有嚴重縮規,自從某某人不在,其實我係兩邊走,港版同日版都玩,去打港版比賽個陣順道可以推廣下日版(其實係同人賽後玩日版)...畢竟港日各有各好...

12334566 (保密)
高級決鬥者
長老

積分 2901
帖子 1092
BP 2901
註冊 2010-4-12
用戶註冊天數 5135
來自 魔界
狀態 離線
219.77.97.181
未見有嚴重縮規because we port them la..