標題: 不死幾個問題
vincent19981115
決鬥者
原來日版好鬼難玩.........

積分 214
帖子 413
BP 214
註冊 2012-8-25
用戶註冊天數 4272
狀態 離線
222.167.20.57
1:如果我場上有一張虛皇帝,人地有一張獨眼武神,那如果人地個張得番1粒core,洗唔洗死?
2:如果我自己殺左我們D spirits(自己用死亡天平),那可唔可以開不死?
3:如果我有張血具係場上,那我D spirits 放左2/下的core,那攻擊個下會死,那人地洗唔洗扣life/擋
請各位教下我..謝謝

無頭像
badmeetevil
見習決鬥者

積分 170
帖子 231
BP 170
註冊 2012-11-22
用戶註冊天數 4183
狀態 離線
183.178.68.54
1 NO

2可以

3 no need

無頭像
FATYAN (恩)
見習決鬥者

積分 48
帖子 143
BP 48
註冊 2012-2-8
用戶註冊天數 4471
狀態 離線
183.179.190.42

QUOTE:
原帖由 vincent19981115 於 2012-12-30 19:50 發表
1:如果我場上有一張虛皇帝,人地有一張獨眼武神,那如果人地個張得番1粒core,洗唔洗死?
2:如果我自己殺左我們D spirits(自己用死亡天平),那可唔可以開不死?
3:如果我有張血具係場上,那我D spirits 放左2/下的co ...

回你問題
Q1.
虛皇帝效係CORE數+1,如果對方的spirit lv1要1core 因虛皇帝效要有2 cores以上黎維持水平 禁佢身上的1core 禁就要離埸(但有紫甲就唔會受虛皇帝效)
原因:因為佢唔夠core黎維持水平,所以會離埸
Q2.
可以
Q3.
唔需要

決鬥者

積分 214
帖子 413
BP 214
用戶註冊天數 4272
狀態 離線
十分謝謝上面2位的回答,不過我想問多個問題,如果我用不死召spirits,那可唔可以用場上的core?同埋如果可以,那係唔係在地卡/spirits上的core轉幾多粒去隻spirit(不死)都得?

smallbilly (窮人)
決鬥大師
中六生

積分 5593
帖子 5699
BP 5593
註冊 2010-3-4
用戶註冊天數 5177
來自 屯門碼頭
狀態 離線
124.244.167.229
如果我用不死召spirits,那可唔可以用場上的core?
-->可以
同埋如果可以,那係唔係在地卡/spirits上的core轉幾多粒去隻spirit(不死)都得?
-->是

決鬥者

積分 214
帖子 413
BP 214
用戶註冊天數 4272
狀態 離線
謝謝#5,不過我重有條問題..如果我開暗劍,那我的虛皇帝死左,那是不是變了3/4/7?

炎武2011 (2014了!怎麼辦!)
高級決鬥者
路過的卡鬥士

積分 699
帖子 1514
BP 699
註冊 2011-8-9
用戶註冊天數 4654
來自 暗之彼方
狀態 離線
203.210.5.66
yes