標題: 烈霸問題
Victor
見習決鬥者
藍deck新手

積分 150
帖子 213
BP 150
註冊 2012-10-23
用戶註冊天數 4222
狀態 離線
219.79.231.213
如果場上有張回復狀態的spirit狀態的brave, 而我在flash時出烈霸,可否即合?

ghgh8360
高級決鬥者
BS x PAD !!

積分 162
帖子 1067
BP 162
註冊 2012-8-30
用戶註冊天數 4276
狀態 離線
124.244.68.156

QUOTE:
原帖由 Victor 於 2013-1-11 12:03 發表
如果場上有張回復狀態的spirit狀態的brave, 而我在flash時出烈霸,可否即合?

不可. 除非用BRAVE FLASH

kekepalo (衰鬼上帝)
見習決鬥者

積分 129
帖子 138
BP 129
註冊 2012-12-14
用戶註冊天數 4170
來自 China
狀態 離線
116.48.120.10
要main turn

Diend獵騎 (中二佬)
高級決鬥者

積分 839
帖子 1618
BP 839
註冊 2011-12-5
用戶註冊天數 4545
狀態 離線
218.253.90.73

QUOTE:
原帖由 kekepalo 於 2013-1-11 14:47 發表
要main turn

main turn都唔可以直合

無頭像
buyer
初心者

積分 15
帖子 29
BP 15
註冊 2012-2-15
用戶註冊天數 4473
狀態 離線
115.160.174.94

QUOTE:
原帖由 ghgh8360 於 2013-1-11 12:12 發表

不可. 除非用BRAVE FLASH

其實正常情況無論點出,都只可以係BRAVE合左SPIRITS
係唔可以SPIRITS合落BRAVE度的.....

kekepalo (衰鬼上帝)
見習決鬥者

積分 129
帖子 138
BP 129
註冊 2012-12-14
用戶註冊天數 4170
來自 China
狀態 離線
116.49.186.248
我話係main tuen飛出唻,召喚怪的時候,先可以合

無頭像
buyer
初心者

積分 15
帖子 29
BP 15
用戶註冊天數 4473
狀態 離線
112.119.214.82

QUOTE:
原帖由 kekepalo 於 2013-1-12 18:07 發表
我話係main tuen飛出唻,召喚怪的時候,先可以合

〔フラッシュ〕【烈神速】『お互いのアタックステップ』自分のトラッシュのコアが5個以上のとき、自分のトラッシュのコアすべてを自分のフィールド/リザーブに好きなように置くことで、手札にあるこのスピリットカードを、コストを支払わずに召喚する。

何來main phase可以飛出黎呢.......
就算main phase俾你開バースト出黎都唔可以合落隻brave度啦......

無頭像
timmy98bb (超電磁炮)
禁止訪問

桃浪大世界

積分 344
帖子 478
BP 344
註冊 2012-1-30
用戶註冊天數 4489
來自 慾望
狀態 離線
219.78.131.72
*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
無頭像
buyer
初心者

積分 15
帖子 29
BP 15
用戶註冊天數 4473
狀態 離線
112.119.214.14

QUOTE:
原帖由 timmy98bb 於 2013-1-13 18:06 發表

好簡單,只要支付COST就可以main turn出

樓主又冇話要烈神速出黎,佢只係話flash time出姐,

咁要flash time出又唔一定耍【烈神速】咖,你唔比佢想用闇騎士拉咩?

============================= ...

請睇下說明書先講- -
main step冇flash time的....
flash time只會係 attack step先會發生.....
而main step係可以解決 flssh 效果.....而唔係有flash time
最重要係!!!!
佢只講spirits狀況嘅brave同烈霸2張卡,,,又何來闇騎士呢....
如果你要強詞奪理咁講,,我真係唔知講咩好

無頭像
禁止訪問

桃浪大世界

積分 344
帖子 478
BP 344
用戶註冊天數 4489
來自 慾望
狀態 離線
219.78.131.72
無頭像
buyer
初心者

積分 15
帖子 29
BP 15
用戶註冊天數 4473
狀態 離線
112.119.214.14

QUOTE:
原帖由 timmy98bb 於 2013-1-13 22:24 發表

我唔係指main step有 flesh time(呢D野身為BS老嘅我當然知啦),
我亦冇指烈神速可以mian step開,
而係你可以在main step支付7(-2=5)cost黎召烈霸

你要明白佢只係問在flash time,spirits狀態& ...

老手
請細看樓主問題
"如果場上有張回復狀態的spirit狀態的brave, 我在flash時出烈霸,可否即合?"

大家係針對樓主所講的說話而解釋...
想佢樓主明白當中道理
仲有...
就樓主所講的情況
flash time要出烈霸,,唔係burst就算係烈神速....
最要的是,,我講flash係因為有人誤導樓主main step可以.....

而且說真的,問題一早已經解答.......

無頭像
禁止訪問

桃浪大世界

積分 344
帖子 478
BP 344
用戶註冊天數 4489
來自 慾望
狀態 離線
219.77.60.10
無頭像
buyer
初心者

積分 15
帖子 29
BP 15
用戶註冊天數 4473
狀態 離線
112.119.214.176

QUOTE:
原帖由 timmy98bb 於 2013-1-15 21:58 發表

其實我一直都係話緊你:
"〔フラッシュ〕【烈神速】『お互いのアタックステップ』自分の ...

你要明白樓主呢個問題
唔係問緊"如果在flash timing時出"spirits",可以合在spirits狀態的brave?"
佢講到明係烈霸呢一隻spirits,你唔諗烈神速同brust效果出烈霸
咁係咪有d問題先?

如果佢講緊係普通一隻spirits,我一定唔會話你間騎士拉出有問題
但問題在於樓主指名"烈霸"
當然你可以話"佢冇指定要烈神速同brust效果出,只係flash timing出"
但如果真係咁樣
何必問題題目係"烈霸問題"呢?

或者可能我真係諗多左啦
就當我誤會樓主意思吧....

kwanhung730
決鬥者

積分 579
帖子 922
BP 579
註冊 2011-9-7
用戶註冊天數 4634
狀態 離線
14.136.85.64

QUOTE:
原帖由 buyer 於 2013-1-15 23:24 發表

你要明白樓主呢個問題
唔係問緊"如果在flash timing時出"spirits",可以合在spirits狀態的brave?"
佢講到明係烈霸呢一隻spirits,你唔諗烈神速同brust效果出烈霸
咁係咪有d問題先?

...

重點係佢係針對住你既問題唔係樓主既問題-_-
((路過

無頭像
buyer
初心者

積分 15
帖子 29
BP 15
用戶註冊天數 4473
狀態 離線
112.119.214.176

QUOTE:
原帖由 kwanhung730 於 2013-1-16 00:40 發表

重點係佢係針對住你既問題唔係樓主既問題-_-
((路過

唉,,我只可說"秀才遇着兵"

無頭像
禁止訪問

桃浪大世界

積分 344
帖子 478
BP 344
用戶註冊天數 4489
來自 慾望
狀態 離線
219.77.216.49
無頭像
禁止訪問

桃浪大世界

積分 344
帖子 478
BP 344
用戶註冊天數 4489
來自 慾望
狀態 離線
219.77.216.49
無頭像
kaimingken
決鬥者

積分 351
帖子 577
BP 351
註冊 2012-3-4
用戶註冊天數 4455
狀態 離線
119.246.75.220

係唔可以

其實嘈d咩
有時間罵戰不如解問題啦

無頭像
風乂使者
決鬥者

積分 464
帖子 464
BP 464
註冊 2012-4-5
用戶註冊天數 4424
狀態 離線
123.203.216.188

QUOTE:
原帖由 buyer 於 2013-1-13 21:42 發表

請睇下說明書先講- -
main step冇flash time的....
flash time只會係 attack step先會發生.....
而main step係可以解決 flssh 效果.....而唔係有flash time
最重要係!!!!
佢只講spirits狀況嘅br ...

知唔知突機龍個效可以係main step用架?
只要唔係規定特定階段就可以係main/相方攻擊階段用flash timing
但攻擊階段上flash timing可以分成咁(攻擊宣言>flash timing>防守宣言>flash timing)
咁點解可以係main step用main/flash效
原理一樣
你用雙光flash都可以係main step用吧(詳睇日版說明書第9頁)
main step:spirits 召喚,nexus配置, flash效果使用(Magic以外flash效果),brave召喚,magic使用,core移動,brave合體/分離/交換,burst set(一回合一次)

Magic效果以外的Flash效,可以係Main Step使用(只要係冇規定特定階段)

烈霸

[バースト:自分のライフ減少後]自分のライフが3以下のとき、このスピリットカードを召喚する。

[フラッシュ]【烈神速『お互いのアタックステップ』自分のトラッシュのコアが5個以上のとき、自分のトラッシュのコアすべてを自分のフィールド/リザーブに好きなように置くことで、手札にあるこのスピリットカードを、コストを支払わずに召喚する。

有講明雙方攻階先用得 就只可以係攻階用

QUOTE:
原帖由 Diend獵騎 於 2013-1-11 17:01 發表

main turn都唔可以直合

Main係可以直合
樓上們唔該真係睇哂成本說明書再講
================================================
至於樓主...
烈神速上之後其實係唔可以同場上brave合體
因為場上spirits狀態brave係當spirits 烈霸同樣係spirits spirits同spirits緊係合唔到體
簡單來講 只有brave合spirits 冇spirits合brave
係烈神速上烈霸 麻煩下個main step再處理brave合體/分離/交換事項
只有有神速brave用神速上場時 可以選擇佢係spirits定係brave做spirits/直接合體(滿足到brave合spirits規則

無頭像
buyer
初心者

積分 15
帖子 29
BP 15
用戶註冊天數 4473
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 風乂使者 於 2013-1-16 23:47 發表

只要唔係規定特定階段就可以係main/相方攻擊階段用flash timing
但攻擊階段上flash timing可以分成咁(攻擊宣言>flash timing>防守宣言>flash timing)
咁點 ...

老兄
你講得無錯,
我都講明白應該咁樣講會好d
但我特別想說main係可以使用flash效果,而不是有使flash timing
只係怕有人睇完
以為可以係人地turn出magic行flash效果

而我說main step唔可以直合
只是基於樓主說要手牌spirits合落spirits狀況的brave而說的

謝謝你詳細的解說

無頭像
buyer
初心者

積分 15
帖子 29
BP 15
用戶註冊天數 4473
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 timmy98bb 於 2013-1-16 20:32 發表

"你要明白樓主呢個問題
咁係咪有d問題先 ...

其實我都有唔岩,
我相信大家都明白道理同問題
我對我的言論及態度,作出道歉

無頭像
禁止訪問

桃浪大世界

積分 344
帖子 478
BP 344
用戶註冊天數 4489
來自 慾望
狀態 離線
219.78.134.35
CYPHER (聖剣ソ騎神)
長老
Жみヱ.ヶЧЭ.ЗУみЭьヶ⑦

積分 3779
帖子 5005
BP 3779
註冊 2010-10-28
用戶註冊天數 4949
狀態 離線
14.198.174.41

QUOTE:
原帖由 風乂使者 於 2013-1-16 23:47 發表

咁點 ...

其實main都係唔可以spirit召喚時直接合體
只是main時spirit召喚後再手動將brave合體
所以如果你場上得番1core用你係唔可以將spirit進行合體召喚

規書記述係main step可以用flash效果而唔係main step有flash timing

另1記述係brave的場合,有適合條件的spirit時可選擇spirit狀態召喚或直接合體召喚而唔係你所講的main時spirit可和brave直接合體召喚