標題: 俺の叱咤十大
zidanebenny (夏露萬歲~)
專業決鬥者
傳聞在這所鬧鬼的家

積分 1217
帖子 4611
BP 1217
註冊 2010-8-18
用戶註冊天數 5024
來自 爪牙の奇岩遺跡
狀態 離線
113.252.143.211
俺の叱咤十大
總計一下我的IPOD裡"播放次數"最高的10首歌曲吧~

第十位    播放次數:77

作曲:Randy Chow / 徐浩 / 蘇耀宗@the Island
填詞:黃偉文
編曲:Jim Ling@Zoo Music
監製:舒文@Zoo Music
冷笑話 主唱:薛凱琪
http://www.youtube.com/watch?v=2EVvDULrrFw

明天更新第九-第二位~

hobb928
見習決鬥者

積分 67
帖子 243
BP 67
註冊 2012-7-17
用戶註冊天數 4325
狀態 離線
222.167.179.76
香港樂壇冇救架la~除左As One
日本動漫歌最可挽留j pop既歌,其他簡直係垃圾
我係哈韓~梗係聽韓文歌la

專業決鬥者
傳聞在這所鬧鬼的家

積分 1217
帖子 4611
BP 1217
用戶註冊天數 5024
來自 爪牙の奇岩遺跡
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 hobb928 於 2013-1-28 17:37 發表

紅字慳d啦
淨睇偶像派
韓文歌歌詞你聽得明我又唔拘?

aacc8430
決鬥者
唉 ~~~sosad~~~

積分 242
帖子 502
BP 242
註冊 2012-5-27
用戶註冊天數 4376
狀態 離線
59.149.115.11
講真
身邊條條女都鐘意k-pop
我又唔明k-pop有乜咁好聽

J-pop好聽好多(唔理邊個唱 好聽就得)但我不時都有聽少少中文歌的

funglongsan (EMINEM )
高級決鬥者

積分 852
帖子 1301
BP 852
註冊 2011-11-26
用戶註冊天數 4559
來自 外星學園
狀態 離線
183.178.69.110
ENG Rap 永遠是對的 !!!!!!!!!!!

專業決鬥者
傳聞在這所鬧鬼的家

積分 1217
帖子 4611
BP 1217
用戶註冊天數 5024
來自 爪牙の奇岩遺跡
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 aacc8430 於 2013-1-28 18:09 發表
講真
身邊條條女都鐘意k-pop
我又唔明k-pop有乜咁好聽

J-pop好聽好多(唔理邊個唱 好聽就得)但我不時都有聽少少中文歌的

唔同地方有唔同既流行曲
我都覺得J-POP好聽既~

無頭像
hofftin00 (河粉)
見習決鬥者

積分 48
帖子 194
BP 48
註冊 2012-4-12
用戶註冊天數 4421
來自 火星
狀態 離線
116.48.32.3
香港只聽地下BAND的路過
KPOP電話1首都冇

anson192837 (朗)
高級決鬥者

積分 1451
帖子 2358
BP 1451
註冊 2010-5-21
用戶註冊天數 5113
狀態 離線
123.136.14.162
手機同電腦完全冇粵語同韓文歌的路過

乂楓炎乂
高級決鬥者

積分 342
帖子 1490
BP 342
註冊 2011-9-3
用戶註冊天數 4643
狀態 離線
61.18.4.10
支持台灣樂壇既朋友舉手
http://www.youtube.com/watch?ann ... A&v=d9fL3ultYco
超讚!!!

乂楓炎乂
高級決鬥者

積分 342
帖子 1490
BP 342
註冊 2011-9-3
用戶註冊天數 4643
狀態 離線
61.18.4.10

QUOTE:
原帖由 hobb928 於 2013-1-28 17:37 發表

As One唔識-.-
http://www.youtube.com/watch?v=p7DEnZE3Cqs&feature=related
可能有d幼稚,但係太好聴,小學聽到中學~0~

高級決鬥者

積分 852
帖子 1301
BP 852
用戶註冊天數 4559
來自 外星學園
狀態 離線

專業決鬥者
傳聞在這所鬧鬼的家

積分 1217
帖子 4611
BP 1217
用戶註冊天數 5024
來自 爪牙の奇岩遺跡
狀態 離線
第九位    播放次數:135

作曲:Eric Kwok / Jerald
填詞:黃偉文
編曲:Swing
監製:Swing,陳奕迅
重口味 主唱:陳奕迅
收錄專輯:2012《...3mm》

第八位 播放次數:167

作曲:曲婉婷
填詞:曲婉婷
編曲:張峽浩
監製:于逸堯 / 張峽浩
沒有目的地愛了 主唱:余春嬌 (楊千樺)
http://www.youtube.com/watch?v=KBe-Qlhk28Y
收錄專輯:2012《春嬌與志明 (單曲) 》

第七位 播放次數:185

作曲:羅力威
填詞:林夕
編曲:Johnny Yim
監製:舒文@Zoo Music
雙子情歌 主唱:羅力威 容祖兒
http://www.youtube.com/watch?v=ExpRX5d_2uU
收錄專輯:2012《L.L.V. II》

第六位 播放次數:229

作曲:Eric Kwok
編曲:Eric Kwok
監製:Eric Kwok
圓謊 主唱:容祖兒
http://www.youtube.com/watch?v=riP8oILLYZo
收錄專輯:2009《A Time For Us》

高級決鬥者

積分 852
帖子 1301
BP 852
用戶註冊天數 4559
來自 外星學園
狀態 離線
認真
曲婉婷 d 歌好好聽

eg : Drenched / You Exist in My Song

專業決鬥者
傳聞在這所鬧鬼的家

積分 1217
帖子 4611
BP 1217
用戶註冊天數 5024
來自 爪牙の奇岩遺跡
狀態 離線
第五位 播放次數:245

作曲:王雙駿
作詞:陳詠謙   
編曲:王雙駿
監製:王雙駿
加大力度 主唱:容祖兒
收錄專輯:2012《MOMENT》
http://www.youtube.com/watch?v=1g7o43Lk9VI

第四位 播放次數:317

作曲:陳光榮
填詞:周耀輝
編曲:陳光榮
監製:陳光榮
我所知的兩三事 主唱:容祖兒
收錄專輯:2009《A Time For Us》
http://www.youtube.com/watch?v=KE_33liyStw

第三位! 播放次數:341

作曲:Cousin Fung
填詞:周博賢
編曲:Cousin Fung
監製:周博賢
17度 主唱:謝安琪
收錄專輯:2008《Binary》
http://www.youtube.com/watch?v=Cj3I7xGNymM

第二位! 播放次數:487

作曲:楊淽
編曲:陳珀
監製:Alvin Leong
我本人 主唱:吳雨霏
收錄專輯:2011《我本人》
http://www.youtube.com/watch?v=63ZZtZmVwuQ

專業決鬥者
傳聞在這所鬧鬼的家

積分 1217
帖子 4611
BP 1217
用戶註冊天數 5024
來自 爪牙の奇岩遺跡
狀態 離線
俺の叱咤十大

俺の叱咤樂壇至尊歌曲
俺の叱咤樂壇男/女歌手(金銀銅)
即將揭曉

hobb928
見習決鬥者

積分 67
帖子 243
BP 67
用戶註冊天數 4325
狀態 離線
韓文個個都聽,打個例子~PSY,美國佬日日唱著,都唔知佢歌詞係咩啦
你對香港樂壇見識淺窄者,老實講,邊個頒獎禮冇容祖兒,eason,古巨基架
GEM又係,把口臭到乜咁,有實力都冇用la

xjhm2468 (環奈呀( ̄∇ ̄))
高級決鬥者
我是人渣

積分 483
帖子 1539
BP 483
註冊 2010-10-11
用戶註冊天數 4970
來自 地球
狀態 離線
119.236.41.94
我仲聽緊abcd渣喎
不知幾好聽

hobb928
見習決鬥者

積分 67
帖子 243
BP 67
用戶註冊天數 4325
狀態 離線
我既(香港) 三大咪咁lol有原因架:]:
1))吳雨霏(聲音高低亦可,有實力的歌手,可惜公司唔簽TVB)
2))As One(香港暫時最好既女子組合架la好過Super Girl唱歌走音+TVB做馬,好過Super豬扒)
3))Sugar Club(改篇歌好好,不過好快過時)& 陳僖儀(d歌切入人心)
日文歌:
1))來日 黄金樹合唱板
2))最高的單戀 彩語片尾曲
3))K on 1st OP
韓文唔多say la

hobb928
見習決鬥者

積分 67
帖子 243
BP 67
用戶註冊天數 4325
狀態 離線
關家姐都ok 既...失戀哲理55- -

專業決鬥者
傳聞在這所鬧鬼的家

積分 1217
帖子 4611
BP 1217
用戶註冊天數 5024
來自 爪牙の奇岩遺跡
狀態 離線
113.252.143.210

QUOTE:
原帖由 hobb928 於 2013-1-28 23:48 發表
韓文個個都聽,打個例子~PSY,美國佬日日唱著,都唔知佢歌詞係咩啦
你對香港樂壇見識淺窄者,老實講,邊個頒獎禮冇容祖兒,eason,古巨基架
GEM又係,把口臭到乜咁,有實力都冇用la

姐係聽唔明啦
有資格話我?
Robynn & Kendy都好過As One啦
人人品味唔同我都算
GEM口臭甄妮算咩

derekak45
高級決鬥者

積分 633
帖子 2260
BP 633
註冊 2010-9-19
用戶註冊天數 4992
狀態 離線
61.18.166.142
首先,加大力度既洗腦程度根本高超至於k-pop,一首都唔聽.
粵語,正路歌手基本支持eason,的確有料,頒獎禮有佢份更加證明佢有實力
此外,tonick既抵死白話歌我都幾鐘意,既反映事弊,又能貼近生活
但系,我最愛既歌始終離唔開周杰倫同埋Coldplay
周董才華橫溢,曲詞舞唱都難唔到佢,抵佢紅足十幾年
最近又出新碟,向大家推介公主病呢首頗玩味既歌,其他歌曲亦屬良品,不一一介紹
http://www.youtube.com/watch?v=S-p4gXbIifo

而講Coldplay呢隊band,我真系好想介紹下fix you呢首用電結他來治癒心靈既歌
開始既時候以管風琴令人平靜 ,直到bridge一刻令人真正有抒發自己心中所有負面情緒既沖動,用歌詞同樂器沖走所有不快,極力推介大家聆聽
http://www.youtube.com/watch?v=JI-o25K6B-E

以下附送歌詞:
When you try your best, but you don't succeed
When you get what you want, but not what you need
When you feel so tired, but you can't sleep
Stuck in reverse

And the tears come streaming down your face
When you lose something you can't replace
When you love someone, but it goes to waste
Could it be worse?

Lights will guide you home
And ignite your bones
And I will try to fix you

And high up above or down below
When you're too in love to let it go
But if you never try you'll never know
Just what you're worth

Tears stream down your face
When you lose something you cannot replace
And I...

Tears stream down on your face
I promise you I will learn from my mistakes
And I...

專業決鬥者
傳聞在這所鬧鬼的家

積分 1217
帖子 4611
BP 1217
用戶註冊天數 5024
來自 爪牙の奇岩遺跡
狀態 離線
周董我近排開始聽......
紅塵客棧呢種中國風歌係佢先唱得好聽
講下點解呢10首歌我聽得最多....

專業決鬥者
傳聞在這所鬧鬼的家

積分 1217
帖子 4611
BP 1217
用戶註冊天數 5024
來自 爪牙の奇岩遺跡
狀態 離線
首先係度希望各位聽下上列俺の尊業推介既10首歌

第十位 冷笑話
WYMAN既詞真係無得彈...
由阿FI鐘意講冷笑話既性格引申到
戀愛中兩人冷卻的感情...
阿FI係唱得呢種苦澀,但又唔係大路既悲情歌

第九位 重口味
又係WYMAN,不多作解釋
p.s.真係想eason記下歌詞.....

第八位 沒有目的地愛了
丁太國語係有dd唔ok
Wanting曲詞好感人
但整體感覺良好,特別係其中一句"曾經說好的:取了就不能捨"
惟副歌部分重複次數略多

第七位 雙子情歌
師姊弟兩個既和音都好悅耳
特別之處為兩位都係雙子座
夕爺既詞除左"聽新聞聽出義憤"有少少怪之外
"愛我就像坐過山車看海"點出首歌既重點
雙子座的雙面性格讓人捉摸不定

第六位 圓謊
又一非大路悲情歌
明明悲情但係曲風完全無悲既感覺
成首歌都一直講瞞住伴侶既無奈
"彼此關係如夢幻才完美"
雖然本人覺得應該坦誠= =

第五位 加大力度
可能有人覺得好洗腦
但係我唔抗拒呢種電音HIGH歌
雖然首歌真係無咩主題

第四位 我所知的兩三事
同上
比較有主題

專業決鬥者
傳聞在這所鬧鬼的家

積分 1217
帖子 4611
BP 1217
用戶註冊天數 5024
來自 爪牙の奇岩遺跡
狀態 離線
俺の叱咤樂壇至尊歌曲!!!!!!!!
播放次數:547!

無錯!
講男講女!!!!!!!!

作曲:伍仲衡
填詞:藍奕邦
編曲:Richard Yuen
監製:Joseph Ip
主唱:露雲娜 / 陳奕迅
收錄專輯:2010《TASTE the ATMOSPHERE》

(女)
男共女的事  總有人偏私
未花光心智  人便透支

(男)
男共女的事  深究無意義
或有可能慢慢地去摸索便成事

(男)
戀愛不見得叫人坐不安心怯慌
並沒耐性預計失望
只想可與她吃和喝
倦極睡到不見陽光

(女)
誰亦說得易  得我在反思
共他的相處  如像對峙

(男)
誰亦有本事  戀到傻痴痴
若你堅持善用在你心那份童稚

(合)
如講起戀愛這課題我不需跟你一般見地
如擠身戀愛中我和對方亦沒法分出勝利

(男) 假使只願每刻講道理  神經也枯死
(女) 忘記去照顧眼口耳鼻
(合) 就當參加遊戲  場中各施各法術與秘技

(女)
早已不記得幼時與他怎瘋與癲
現時面臨萬個考驗
猜測爭拗中經營這家室
獨個操控場面

(男) 其實有些事  不說便不知  或者不該說
(合) 愛是懷疑
(女) 還是你不知  戀到傻痴痴  沒法解讀
(合) 浪漫後再相處是何事

(合)
如講起戀愛這課題我不需跟你一般見地
如擠身戀愛中我和對方亦沒法分出勝利

(男) 假使只願每刻講道理  神經也枯死
(女) 忘記去照顧眼口耳鼻
(合) 就當參加遊戲  場中各施各法術與秘技

(合)
如講起戀愛這課題你不需跟我諸多顧忌
難得今天有充足時間坐下共你分享見地

(男) 即使愛著那位不是你  無需對不起
(女) 來鬥鬥氣也算種趣味
(合) 或更需感謝你  來跟我參透愛情那意味

(女) 下次街中遇見  (男) 來打個招呼
(合) 請勿客氣

專業決鬥者
傳聞在這所鬧鬼的家

積分 1217
帖子 4611
BP 1217
用戶註冊天數 5024
來自 爪牙の奇岩遺跡
狀態 離線
113.252.141.168
講男講女必聽啊!!!!!!!!
http://www.youtube.com/watch?v=nhg_ZBTZdBk

hobb928
見習決鬥者

積分 67
帖子 243
BP 67
用戶註冊天數 4325
狀態 離線
14.0.208.106
Fan如偶像,一樣口臭,無品Fan一名,b__ch照講?論資格?不如做少少對社會有貢獻先講la
人人觀點都角度唔到,kpop洗腦 fine~
但係我自問冇Band3生口吻,一不來人生攻擊,二來不品評論fans
如果你係要互踩,ok,我陪你玩

專業決鬥者
傳聞在這所鬧鬼的家

積分 1217
帖子 4611
BP 1217
用戶註冊天數 5024
來自 爪牙の奇岩遺跡
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 hobb928 於 2013-1-30 17:09 發表
Fan如偶像,一樣口臭,無品Fan一名,b__ch照講?論資格?不如做少少對社會有貢獻先講la
但係我自問冇Band3生口吻,一不來人生攻擊,二來不品評論fans
如果你係要互踩,o ...

我唔係GEM既FANS囉
http://hk.ent.yahoo.com/news/%E5%A4%A7%E5%A7%90%E5%A4%A7%E6%89%8B%E8%A8%98-%E8%91%89%E5%BE%B7%E5%AB%BB%E6%9D%9C%E9%BA%97%E8%8E%8E%E7%94%84%E5%A6%AE-%E8%BE%A3-%E8%B5%B7%E5%A8%9B%E5%9C%88%E7%81%AB%E9%A0%AD-220358838.html
搖身一變「樂壇教母」的甄妮,鬧得興起之餘,又在港台頒獎禮上對觀眾說﹕「可能都係一些小誤會,傳媒要唔要搞得咁大?」吓!明明當日她向傳媒自爆此事,否則大家又怎知沒有和她打招呼?若然她認為是誤會就不用告知傳媒了,換言之又向記者大派「死貓」。
你自己諗甄妮係個咩人

hobb928
見習決鬥者

積分 67
帖子 243
BP 67
用戶註冊天數 4325
狀態 離線
唔明- -?因呢????

derekak45
高級決鬥者

積分 633
帖子 2260
BP 633
註冊 2010-9-19
用戶註冊天數 4992
狀態 離線
61.18.166.142

QUOTE:
原帖由 hobb928 於 2013-1-30 17:09 發表
如果你係要互踩,o ...

第一,我想問bitxh同埋b__ch既分別系邊到?系咪少多個字會清高啲?
第二,fan如偶像,韓國歌於我來講根本只系一堆聽唔明既mv,無左mv咩都唔系,盡失樂曲既精粹。
而你,就同果班韓國人唱既歌一樣,不知所謂,以下一一析論
首先,作為中國人連基本文化中文都未搞好,是為無知。
人人觀點都角度唔到
試找出動詞所在及理解句中意思
一不來人生攻擊,二來不品評論fan
如果你能夠攻擊我既人生,咁我無話可說
品評論呢個動詞怒在下才疏學淺,未曾聽聞
再來,作為一個接受十多年教育既香港學生,講野可以一段內自相矛盾,是為無能。
Fan如偶像,一樣口臭,無品Fan一名
vs
一不來人生攻擊,二來不品評論fans
已經無需我再廢口舌論證你既自相矛盾
最後,人人平等既法治社會中,你可以大談階級貴賤觀念,無的放矢以少少分別將人無限上綱,是為無恥。
在此必須證明一點,工作無分貴賤,階段無分貴賤,但人格有分貴賤
我自問冇Band3生口吻
論資格?不如做少少對社會有貢獻先講la
請問閣下做過咩野講得上對社會有貢獻既事?用啊爸比你既錢買旗?定系研發黃色炸藥?
連愛恩斯坦臨老既時候,都唔敢自稱為一位成功人士,想問如果論資格,你同我,同班韓國人算哪根蔥?
在下並非band3生,但band3可以證明到咩野?讀書唔好可以證明人格並唔高尚?請為在下論證當中關係
但如果今天你系用咁既眼光去望人,一竹桿打一條船,咁我可以同你講,你一定系屬於人格貴賤中最貴果種人。

專業決鬥者
傳聞在這所鬧鬼的家

積分 1217
帖子 4611
BP 1217
用戶註冊天數 5024
來自 爪牙の奇岩遺跡
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 derekak45 於 2013-1-30 18:44 發表

第一,我想問bitxh同埋b__ch既分別系邊到?系咪少多個字會清高啲?
第二,fan如偶像,韓國歌於我來講根本只系一堆聽唔明既mv,無左mv咩都唔系,盡失樂曲既精粹。
而你,就同果班韓國人唱既歌一樣,不知所謂,以 ...

好啦我認我唔應該咁鬧甄妮QAQ
我都唔係BAND3=3=

hobb928
見習決鬥者

積分 67
帖子 243
BP 67
用戶註冊天數 4325
狀態 離線
其實我本來係想同樓主講,但依家反而想同你呢位對號入座嘅人講
1.找錯處好好玩,係咪?捽字蚤有如小學雞,如果你係咁鐘意玩,我先強烈建議你去買本書,益智果隻,唔買唔緊要,因為你有原因,不過唔緊要,你學校應該訂d 英文報紙既,The Standard尾二個頁有得 玩找錯處,唔係冇訂丫?
2.我知我打錯字,我表明番[觀點唔同]因為我唔想起罵戰
3.睇你篇野5秒,知你stand for your own side,已經唔需要多睇,之前我已經舉過PSY例子,仲問,落堂la~
4.我諗你都唔知,TVB個新春乜乜乜,kpop會出現係你高清既電視,啤大d隻眼,下面有字幕架,不過我唔需要睇lor
5.香港娛樂新聞你又知幾多?
6.我冇話自己有資格,我見唔到類似字眼,不如我試下用你隻眼睇下,不過都係色盲架la~

Band3生事件say sorry sin我太動,但有人更動
every people are not bad,is another people make whom bad,오빠(去查字典la,有錯架)

galant01
見習決鬥者

積分 58
帖子 220
BP 58
註冊 2012-3-10
用戶註冊天數 4454
狀態 離線
58.153.4.123

專業決鬥者
傳聞在這所鬧鬼的家

積分 1217
帖子 4611
BP 1217
用戶註冊天數 5024
來自 爪牙の奇岩遺跡
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 hobb928 於 2013-1-30 20:52 發表
其實我本來係想同樓主講,但依家反而想同你呢位對號入座嘅人講
1.找錯處好好玩,係咪?捽字蚤有如小學雞,如果你係咁鐘意玩,我先強烈建議你去買本書,益智果隻,唔買唔緊要,因為你有原因,不過唔緊要, ...

認唔認自己自相矛盾?

hobb928
見習決鬥者

積分 67
帖子 243
BP 67
用戶註冊天數 4325
狀態 離線
你指????????

專業決鬥者
傳聞在這所鬧鬼的家

積分 1217
帖子 4611
BP 1217
用戶註冊天數 5024
來自 爪牙の奇岩遺跡
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 hobb928 於 2013-1-30 21:03 發表
你指????????

Fan如偶像,一樣口臭,無品Fan一名
vs
一不來人生攻擊,二來不品評論fans
安安講既

hobb928
見習決鬥者

積分 67
帖子 243
BP 67
用戶註冊天數 4325
狀態 離線
他發動攻擊宣言耶
我唯有發動防禦宣言啦

樓主要用時間倒流嗎?

高級決鬥者

積分 852
帖子 1301
BP 852
用戶註冊天數 4559
來自 外星學園
狀態 離線
183.178.69.33

QUOTE:
原帖由 hobb928 於 2013-1-30 21:09 發表
他發動攻擊宣言耶
我唯有發動防禦宣言啦

樓主要用時間倒流嗎?

收一收la
少句聲

hobb928
見習決鬥者

積分 67
帖子 243
BP 67
用戶註冊天數 4325
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 funglongsan 於 2013-1-30 21:09 發表

收一收la
少句聲

okokokokokokokok