標題: Battle Spirits還會出到何時?
爆烈之霸道 (CD-ROM)
決鬥者
CD-ROM只看不回

積分 402
帖子 881
BP 402
註冊 2012-11-11
用戶註冊天數 4190
狀態 離線
119.236.61.68
Battle Spirits由08年至今已經出了5年,由第1代出到21代,但是,出現了港版這樣東西,本來港版同日版一樣,可是過了霸王篇之後,港版的品質愈來愈差,雖然我都是年幾前先開始接觸Battle Spirits,眼看現在的Battle Spirits可能好像當時的至熱-爆旋陀螺一樣變成冷門。但是,BS好似有小小似爆旋陀螺一樣,有d似要歩它後麈,我真的希望BS能繼續出下來,所以我理性地分析,我覺得BS可能步爆旋陀螺的後塵的原因以及預計BS還可以出到多少代。===================================================
其實愈來愈多人退坑係因為BS開始「雞化」,先講下咩係「雞化」,「雞化」係指小學雞大量入侵,令玩某樣東西的人質素下降,相信以前有玩爆旋陀螺的各位,都知道有好多小學雞出現,連官方積分賽同大型活動一樣,都給小學雞入侵。d小學雞就抄人地改裝,鸁左就好很串咁樣,這樣令部份人(包括我)退出,唔玩爆旋陀螺,其實BS好似有d小學雞抄完dk之後贏左就目中無人咁樣,又係到唒命。相信如果BS雞化既問題沒有改善,BS 2年後就收得皮。
===================================================
待續⋯⋯

雞哥
決鬥者

積分 551
帖子 806
BP 551
註冊 2013-2-28
用戶註冊天數 4081
狀態 離線
61.18.254.171
已經步緊爆旋陀螺的後塵架la
劍刃篇=zero-g,跟住呢...............可能冇人玩

無頭像
尊貴小學雞
高級決鬥者

積分 2018
帖子 2419
BP 2018
註冊 2013-1-23
用戶註冊天數 4117
狀態 離線
119.246.139.179
您講嚟講去都係講緊香港, 關日本咩事, 日本有人玩就會繼續出
您一係改標題做港版BS

DevilHo (SilverWing)
決鬥者
異世界的問題兒童

積分 475
帖子 921
BP 475
註冊 2012-4-15
用戶註冊天數 4400
狀態 離線
14.136.88.242
見到樓主就知點解bs咁快收皮

巡音流歌 (日版才是王道, 謝絕港版神抄)
專業決鬥者
偽娘coser

積分 1054
帖子 4231
BP 1054
註冊 2011-3-19
用戶註冊天數 4793
來自 幻想鄉
狀態 離線
113.255.226.180

QUOTE:
原帖由 爆烈之霸道 於 2013-3-8 08:23 PM 發表
Battle Spirits由08年至今已經出了5年,由第1代出到21代,但是,出現了港版這樣東西,本來港版同日版一樣,可是過了霸王篇之後,港版的品質愈來愈差,雖然我都是年幾前先開始接觸Battle Spirits,眼看現在的Bat ...

樓主唔該收山=[
忍左好耐

無頭像
風乂使者
決鬥者

積分 464
帖子 464
BP 464
註冊 2012-4-5
用戶註冊天數 4411
狀態 離線
123.203.216.188
如果你睇下日本當地
你就知BS係好多小學生以下玩
batspi wiki砌ge deck可睇到的- -
有D真係幾色deck冇咩特別主題同方向

一個遊戲
肯定的是有小學生
但係香港 文化上愈來愈反映出香港已經變成一個愛罵城市
只要你惡就什麼都是道理
所以出左太多被教壞且霸道港孩先變成咁多雞化問題
其實係咩人ge錯先?

加上
港版係衰就衰左係禁卡表同質素上
而唔係雞化問題

bb7628 (獨行俠)
決鬥者
自由人

積分 370
帖子 583
BP 370
註冊 2010-9-24
用戶註冊天數 4969
來自 異世界
狀態 離線
203.185.57.143
其實我覺得唔出港版好過- -
紙質差,有時岩岩抽番黎的X/閃係彎的
跟住比賽禁卡表更都無更新
玩日版好過- -(以上只是本人意見- -,意見分歧請勿插我

乂楓炎乂
高級決鬥者

積分 342
帖子 1490
BP 342
註冊 2011-9-3
用戶註冊天數 4625
狀態 離線
61.18.4.10
收左皮既朋友唔該來一來呢度

cliffhou1997
高級決鬥者

積分 422
帖子 1026
BP 422
註冊 2012-5-24
用戶註冊天數 4361
狀態 離線
113.255.15.222

QUOTE:
原帖由 bb7628 於 2013-3-9 09:28 發表
其實我覺得唔出港版好過- -
紙質差,有時岩岩抽番黎的X/閃係彎的
跟住比賽禁卡表更都無更新
玩日版好過- -(以上只是本人意見- -,意見分歧請勿插我

一開始瑞記比用日版比賽就唔會有呢d問題

ghgh8360
高級決鬥者
BS x PAD !!

積分 162
帖子 1067
BP 162
註冊 2012-8-30
用戶註冊天數 4263
狀態 離線
124.244.68.156

QUOTE:
原帖由 爆烈之霸道 於 2013-3-8 20:23 發表
Battle Spirits由08年至今已經出了5年,由第1代出到21代,但是,出現了港版這樣東西,本來港版同日版一樣,可是過了霸王篇之後,港版的品質愈來愈差,雖然我都是年幾前先開始接觸Battle Spirits,眼看現在的Bat ...

對唔住, 我唔認同.

ghgh8360
高級決鬥者
BS x PAD !!

積分 162
帖子 1067
BP 162
註冊 2012-8-30
用戶註冊天數 4263
狀態 離線
124.244.68.156

QUOTE:
原帖由 爆烈之霸道 於 2013-3-8 20:23 發表

BS有雞化問題無錯, 但發現問題之後,
我們要做的並不是討論BS會幾時死,
而是點樣可以改善BS[雞化]的問題

雞哥
決鬥者

積分 551
帖子 806
BP 551
註冊 2013-2-28
用戶註冊天數 4081
狀態 離線
61.18.254.171