標題: ~
雞哥
決鬥者

積分 551
帖子 806
BP 551
註冊 2013-2-28
用戶註冊天數 4081
狀態 離線
61.18.254.254
20. Dragon Puzzle

巡音流歌 (日版才是王道, 謝絕港版神抄)
專業決鬥者
偽娘coser

積分 1054
帖子 4231
BP 1054
註冊 2011-3-19
用戶註冊天數 4793
來自 幻想鄉
狀態 離線
113.255.239.244

QUOTE:
原帖由 奧得 於 2013-9-22 12:03 AM 發表
還真奇怪,我也在蘋果報紙看過那報導

就是看到有認參考過PAD我才這樣說~

@A@還是我記錯了

原來台灣人也知道的嗎?
知的只有少數香港玩家
你知道的啦
神抄屎塔 70%台灣人
30%香港人知道又如何
還是一堆打手出來說神抄屎塔原創(笑

無頭像
奧得
決鬥者

積分 622
帖子 808
BP 622
註冊 2010-5-6
用戶註冊天數 5110
狀態 離線
222.166.80.98

QUOTE:
原帖由 巡音流歌 於 2013-9-23 02:18 發表

原來台灣人也知道的嗎?
知的只有少數香港玩家
你知道的啦
神抄屎塔 70%台灣人
30%香港人知道又如何
還是一堆打手出來說神抄屎塔原創(笑

我係香港人啦...只係因為唔用慣口語先用書面@A@

我唯一不爽既只係有人話原創

專業決鬥者
偽娘coser

積分 1054
帖子 4231
BP 1054
用戶註冊天數 4793
來自 幻想鄉
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 奧得 於 2013-9-23 11:13 PM 發表

我係香港人啦...只係因為唔用慣口語先用書面@A@

我唯一不爽既只係有人話原創

乜原來有台灣人聽得明/去睇香港蘋果動

Gary
決鬥者

積分 195
帖子 370
BP 195
註冊 2013-3-1
用戶註冊天數 4080
狀態 離線
14.0.207.223

專業決鬥者
偽娘coser

積分 1054
帖子 4231
BP 1054
用戶註冊天數 4793
來自 幻想鄉
狀態 離線

QUOTE:

其實打手咪又係迴避問題(笑

Gary
決鬥者

積分 195
帖子 370
BP 195
註冊 2013-3-1
用戶註冊天數 4080
狀態 離線
14.0.207.223

QUOTE:
原帖由 巡音流歌 於 2013-9-24 21:01 發表

其實打手咪又係迴避問題(笑

係lo,駁唔到咪話人迴避lo

專業決鬥者
偽娘coser

積分 1054
帖子 4231
BP 1054
用戶註冊天數 4793
來自 幻想鄉
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Gary 於 2013-9-24 09:04 PM 發表

係lo,駁唔到咪話人迴避lo

認真講句
果度係玩家ge幾多%
我敢講1%都冇
1%都冇咁代表到D乜

平人 (細狗狗)
見習決鬥者

積分 58
帖子 258
BP 58
註冊 2012-7-28
用戶註冊天數 4296
來自 幻界
狀態 離線
202.80.135.177
我表示我係揸神抄塊牌果條友www

a1331357 (青山寶)
高級決鬥者
д①⑦& ...

積分 523
帖子 1280
BP 523
註冊 2011-12-27
用戶註冊天數 4510
狀態 離線
119.246.61.191

QUOTE:
原帖由 巡音流歌 於 2013-9-24 21:41 發表

認真講句
果度係玩家ge幾多%
我敢講1%都冇
1%都冇咁代表到D乜

比宅文講神抄嗰兩集過佢地睇睇

Gary
決鬥者

積分 195
帖子 370
BP 195
註冊 2013-3-1
用戶註冊天數 4080
狀態 離線
14.0.207.173
幾多%都係意見,文都唔睇就係度插
你咁講,個d獨立議員咪虧哂lo
btw重點係你冇睇文更加不予回應
青山寶大大你比咩文我睇都睇左巴哈個兩篇文先

專業決鬥者
偽娘coser

積分 1054
帖子 4231
BP 1054
用戶註冊天數 4793
來自 幻想鄉
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Gary 於 2013-9-25 07:36 AM 發表
幾多%都係意見,文都唔睇就係度插
你咁講,個d獨立議員咪虧哂lo
btw重點係你冇睇文更加不予回應
青山寶大大你比咩文我睇都睇左巴哈個兩篇文先

8000人選到巴哈最高人氣手機game好勁咩
"8000人"
已笑
PAD果d日本區手機game比人投第1呀
議員虧唔虧
個人意見
我就覺得係廢
咁你又睇過宅文未呢
巴哈我一早睇晒啦
咪又係護航
你想點先
一樣迴避問題
你有睇過我篇文咩(笑
巴哈呢D小圈子
我一早唔去
神魔得台灣人玩
係台灣論壇搞一定係台灣最多人玩ge贏架
pad一定輸
講國際PAD都唔知贏神魔幾多
五十步笑百步的打手

Gary
決鬥者

積分 195
帖子 370
BP 195
註冊 2013-3-1
用戶註冊天數 4080
狀態 離線
14.0.207.50

QUOTE:
原帖由 巡音流歌 於 2013-9-25 18:15 發表

"8000人"
已笑
議員虧唔虧
個人意見
我就覺得係廢
咁你又睇過宅文未呢
巴哈我一早睇晒啦
咪又係護航 ...

唔啱你心水就係護航ga la
日本區第一,依度香港lo,咁叻搬去日本呀笨
巴哈好小圈子咩,又係ge,輸打贏要
議員絕對有用,如果唔係三權分立可以變二權分立

無頭像
alan0956
見習決鬥者

積分 58
帖子 203
BP 58
註冊 2010-9-5
用戶註冊天數 4988
狀態 離線
124.244.142.208

QUOTE:
原帖由 Gary 於 2013-9-25 20:15 發表

唔啱你心水就係護航ga la
日本區第一,依度香港lo,咁叻搬去日本呀笨
巴哈好小圈子咩,又係ge,輸打贏要
議員絕對有用,如果唔係三權分立可以變二權分立

神魔good

Gary
決鬥者

積分 195
帖子 370
BP 195
註冊 2013-3-1
用戶註冊天數 4080
狀態 離線
14.0.207.50

QUOTE:
原帖由 alan0956 於 2013-9-25 20:19 發表

神魔good

都係個句,做野要有point同埋討論性質

CYPHER (聖剣ソ騎神)
長老
Жみヱ.ヶЧЭ.ЗУみЭьヶ⑦

積分 3779
帖子 5005
BP 3779
註冊 2010-10-28
用戶註冊天數 4936
狀態 離線
14.198.175.98

QUOTE:
原帖由 巡音流歌 於 2013-9-25 18:15 發表

"8000人"
已笑
議員虧唔虧
個人意見
我就覺得係廢
咁你又睇過宅文未呢
巴哈我一早睇晒啦
咪又係護航 ...

神抄白痴成班都係超級小圈子
講幾多呢班野都唔會聽架啦
鬼叫佢地聽唔慣人話咩
神抄唔係人玩架嘛~

無頭像
a19980801
見習決鬥者

積分 -12
帖子 142
BP -12
註冊 2010-11-7
用戶註冊天數 4925
來自 Tuen Mun Ferry Pier
狀態 離線
42.3.154.152

QUOTE:
原帖由 thunder 於 2013-9-17 22:35 發表
其實應該自重ge係你地lor,各位PAD玩家
人地中意玩神魔係人地自由
你地可以唔中意神魔,但係唔好騷擾人地講神魔
我所知的是人地好地地傾緊神魔
你地入去搞事,仲有面叫人自重?
見到人玩神魔就要批鬥,咁樣 ...

http://hkbs.freebbs.tw/redirect.php?tid=74434&goto=lastpost#lastpost
Have a look,maybe you will understand

thunder (暴虐帝魔的鐮刀)
高級決鬥者

積分 891
帖子 1710
BP 891
註冊 2010-8-26
用戶註冊天數 4999
來自 Fanling
狀態 離線
220.246.154.105
我看不如大家到此為止吧
無論你中意玩pad又好、tos又好
這都是個人選擇
無謂為左隻轉珠game傷感情

高級決鬥者
д①⑦& ...

積分 523
帖子 1280
BP 523
用戶註冊天數 4510
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 thunder 於 2013-9-25 22:24 發表
我看不如大家到此為止吧
這都是個人選擇

我同佢地冇感情喎wwwww

thunder (暴虐帝魔的鐮刀)
高級決鬥者

積分 891
帖子 1710
BP 891
註冊 2010-8-26
用戶註冊天數 4999
來自 Fanling
狀態 離線
220.246.154.105

QUOTE:
原帖由 a1331357 於 2013-9-25 22:29 發表

我同佢地冇感情喎wwwww

即是你中意睇百谷眾會員互相批鬥?

高級決鬥者
д①⑦& ...

積分 523
帖子 1280
BP 523
用戶註冊天數 4510
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 thunder 於 2013-9-25 22:52 發表

即是你中意睇百谷眾會員互相批鬥?

唔係...
只係我唔識佢地...

SNSDL0vE
決鬥者

積分 249
帖子 337
BP 249
註冊 2012-2-10
用戶註冊天數 4465
狀態 離線
223.17.28.77
我兩邊都有玩過下(但已退晒)
神魔同PND最大分別都係得打BOSS唔同D之外
都唔知有咩分別啦
不過如果咁就叫照抄請問一句
武俠ONLINE/單機
不同板本
其實玩法差唔多
只係將背景故事改一改
介面轉一轉 系統名遊戲名都改埋
就推出啦
咁都可以算叫抄啦係咪先如果照你地所講
(我並不是支持某一邊 因為我都唔玩呢兩隻野 只係講如果咁都係抄 呢個世上好多野都係抄番黎)

專業決鬥者
偽娘coser

積分 1054
帖子 4231
BP 1054
用戶註冊天數 4793
來自 幻想鄉
狀態 離線
神抄乜唔係已經比打人玩晒啦咩

長老

積分 3779
帖子 5005
BP 3779
用戶註冊天數 4936
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 thunder 於 2013-9-25 22:24 發表
我看不如大家到此為止吧
這都是個人選擇

利申
2邊都無玩
但P&D出左好多語言版本就係無中文
最大原因就係太多山寨

專業決鬥者
偽娘coser

積分 1054
帖子 4231
BP 1054
用戶註冊天數 4793
來自 幻想鄉
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 CYPHER 於 2013-9-26 12:30 AM 發表

利申
2邊都無玩
最大原因就係太多山寨

中國比人睇死都冇計

xjhm2468 (環奈呀( ̄∇ ̄))
高級決鬥者
我是人渣

積分 483
帖子 1539
BP 483
註冊 2010-10-11
用戶註冊天數 4952
來自 地球
狀態 離線
119.236.58.150
講真 如果在腦部上 曾生真係好勁 但係個人觀點上 佢係一個抄襲者啦
話佢勁 係因為佢做得出 但係pad告佢唔入
個個話pad唔同佢小公司計 傻的嗎?
佢食到你 點都食住你唔放啦下話 佢自己係香港搞 佢昆到人錢都係無可口非既
佢真係好叻 如果唔係我既觀點既話
我既觀點就係 佢係一個抄襲者 但係你地係到話佢抄襲 有咩用先......
佢仲係昆到錢 你吹咩? 基本上你地根本話佢抄襲 又打手呀 係只係自欺欺人
你點講 神魔隻game都仲係google play到
你話佢影衰香港  邊有?
香港人一向都係錢行先 見錢開眼
佢見到條水路  姐係佢見到錢 佢咁既抄襲行為都只係見錢開眼既一種
字海~_~想睇就睇啦

壞人 (伯母你老母)
長老
你老母

積分 2357
帖子 5858
BP 2357
註冊 2010-12-16
用戶註冊天數 4886
來自 街市
狀態 離線
218.250.5.150

QUOTE:
原帖由 巡音流歌 於 2013-9-26 17:50 發表

中國比人睇死都冇計

已經好耐啦

專業決鬥者
偽娘coser

積分 1054
帖子 4231
BP 1054
用戶註冊天數 4793
來自 幻想鄉
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 xjhm2468 於 2013-9-26 07:12 PM 發表
講真 如果在腦部上 曾生真係好勁 但係個人觀點上 佢係一個抄襲者啦
話佢勁 係因為佢做得出 但係pad告佢唔入
個個話pad唔同佢小公司計 傻的嗎?
佢食到你 點都食住你唔放啦下話 佢自己係香港搞 佢昆到人錢都係無可口非既
佢真係好叻 如果唔係我既觀點既話
我既觀點就係 佢係一個抄襲者 但係你地係到話佢抄襲 有咩用先......
佢仲係昆到錢 你吹咩? 基本上你地根本話佢抄襲 又打手呀 係只係自欺欺人
你點講 神魔隻game都仲係google play到
你話佢影衰香港  邊有?
香港人一向都係錢行先 見錢開眼
佢見到條水路  姐係佢見到錢 佢咁既抄襲行為都只係見錢開眼既一種
字海~_~想睇就睇啦

日本人已經笑緊香港人D創作遊戲係中國山寨(笑
你睇左頂樓未

高級決鬥者
我是人渣

積分 483
帖子 1539
BP 483
用戶註冊天數 4952
來自 地球
狀態 離線
112.118.98.142
你笑咩又咩好笑 笑點幾高呀你
香港人洗佢影衰?
一早就衰左啦  你引笑夠未 世界各地e家先笑?
samsung iphone 個D手機個方面都笑左好耐啦 第一日笑咩
睇左頂樓未 你gag下個意思先啦

無頭像
奧得
決鬥者

積分 622
帖子 808
BP 622
註冊 2010-5-6
用戶註冊天數 5110
狀態 離線
222.166.80.149

QUOTE:
原帖由 CYPHER 於 2013-9-26 00:30 發表

利申
2邊都無玩
最大原因就係太多山寨

唔好以自己既想法就套落人地政策到
大多數日本遊戲都是日文>英文>其他語言>中文
一日佢無話唔出中文都唔可以話佢因為太多山寨而唔出中文
另外山寨多我唔覺得係唔出個種語言既原因

題外AD除左日文同英文之外仲有邊幾種語言版本=A=?

QUOTE:
原帖由 xjhm2468 於 2013-9-27 16:48 發表
你笑咩又咩好笑 笑點幾高呀你
香港人洗佢影衰?
一早就衰左啦  你引笑夠未 世界各地e家先笑?
samsung iphone 個D手機個方面都笑左好耐啦 第一日笑咩
睇左頂樓未 你gag下個意思先啦

讚好。
看看可恨的菲律賓對香港同台灣既分別。

我都係咁講,除左真係完全無腦話原創既神魔FANS同因為愛完全失控而討戰既PAD迷之外
大多數都只係一般玩家
玩得開心就得

「我真係完全理解唔到你地人類」
「點解人類總係要犯相同既錯誤」

長老

積分 3779
帖子 5005
BP 3779
用戶註冊天數 4936
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 奧得 於 2013-9-27 18:37 發表

唔好以自己既想法就套落人地政策到
大多數日本遊戲都是日文>英文>其他語言>中文
一日佢無話唔出中文都唔可以話佢因為太多山寨而唔出中文
另外山寨多我唔覺得係唔出個種語言既原因

題外AD ...

你上pad blog睇會好d
另外PAD連法文韓文都有

高級決鬥者
我是人渣

積分 483
帖子 1539
BP 483
用戶註冊天數 4952
來自 地球
狀態 離線
112.118.98.142
重新講多次 我對香港既野根本冇愛(錢唔計
我只係想講 香港衰 都唔係第一日既是 e家都只係再衰d

無頭像
左手 (左手哥)
禁止訪問

積分 48
帖子 128
BP 48
註冊 2013-1-18
用戶註冊天數 4122
狀態 離線
88.215.37.80
*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
bpcsa061009 (方杰)
決鬥者

積分 260
帖子 473
BP 260
註冊 2010-8-11
用戶註冊天數 5013
狀態 離線
222.166.38.215
神抄屎塔 :@

無頭像
vp20
禁止發言

積分 14
帖子 24
BP 14
註冊 2013-8-31
用戶註冊天數 3897
狀態 離線
112.119.1.94
*** 作者被禁止或刪除 內容自動屏蔽 ***
專業決鬥者
偽娘coser

積分 1054
帖子 4231
BP 1054
用戶註冊天數 4793
來自 幻想鄉
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 vp20 於 2013-9-28 04:20 PM 發表
pad rubbish pad on  nine

神魔都是抄他的所以更垃圾是嗎

無頭像
奧得
決鬥者

積分 622
帖子 808
BP 622
註冊 2010-5-6
用戶註冊天數 5110
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 巡音流歌 於 2013-9-30 20:10 發表

神魔都是抄他的所以更垃圾是嗎

何必跟一個滋事分子糟呢,咁樣佢地又可以花生啦~

故紙 (Arthur Z.)
高級決鬥者
似水流年

積分 490
帖子 1037
BP 490
註冊 2013-4-8
用戶註冊天數 4042
來自 亞瓦隆仙島
狀態 離線
112.118.157.82

QUOTE:
原帖由 vp20 於 2013-9-28 16:20 發表
pad rubbish pad on  nine

唔好再挑起戰火

wcb00202 (人一個)
見習決鬥者

積分 63
帖子 251
BP 63
註冊 2011-1-15
用戶註冊天數 4856
來自 外星
狀態 離線
203.185.28.129
神抄屎塔~神抄屎塔~

無頭像
風乂使者
決鬥者

積分 464
帖子 464
BP 464
註冊 2012-4-5
用戶註冊天數 4411
狀態 離線
59.149.9.53
話說- -
其實Candy Crush都係抄Bejeweled
跑步+道具game抄賽車Basic
攝影電話抄3先
美心聖安娜冰皮抄大班
Sonic抄Mario
有幾奇姐-.-?
Samsung抄iPhone但E家人地Samsung市場佔有率係高過iPhone的是
人地勝在唔係自閉iOS
game有D只供An機/iOS帳綁的就是了 唔想永遠都玩死iPhone係An系統優點
抄唔係問題的說 你有市場自然有人模仿架啦
只係之後發展勁唔勁得過原創姐

問題係抄完話自己原創先出事
佢好似聖安娜佢地用新創或等等字都還好
但抄話自己原創就注定比人吠

Gary
決鬥者

積分 195
帖子 370
BP 195
註冊 2013-3-1
用戶註冊天數 4080
狀態 離線
14.0.207.19
其實就一開始的先決條件,正如前所述當P&D不願進入華文市場,而該處有著「中文轉珠遊戲」的商機,要求不能有其他開發商推出新的轉珠遊戲,繼續保留市場虛位以待龍族一天想開了進駐,這件事情應該可以簡單的看出並不合理。「突破地區下載限制、申請日本帳號很簡單啊!是你們不願意閱讀日文!」也許有人會有這樣的看法,陌雲作為前GW2玩家的一員,個人也為這樣喜愛遊戲的熱情本身給予高度讚賞。但問題是我們或許有這樣的熱情,但並不該要求其他玩家也要有同等的覺悟來嘗試,遊戲本身就是用來放鬆的,如果對他們而言閱讀外語的障礙超過於可能獲取的樂趣,那麼人各有志我們並不需要強求(事實上硬推只會讓人對我們熱愛的遊戲更反感而已,這反而不利推廣Q.Q)。且很遺憾的,《龍族拼圖》雖然沒有禁海外IP,但是它畢竟目前不是國際版,你必須讓自己的手機以某些方式被遊戲判定為日本版使用者才能順利闖關,以程式突破下載限制與另填日本資料申請日本iTunes帳號都不能算是正規管道。所以P&D罵TOS抄襲,TOS回敬你們這些偷渡客,這樣吵成一團對兩造都不是好事吧?不過撇開這點只論原創性,龍族拼圖先行一步整合了旋轉拼圖、MATCH3、卡牌、RPG養成等等元素,只要是轉珠遊戲或多或少一定有引用既定系統設定或者參考其中架構設計。既然是引用其設計的後進,一定會有某種程度的相像,我們只需要檢視《神魔之塔》究竟是不是完全的盜版或是山寨品。縱看這幾張遊戲畫面,在外觀上我們可以很簡單的看出有明顯差異,P&D偏近於萌系、可愛的休閒風格,而神魔則是插畫式的構圖,TOS圖樣化的副本介面與P&D捲軸式的表現方式就以外皮而言,既然視覺呈現上已有其可見的分別,我們至少可以肯定就不是拷貝侵權,或是冒名頂替之作。那麼接下來要判定是否刻意山寨、模仿,這裡我們前面提及「系統、操作方法、概念、原理」均是合理引用範疇,因此要唯一要看的就是有否刻意利用相同的「遊戲樂趣」來吸引消費者,以下先看看兩者闖關的影片。要找到有音效的影片不太容易,這裡引用自日本玩家pazudra大的影片(如有不適合之處請告知移除)引用自官方3.1版預告從這裡可以看得出,音效、攻擊特效以及場景氛圍等等細部內容都有所差異,在《龍族拼圖》中寶石消去的的攻擊方式是一種「蓄力」型的攻擊方式,玩家累積連續消去寶石的次數都會在攻擊前持續跳動累積傷害值再一口氣爆發炫麗魔法效果攻擊敵人。《神魔之塔》則更強調「連擊」感,消去寶石後會快速的讓各屬攻擊連續發出,做出明快而清脆的打擊感。所以在呈現出有如雷鳴、火球、寒霜、閃光的特效上《龍族拼圖》略勝一籌,但在戰鬥節奏上《神魔之塔》則是比較快捷,兩者遊戲體驗沒有孰高孰低的問題,但已經有「龜派氣功」與「龍虎亂舞」的差異,這就是遊戲給予的樂趣的分別。所以會聽到人家說玩了神魔之後覺得其他轉珠遊戲戰鬥節奏有點慢,龍族整體感覺比較明亮,差別就在此了。「甚麼?就這點差異也可以做區分嗎?主系統架構還不是一樣!這是抄襲啦!」或許有人會直接這樣的反對,但陌雲說過,這件事情是一體適用的,如果以系統為標準,不說其他別的,光《寶石方塊》如果以此提出龍族盜用Match3的設定,眾所皆知轉珠遊戲原點本就脫胎自此,這個邏輯也就會連帶危及龍族本身的立場。何況就像「打木樁」遊戲與格鬥鉅作之間的差異,其實主要的分別不過就是攻擊敵人後敵人的反應、彼此受傷回復的硬直時間、慘叫聲與聲光效果的互相配合,就是在這點細節的微妙差異才能決定出一款格鬥遊戲最重要的「打擊感」,所以大多數遊戲的分別其實就在這點細節,尤其當你長期耕耘一款遊戲這種細部氛圍就會更加明顯,玩習慣線上遊戲的我們應該都有類似的感受經驗。所以畫風、場景氛圍、基本遊戲體驗都有差異,人物卡牌定位也有分別還有戰鬥練技等等其他細部規則的修訂,依照我們過去熟悉的賽車、格鬥、MMORPG、FPS、戰略塔防等等遊戲的標準,差異已經到達這種分界了,要說TOS只是單純山寨或神抄的話,這可是會連帶掃到我們回憶中所熱愛的其他遊戲的。當然,這裡TOS是有它的原罪,轉珠遊戲仍是一個新興的遊戲類型,在現階段作為後進,能夠參考的並不如其他類型遊戲之多,即使整個市場有著二十幾款同類作,但真的能借鏡的遊戲開發經驗只有最龍頭的《龍族拼圖》,事實上製作人也確實承認龍族是他參考的遊戲。被霧裡看花的其他人指責仿造是不得不背負的十字架,要怎麼甩脫走出讓人認同並更明快的區分出路線是它絕避不開的課題。「陌雲你還沒有說到重點,參考不打緊,我們討厭的是它自稱原創還暢談創意的態度!」好吧!那麼就請容許陌雲直接帶到正題吧!在這裡反TOS玩家態度上的分野有一個重要的依據,那就是會以「神抄之塔」攻擊的玩家以及直接攻擊製作人品格的玩家兩類,以前者而言,如果真心定見遊戲本身就是「神抄」,那麼對此類玩家來說攻擊「主打原創」其實只是一個發洩口。即使當初曾老闆說「我看到了日本轉珠遊戲的興起,但很可惜日本廠商放棄中文化,所以我以《神魔之塔》向《龍族拼圖》致敬,希望打造香港的中文轉珠遊戲」陌雲相信今天攻擊的事態也不會趨緩,因此這部分的玩家並不在我們的討論範圍。其實雖然「反神魔原創」的玩家們眾口一詞,但是就陌雲所知看過大小論戰,實際上我們看到《神魔之塔》主打自己是原創者的廣告文宣應該是一件也沒有。真的惹禍的一個文章是來自於一篇訪談。點擊圖片可進入放大連結好!仔細看完整篇文章之後,不論是英文或是中文都沒有自己「原創」的文字,但是為何會被口耳相傳為主張自己獨有,主要仍是「突破傳統」的誘導性敘述所致。其實就字面上的解釋「突破傳統」是一個相對性的敘述,當然可以解釋成很多面相我們可以說轉珠遊戲突破傳統玩法,《神魔之塔》也是轉珠遊戲所以它是突破傳統,也可以說香港市場一直沒有轉珠遊戲,《神魔之塔》的推出是突破傳統。不過這些東西聽起來縱使它沒真的提及,字裡行間「《神魔之塔》將兩者結合再一起」仍是隱去了自己不是唯一,也不是第一個將兩者結合再一起的事實所以聽起來無論如何很像是狡辯,如果不知道《龍族拼圖》在前很有可能被誤導真的以為是《神魔之塔》首創。因此離主張「堅稱自己是原創」的說法雖有一定距離,但行銷手法上確實不能說完全沒問題,落在一個模糊地帶。可是這邊再度顯示出了轉珠市場的尚未成熟,相較於神魔,《龍族拼圖》並不是一款只推出幾個禮拜的新遊戲,而是在日本大紅的作品。而在神魔之前也有十數個以上同樣是轉珠RPG遊戲的作品出現在手機上,以台灣來說《逆轉三國》就早於TOS一個月上架,照理說這種文字並不足以對一般玩家造成困擾。我的意思是說,如果轉珠遊戲有著夠多的代表作成為常態,大家早就都知道轉珠遊戲,這裡的行銷手法就不是大到可以被拿出來鞭撻程度的問題,說穿了這就像是現在「不一樣的自由開放世界觀」RPG遊戲、「導入嶄新特色殭屍生存模式」的FPS遊戲一樣,如果我們都很清楚此處只是商業廣告誇飾,就不會對此特別撻伐。也就是說,同樣放大適用範圍如果對應其它銷售產品,它並不是一個特別惹人注目的東西,誘導式的廣告文案並不是很好的文案,但是它卻是基本的行銷手法,以此點作為攻擊恐怕又是掃到一大堆遊戲上。要注意,因為遊戲業發展本就有合理引用奠基舊遊戲系統變化的基礎,否認自己抄襲並不等同於認定自己原創。包含《龍族拼圖》本身在內現行大部分已知成名作品就算詢問其製作人,都會得到類似的答案,他們一定會否認自己的遊戲是抄襲盜版,並指出內容創意突破之處,但那並不代表他們聲稱自己是原生原創者。且實際而言,本篇爭議性的文章的文宣是已知「唯一孤證」的呈現,我相信我們可以同意,《神魔之塔》的成功與這篇訪談刊登並沒有決定性的因果關係,失禮的說,該雜誌的影響力並沒有大到稱讚一段話一個遊戲就能因此翻身穩固地位,而其它非此訪談的廣告文宣中TOS也不是以強調自己原創為賣點,對於「到處宣傳自己是原創」這點恐怕說服力很薄弱。

Gary
決鬥者

積分 195
帖子 370
BP 195
註冊 2013-3-1
用戶註冊天數 4080
狀態 離線
14.0.207.19
連帖ww
都話冇話原創
係突破傳統
詳情去另一個帖睇
btw唔好有駡戰就最好(我覺得係有d玩家被誤導話神魔周街話原創)

無頭像
風乂使者
決鬥者

積分 464
帖子 464
BP 464
註冊 2012-4-5
用戶註冊天數 4411
狀態 離線
59.149.9.53

QUOTE:
原帖由 Gary 於 2013-10-1 16:08 發表
連帖ww
都話冇話原創
係突破傳統
詳情去另一個帖睇
btw唔好有駡戰就最好(我覺得係有d玩家被誤導話神魔周街話原創)

最慘係佢講左句"新GE idea係取決於舊有ge idea呢"- -
姐係咁
PAD>舊idea
舊>有過時感覺
新>咪又係RPG x Puzzle遊戲
咁姐係點呀?
噢 PAD係過時野來的是 E家我地放D新idea係入面開隻新game
OK明哂
先唔講5+1組隊 唔講5屬關卡設定
但係本身主題設定都係龍 神 魔
D怪技多D變化 +限制打法咪又係係人PAD技術/限制地下城ge變招
咩潛行解放同PAD究進變招冇分別
姐係點?
新唔覺新D咩
舊?乜PAD叫好舊咩?<E個唔排除係比人吠得最大ge原因
姐係咁講 TOS嘔多D新野出來 比人睇得出分別咪唔比人糟咁多 好似岩岩出GE奧丁+北歐神咪叫原創番D lor
講真果句吞食同中華都用唔同主題啦
點解TOS跟足人地PAD用埋同一個主題先得架?
OK PAD玩神 你咪玩妖lor
四神獸 四靈獸 四獸 格利芬 黃龍 獨眼巨人 傘怪 鬼火 樹妖 猴妖 蜘蛛精 水鬼 zoobie vampire
大把了吧

無頭像
奧得
決鬥者

積分 622
帖子 808
BP 622
註冊 2010-5-6
用戶註冊天數 5110
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 風乂使者 於 2013-10-1 16:21 發表

最慘係佢講左句"新GE idea係取決於舊有ge idea呢"- -
姐係咁
PAD>舊idea
舊>有過時感覺
新>咪又係RPG x Puzzle遊戲
咁姐係點呀?
噢 PAD係過時野來的是 E家我地放D新idea係入面開隻新 ...

你最底下面既e.g   pad大多數都有……
另外以我所知條件地下城好似係神魔出先。。。

專業決鬥者
偽娘coser

積分 1054
帖子 4231
BP 1054
用戶註冊天數 4793
來自 幻想鄉
狀態 離線

神魔之塔唔係抄架
你睇下
個介面D圖案唔同左架
D珠唔係圓型架
不過好似姐
我係咪要咁講(笑
明明呢個介面先係隻GAME最重點果部份
其他唔同SO?
玩咪又係呢個介面玩

Gary
決鬥者

積分 195
帖子 370
BP 195
註冊 2013-3-1
用戶註冊天數 4080
狀態 離線
14.0.207.212

QUOTE:
原帖由 巡音流歌 於 2013-10-1 22:20 發表

神魔之塔唔係抄架
你睇下
個介面D圖案唔同左架
D珠唔係圓型架
不過好似姐
我係咪要咁講(笑
明明呢個介面先係隻GAME最重點果 ...

match3不解釋

長老

積分 3779
帖子 5005
BP 3779
用戶註冊天數 4936
狀態 離線

無頭像
abc2011
初心者

積分 26
帖子 40
BP 26
註冊 2011-12-31
用戶註冊天數 4506
狀態 離線
123.203.103.25

QUOTE:
原帖由 CYPHER 於 2013-10-2 18:16 發表
http://www.youtube.com/watch?v=SDK6ZB4loSU

專業決鬥者
偽娘coser

積分 1054
帖子 4231
BP 1054
用戶註冊天數 4793
來自 幻想鄉
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 Gary 於 2013-10-2 04:58 PM 發表

match3不解釋

都抄到一摸一樣
你仲撐咩

無頭像
奧得
決鬥者

積分 622
帖子 808
BP 622
註冊 2010-5-6
用戶註冊天數 5110
狀態 離線

QUOTE:
原帖由 巡音流歌 於 2013-10-3 18:52 發表

都抄到一摸一樣
你仲撐咩

老實講

即使係一樣又點?

不如將隻怪放係下面然後D珠放上面好唔好?

同一種轉珠遊戲可以有幾大分別?

連五粒珠做出黎既+珠你又唔講?

我實在唔明白點解係都要挑起戰事啊

新一代年青人果然開始被大陸化了...一堆憤青......